Tα υψηλής απορροφήσιμης μορφής αντιοξειδωτικά του κρόκου των αυγών

Ο κρόκος των αβγών περιέχει σε ικανοποιητικές  ποσότητες τα  καροτενοειδή lutein και zeaxanthin
Ξέρετε ότι τρώγοντας αυγά μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας μέχρι τα 80 χρόνια μας ,  διότι ο κρόκος των αβγών περιέχει σε ικανοποιητικές  ποσότητες τα  καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , τα οποία είναι αντιοξειδωτικά υψηλής απορροφήσιμης μορφής;
Μολονότι η συνολική συγκέντρωση των καροτενοειδών σε έναν κρόκο αβγού μπορεί να είναι μέτρια σε σχέση με άλλες πηγές – όπως το σπανάκι – η βιοδιαθεσιμότητα τους είναι πολύ υψηλή.
Τα καροτενοειδή αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη που είναι συνυφασμένα με τις μεγάλες ηλικίες και που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Τα συμπεράσματα των μελετών έδειξαν
1) ότι τρώγοντας έξι αυγά την εβδομάδα για δώδεκα εβδομάδες αυξήθηκαν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα καθώς και η οπτική πυκνότητα των χρωστικών της ωχρής κηλίδας , μια υψηλότερη οπτική πυκνότητα μπορεί να μειώσει το στρες του ηλιακού φωτός στο μάτι – φωτοστρές –
2) ότι τα αβγά αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
π.χ στα πολλά τηγανητά αυγά και στις ομελέτες με τυρί κινδυνεύουμε από αύξηση της χοληστερόλης , αλλά είναι το προστιθέμενο λίπος από το τηγάνισμα και η προσθήκη τυριού και αλλαντικών , τα οποία είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερίνη και όχι τα αβγά.
Τα αυγά όταν τα μαγειρεύουμε ποσέ ,
βραστά ή ομελέτα χωρίς βούτυρο , τυριά και αλλαντικά είναι απολύτως υγιεινά και πρέπει να εντάσσονται σε μιά ισορροπημένη διατροφή , επίσης τα αβγά περιέχουν βιταμίνη Α , η οποία βοηθά τη νυχτερινή όραση.
Και ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τα πιο τέλεια νόστιμα αβγά ποσέ – poached eggs
Το αυγό ποσέ πρέπει να είναι φρεκότατο , διότι όσο πιο πολλές ημέρες το αβγό μας έχει μείνει στο ψυγείο ,τόσες και πιθανότητες έχουμε να μας διαλυθεί.
– Βάζουμε σε ένα μικρό και βαθύ τηγάνι τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το αυγό μας , και λίγο πιο πολύ , διότι στο πολύ νερό ο κρόκος , σαν πιο βαρύς που είναι , παρασύρεται στον πάτο του τηγανιού και η προσπάθειά μας να φτιάξουμε αυγά ποσέ εξανεμίζεται.
– Βάζουμε λοιπόν το νερό στο τηγάνι και πριν αρχίζει να κοχλάζει προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι.
– Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά , για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες μπουρμπουλήθρες.
– Εν τω μεταξύ σπάμε το αυγό μας σε ένα μικρό μπολάκι
– Με μια κουτάλα ανακατεύουμε μαλακά , γρήγορα και κυκλικά το νερό σχηματίζοντας μια μικρή δίνη και ρίχνουμε στο τηγάνι το αβγό μας.
– Βάζουμε στο χρονόμετρό μας 4 λεπτά ακριβώς με το νερό να σιγοβράζει και μόλις συμπληρωθούν βγάζουμε αμέσως το αβγό μας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο 
– Το αβγό μας είναι έτοιμο , μια λαχταριστή μπάλα τρυφερού λευκού αβγού που περιβάλλει έναν μαλακό κρόκο που χύνεται απαλά όταν τον σπάμε!
– Σερβίρουμε με μία φέτα φρέσκο στάρινο προζυμένιο ψωμί , πασπαλισμένο με ελαιόλαδο , πιπέρι και θυμάρι ή με ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130293
http://jn.nutrition.org/content/136/10/2519.full
http://jn.nutrition.org/content/136/10/2568.long
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19759170
http://www.heartfoundation.org.au/healthy-eating/fats/Pages/cholesterol.aspx
https://www.bhf.org.uk/default.aspx?page=12920

Share: