Tα εκχυλίσματα τις ρίζας και των φύλλων του ginseng αποτρέπουν την παχυσαρκία

H παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και η αιτία πολλών ανισορροπιών και ασθενειών του οργανισμού μας, όπως ο διαβήτης,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Αυτός είναι και ο λόγος των πολλών ερευνών στον τομέα αυτό- της παχυσαρκίας και οι περισσότερες έρευνες έχουν στραφεί στην πολλά υποσχόμενη οικογένεια των βοτάνων.
Ένα από τα βότανα που αποτέλεσε αντικείμενο αυξανόμενου αριθμού μελετών τα τελευταία χρόνια ως πιθανή θεραπεία για αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι και το ginseng
Το ginseng είναι η ρίζα των φυτών του γένους Panax
Το Panax ginseng είναι ένα βότανο με μυθικές ιδιότητες και δράσεις.
Το όνομα Panax, προέκυψε από την ελληνική λέξη πανάκεια- panax- πανθεραπεία, πανεπούλωση, καθολική θεραπεία “all-healing”και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό βοτανολόγο Carl A. Meyer και καθιερώθηκε από το μεγάλο βοτανολόγο Carl Linnaeus, ο οποίος γνώριζε την ευρεία του χρήση στην κινεζική ιατρική.
Το γένος Panax ανήκει στην οικογένεια Araliaceae, που είναι η οικογένεια του κισσού.
Τα είδη Panax χαρακτηρίζονται από την παρουσία δύο ισχυρών φυτοθρεπτικών και φυτοθεραπευτικών ουσιών των ginsenosides ή panaxosides και των gintonin.
Τα ginsenosides ή τα panaxosides είναι μια κατηγορία φυσικών σαπωνινών.
Οι ενώσεις αυτής της οικογένειας βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στα είδη Panax και έχουν  μακρά ιστορία θεραπευτικής χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική που οδήγησε στη μελέτη των φαρμακολογικών αποτελεσμάτων των ενώσεων ginseng.
Τα ginsenosides έχουν, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, ισχυρές αντιοξειδωτικές,  οι οποίες αυξάνουν τα εσωτερικά αντιοξειδωτικά ένζυμα και δρουν ως καταστροφείς των ελεύθερων ριζών.
Έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα επί της κυτταρικής ανάπτυξης διαφόρων καρκινικών κυττάρων,
έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες και θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Alzheimer και το Parkinson.
Επίσης συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας,
στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων,
προάγουν τη ζωτικότητα και παρατείνουν τη ζωή.
Πολλές λοιπόν από τις  μελέτες* δείχνει ότι το εκχύλισμα ρίζας ginseng είναι ένα αποτελεσματικότατο ρόφημα και για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, και η πρόληψη της παχυσαρκίας έρχεται να προστεθεί στις πάμπολλες ιδιότητές του.
Σε μία από τις μελέτες*, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2017, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα των εκχυλισμάτων και των φρέσκων-πράσινων- και των ξηρών φύλλων του ginseng για να δουν αν έχουν τις ίδιες ιδιότητες με το εκχύλισμα της ρίζας και έθεσαν ως στόχο να προσδιορίσουν εάν τα εκχυλίσματα του φύλλου του κορεατικού ginseng έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα με τη ρίζα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, με το εκχύλισμα των ξηρών φύλλων να έχει ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί δράσης είναι διαφορετικοί για τα εκχυλίσματα των νωπών από τα εκχυλίσματα των αποξηραμένων φύλλων, αλλά και οι δύο ομάδες σημείωσαν σημαντική μείωση του λιπώδους ιστού.
Είπαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η δράση και οι τρόποι λειτουργίας των δύο τύπων εκχυλισμάτων των φύλλων, αλλά πιστεύουν ότι τα κορεάτικα εκχυλίσματα φύλλων ginseng μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα διατροφής ή θεραπευτικός παράγοντας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών είναι ελπιδοφόρα καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι αν συνεχιστούν οι πρόσφατες τάσεις, σχεδόν το 60% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι έως το 2030 και ενώ υπάρχουν άτομα τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας και μειώνουν την θερμιδική τους πρόσληψη, ώστε να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιές επίπεδο, υπάρχουν και πολλά-πολλά περισσότερα άτομα που
δεν είναι ικανοί να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής και στρέφονται στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, τα οποία είναι φορτωμένα με επικίνδυνες παρενέργειε, αλλά και πολύ-πολύ δαπανηρά.
Έτσι το ginseng μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παράλληλα με υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, για τον έλεγχο του βάρους!

Και βέβαια οι ιδιότητες, οι δράσεις και οι χρήσεις του θαυμάσιου βοτάνου δεν σταματούν εδώ- σε επόμενο άρθρο θα δούμε πιο πολλές πληροφορίες

*Οι περισσότερες από τις τρέχουσες μελέτες κατά της παχυσαρκίας έχουν πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ασιατικό ginseng
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

αναφορές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3986624/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5766689/#bib98
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24748834
https://botanologia.blogspot.com/2017/10/ginseng.html
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/ginsenoside
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/saponins
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628327/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2893180/
https://www.nature.com/articles/aps2013100
https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/999

Share: