Ρεβίθια με μπιζέλια, κουνουπίδι και άφθονα μπαχαρικά

Ρεβίθια με κουρκούμι και κουνουπίδι – από τις συνταγές μου

Στις συνταγές μου υγείας έχω διάφορα πιάτα που είναι νόστιμα, εύγευστα και απολαυστικά, αλλά παράλληλα μας προσφέρουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του!
Μπορεί λίγο να μας ξενίζει, στην αρχή, η γεύση τους αλλά π.χ οι φακές είναι νοστιμότερες με λεμόνι ή με ντομάτα και το βασικότερο δεν παρεμποδίζεται η απορρόφηση του πολύτιμου σιδήρου!
Ρεβίθια και μπιζέλια, λοιπόν, με κουνουπίδι και άφθονα μπαχαρικά
Και θα χρειαστούμε:
-μισό ποτήρι λάδι
-ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-δύο σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
-μία κουταλιά της σούπας κουρκούμι
-ένα τέταρτο από το κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
-ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
-μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι-καγιέν**
-ένα φύλλο δάφνης
-μισό κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​ή αλεσμένο τζίντζερ
-ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι
-μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
-χυμό μισού λεμονιού
-μία κούπα προ-βρασμένα ρεβίθια, δεν πετάμε το ζωμό
-ένα μικρό κουνουπίδι διαχωρισμένο στα μπουκέτα του
-μία κούπα προ-βρασμένα μπιζέλια, δεν πετάμε το ζωμό
-ένα μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή μαϊντανό
-ένα φλιτζάνι από το ζωμό που βράσαμε τα ρεβίθια και τα μπιζέλια λαχανικών

Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών και κακώς επισκιάζεται από το μπρόκολο, διότι έχει να μας προσφέρει εντυπωσιακή ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, την απαραίτητη χολίνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και η ενσωμάτωσή του στο καθημερινό μας διαιτολόγιο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και προσφέρει ισχυρή αντικαρκινική προστασία.

Και
– σε μια μεγάλη κατσαρόλα θερμαίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν-προσοχή δεν τα καίμε!
-προσθέτω όλα μου τα μπαχάρια με την εξής σειρά, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύω μαλακά
-κουρκούμι,
-μοσχοκάρυδο,
-πάπρικα,
-καγιέν,
-τζίντζερ,
-δάφνη και
-αλάτι!
Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από δύο λεπτά!
Στη συνέχεια ρίχνω τα ρεβίθια,
τo κουνουπίδι και τα μπιζέλια, φέρνω μία γύρα με την κουτάλα μου και προσθέτω με προσοχή το ζωμό και το πετιμέζι
Μόλις αρχίζει ο βρασμός μειώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 10 λεπτά περίπου*, μέχρι να μαγειρευτεί το κουνουπίδι – ίσως χρειαστεί να προσθέσω νερό, αν προσθέσω πρέπει να είναι ζεστό
Γαρνίρω με τον κόλιαντρο και το λεμόνι και σερβίρω!
Θρεπτική αξία του πιάτου μας
Η κάθε μερίδα του φαγητού μας έχει κατά προσέγγιση:
ενέργεια: 250 θερμίδες
πρωτεΐνη: 10 g
λίπος: 13 g
υδατάνθρακες:30g
φυτικές ίνες: 6g
νάτριο:105mg
κάλιο:584mg
βιταμίνη C:40mg
φολικό οξύ:170mcg
ασβέστιο: 75mg
σίδηρος: 3,7mg
Είναι εξαιρετική πηγή:
φυτικών ινών,
φολικού οξέως και
βιταμίνης C,
Πολύ καλή πηγή
βιταμίνης Ε και
βιταμίνης Β6
σιδήρου και
Απλή πηγή
θειαμίνης,
ριβοφλαβίνης,
νιασίνης και
ασβεστίου.
     Το πιάτο μας μπορούμε να συνοδέψουμε με ένα ρόφημα λαχανικών με μπόλικο λεμόνι!

**Αν δεν μας αρέσουν πολύ τα καυτερά βάζουμε λιγότερο πιπέρι!

*Το κουνουπίδι και τα άσπρα λαχανικά περιέχουν τις περίφημες φλαβόνες, οι οποίες διαλύονται στο νερό και στο λάδι.
Τα άσπρα λαχανικά τα βράζουμε για λίγο χρόνο και αν θέλουμε να παραμείνουν λευκά σταλάζουμε στο λερό που βράζει λίγο λεμόνι, ώστε το περιβάλλον να γίνει ελαφρά όξινο.
Το πρόβλημα βέβαια με το κουνουπίδι είναι το θειάφι.
Τα άσπρα λαχανικά είναι πλούσια σε θειάφι και ενώ είναι άοσμα στην ωμή τους κατάσταση, όταν τα βράζουμε η γνωστή σε όλους μας μυρωδιά τους κατακλύζει το χώρο.
Αυτό συμβαίνει διότι όταν αρχίζει ο βρασμός, δημιουργούνται καινούργιες ενώσεις, οι οποίες μεταξύ τους αντιδρώντας δίνουν τη χαρακτηριστική οσμή και  όσο παρατείνεται ο βρασμός, τόσο αυξάνεται και η οσμή.
Ο πιο κατάλληλος χρόνος μαγειρέματος είναι 5 με 6 λεπτά
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: