Τα κύτταρά μας θυμούνται την ανθυγιεινή διατροφή

Ανθυγιεινή διατροφή

Τα σώματά μας χρειάζονται διαφορετικούς τύπους κυττάρων, έτσι ώστε τα γενικά κύτταρα να περάσουν από μια διαδικασία στην οποία γίνονται πολύ εξειδικευμένα για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, επιτρέποντας σε όλα τα μέρη μας να λειτουργήσουν σωστά.
Νέες εργασίες έχουν δείξει ότι τα πρόδρομα κύτταρα που ειδικεύονται να γίνουν λιποκύτταρα μπορούν να μεταβληθούν ταχέως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, συγκεκριμένα, από δύο μόρια που σχετίζονται με πρόσληψη λιπαρών τροφών και τις φλεγμονές.
Σύμφωνα με μια μελέτη, χρειάζονται μόνο 24 ώρες για ένα λεγόμενο πρόδρομο λιπώδες κύτταρο* για να επαναπρογραμματίσει την επιγενετική συνταγή του και να μετεξελιχθεί σε ένα κύτταρο λίπους.
Αυτή η αλλαγή συμβαίνει όταν το κύτταρο έρθει σε επαφή με το παλμιτικό λιπαρό οξύ ή την ορμόνη ΤΝΡ-άλφα.
Αρκετές επιγενετικές  μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα θυμούνται κάθε προηγούμενη έκθεσή τους στις όποιες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Μέχρι τώρα, όμως, κανείς δεν κατάφερε να προσδιορίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον επαναπρογραμματισμό των πρόδρομων λιποκυττάρων ή να καθορίσει την ταχύτητα με την οποία προγραμματίζονται τα κύτταρα.
Οι άνθρωποι εκτίθενται σε παλμιτικό άλας μέσω των τροφίμων, ιδίως των τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών , συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντωντου κρέατος και του φοινικέλαιου.
Ο TNF-α είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια ασθένειας.
Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν επίσης υψηλότερο επίπεδο ΤΝΡ-άλφα, καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με τη φλεγμονή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε νέα μελέτη, διαπίστωσαν ότι χρειάζονται μόνο 24 ώρες για ένα λεγόμενο πρόδρομο κύτταρο λίπους για να επαναπρογραμματίσει την επιγενετική συνταγή του και να μετεξελιχθεί σε ένα κύτταρο λίπους. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει όταν το κύτταρο έρθει σε επαφή με το  παλμιτικό λιπαρό οξύ  ή την ορμόνη  ΤΝΡ-άλφα.
Τα πορίσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Διεθνές Περιοδικό της Παχυσαρκίας- International Journal of Obesity..
Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε λιπώδη ιστό από 43 προγραμματισμένες  χειρουργικές διαδικασίες.
Δεκαπέντε ασθενείς ήταν αδύνατοι, 14 ήταν παχύσαρκοι και 14 ήταν παχύσαρκοι και υπέφεραν από διαβήτη τύπου 2 .
Συλλέγοντας δείγματα από αυτές τις τρεις ομάδες ασθενών, οι ερευνητές κατάφεραν να συγκρίνουν την υγεία των πρόδρομων λιποκυττάρων μεταξύ τους.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα κύτταρα από την ομάδα των  παχύσαρκων ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είχαν επαναπρογραμματιστεί και συνεπώς δεν λειτουργούσαν όπως τα κανονικά, υγιή λιποκύτταρα.
Με την έκθεση υγιών πρόδρομων λιπωδών κυττάρων στους δύο εξωτερικούς παράγοντες  Palmitate και TNF-alpha  για μόλις 24 ώρες, οι ερευνητές μπόρεσαν να μιμηθούν τον επαναπρογραμματισμό που είχαν παρατηρήσει στα κύτταρα των διαβητικών ασθενών.
Ο Romain Barrès, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα μας υπογραμμίζουν τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής για τη μεταβολική υγεία.
Σε μεγάλο βαθμό, η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του επαναπρογραμματισμού των προδρόμων κυττάρων μας. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε ότι η μελέτη μας μπορεί να αποτελέσει την αιτία νέων στρατηγικών για την αντιστροφή του μη φυσιολογικού προγραμματισμού των πρόδρομων λιποκυττάρων, καθιστώντας τα υγιή και λειτουργικά για άλλη μια φορά”

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν έναν ρόλο-κλειδί 

Στο πλαίσιο της αποκαλούμενης επιγενετικής έρευνας, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα έχουν μνήμη των προηγούμενων περιβαλλοντικών εκθέσεων.
Μέχρι τώρα όμως κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον επαναπρογραμματισμό των πρόδρομων λιποκυττάρων ή να διαπιστώσει την ταχύτητα με την οποία τα κύτταρα επαναπρογραμματίζονται.

Ένας ελπιδοφόρος ερευνητικός χώρος

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν είναι δυνατό να αντιστραφεί ο προγραμματισμός για να γίνουν τα κύτταρα υγιή και λειτουργικά ξανά.
Και ακόμα κι αν είναι δυνατόν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.
“Τώρα γνωρίζουμε ότι τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν με τρόπο που να επηρεάζεται η λειτουργία τους στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής τους, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ανακαλύψει πώς να αναστρέψει τη διαδικασία. Το πεδίο της έρευνας αυτής είναι ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο”, επισήμανε  ο Romain Barrès.
*πρόδρομα κύτταρα-των οποίων τα μορφολογικά χαρακτηριστικά είναι ευδιάκριτα και υποδηλώνουν τον ώριμο κυτταρικό τύπο στον οποίο θα εξελιχθούν.

Fat Cells Seem to Remember Unhealthy Diet from UCPH Research on Vimeo.-
Τα λιπώδη κύτταρα φαίνεται να θυμούνται την ανθυγιεινή διατροφή από UCPH στο Vimeo.

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr
πηγές πληροφόρησης:
labroots.com
healthsciences.ku.dk
healthinformative.com

Share: