Ψωμί -Ένα διαφορετικό ψωμί χωρίς ζύμωμα και με πολλά-πολλά υλικά
Ψωμί το αγαπημένο, και πόσες συνταγές!
Και πόσα είδη!
Λευκό ψωμί: Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών, ενδοσπέρμιο.
Μαύρο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και από 10% πίτουρο, εδώ όμως χρειάζεται προσοχή διότι μερικές φορές αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών, συχνά χρωστική καραμέλα για να γίνει καφέ.
Ψωμί ολικής αλέσεως: Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού, ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο.
Πολύσπορο ψωμί: Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.
Χωριάτικο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.
Καλαμποκόψωμο: Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση του αραβόσιτου, έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση.
Ψωμί σίκαλης: Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα, το οποίο κυμαίνεται από ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του άλευριου που χρησιμοποιείται και την προσθήκη χρωστικών, και συνήθως είναι πυκνότερο από το ψωμί που γίνεται από αλεύρι σίτου, ενώ έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί.
Εκτός από όλους αυτούς τους τύπους έχουμε και τα διάφορα ψωμιά που κάνουμε μόνοι μας, βασίζονται στη φαντασία, στις δικές μας προτιμήσεις και ανάγκες.
Εγώ θα σας δώσω ένα διαφορετικό πάνγευστο ψωμί, με μαλακή κι ελαφρώς υγρή ψίχα.
Είναι ένα ψωμί πλούσιο, χορταστικό, όμορφο και λαχταριστό, ιδανικό σνακ για τα παιδιά μας.
Η μυρωδιά του σαγηνευτική και οι μπουκιές του θρεπτικές και γεμάτες ενέργεια.
Τα θρεπτικά του στοιχεία είναι οι υδατάνθρακες,
οι φυτικές ίνες,
οι πρωτεΐνες,
οι βιταμίνες αλλά και τα ιχνοστοιχεία!
Πάμε, να το φτιάξουμε.
Υλικά
250ml χλιαρό νερό, περίπου
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 9g
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2¼ κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως, βιολογικό, για όλες τις χρήσεις περίπου 300g, όχι περισσότερο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό
2 κούπες υλικά εποχής και της προτίμησής μας, όπως πιπεριές, ελιές, λιαστές ντομάτες, μανιτάρια, ψιλοκκομένο κρεμμύδι και ότι άλλο θέλουμε.
100 με 150g τυρί φέτα αρίστης ποιότητας
2 κουταλιές της σούπας χοντρό σιμιγδάλι καλαμποκιού για το πασπάλισμα.
1 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρόμης για το πασπάλισμα.
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους για το πασπάλισμα
Ας το ετοιμάσουμε.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τις ελιές και τις λιαστές τομάτες σε απορροφητικό χαρτί.
Σοτάρουμε, σε ελάχιστο λάδι τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν χρώμα και να πιούν όλα τα υγρά τους– είναι σημαντικό τα υλικά μας να είναι όσο το δυνατόν στεγνότερα.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει, για να καταλάβουμε ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλεύρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί, και ζυμώνουμε απαλά με τη σπάτουλα, ώστε να εγκλωβιστούν τα υλικά μέσα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη που έχουμε λίγο λαδώσει, αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει στη ζύμη, και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου μία ώρα.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, 30x10cm περίπου, και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι μας.
Αδειάζουμε το 1/3 της ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα.
Ρίχνουμε το άλλο 1/3 της ζύμης και πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι.
Καλύπτουμε πάλι με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Τα τελευταία 20 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
Πασπαλίζουμε το ψωμί μας με λίγο σιμιγδάλι και με τις νυφάδες βρώμης και ψήνουμε, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, μέχρι να να ροδίσει καλά, περίπου 30-35 λεπτά, ανάλογα πάντα και με τον φούρνο μας.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φόρμα και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και συνοδεύουμε τη σαλάτα μας ή το τρώμε με τυρί φέτα
Το ψωμάκι μας τρώγεται άνετα και κρύο.
Αν μας μείνει για την άλλη ημέρα το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις:
Τα υλικά που θα προσθέσουμε, πρέπει να έχουν ελάχιστη υγρασία, γιατί όση λιγότερη υγρασία έχουν τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψωμί μας.
Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, που πρέπει κατά το σοτάρισμα να χάσουν την υγρασία τους.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr