Τα ελιξίρια είναι παρασκευάσματα με θαυματουργές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες.
Οι ιδιότητές τους προέρχονται από το βότανο ή τα βότανα που είναι παρασκευασμένα.
Για την παρασκευή των ελιξιρίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εκτός από αυτούσιο το βότανο και το αιθέριό του,
το βάμμα του, ή το σιρόπι του.
Τα ελιξίρια συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά του εκχύματος ή του αφεψήματος με τα χαρακτηριστικά του σιροπιού και τα χαρακτηριστικά του βάμματος του βοτάνου που επιλέξαμε να τα παρασκευάσουμε.
Έτσι το ελιξίριό μας περιέχει μέλι, όπως και το σιρόπι και αλκοόλ όπως το βάμμα αλλά δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, όπως το έγχυμα ή το αφέψημα, διαδικασία που του επιτρέπει να συντηρηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.
Πως παρασκευάζω ελιξίριο με φρέσκα βότανα – γενικές πληροφορίες.
-. ψιλοκόβω το βότανό μου και
-. γεμίζω ένα βάζο μέχρι τη μέση
-. προσθέτω ρακή αρίστης ποιότητας, περίπου τα 3/4 του βάζου μου και
-. συμπληρώνω με μέλι
tips – προτιμώ μέλι ανθέων αν χρησιμοποιήσω άνθη και φύλλα,
μέλι πεύκου ή βελανιδιάς αν χρησιμοποιήσω ρίζες
-. ανακατεύω πολύ καλά με το ξύλινο πιρούνι μου που έχω για αυτή τη χρήση και
-. κλείνω πολύ καλά το βάζο μου
-. το αφήνω σε σκοτεινό μέρος για περίπου ένα μήνα.
tips – δεν ξεχνάω να ανακατεύω το μίγμα μου μέρα παρά μέρα.
-. μετά το πέρας των ημερών, σουρώνω το μείγμα μου με ένα τουλπάνι και
-. το ρίχνω σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι που να κλείνει πολύ καλά
-. το τοποθετώ σε ένα από τα σκοτεινά ράφια της κουζίνας μου με τη χαμηλότερη θερμοκρασία και υγρασία
tips – οι ιδιότητες,
η χρήση,
η δράση και
η δοσολογία των ελιξιρίων μου εξαρτώνται από τα βότανα με τα οποία τα παρασκεύασα!
tips – τα ελιξίρια, είναι τόσο θεραπευτικά όσο και νόστιμα.
Ακροβατούν ανάμεσα στο ίαμα και στο τρόφιμο.
Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας,
να σταματήσουν το βήχα μας,
να τονώσουν την καρδιά μας,
να μας προστατεύσουν από λοιμώξεις, αλλά και να συμβάλουν στη θεραπεία τους,
να βελτιώσουν το κυκλοφορικό μας, αλλά και
να μας χαρίσουν νοστιμότατα ποτά και ροφήματα, καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα, αναμεμιγμένα με εγχύματα και αφεψήματα,
να χαρίσουν ιδιαίτερη γεύση στη γιαούρτη μας και στη φρουτοσαλάτα μας…

Σε επόμενο άρθρο θα σας δείξω πως κάνω σιρόπι με κυνόροδα!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:tha;ia-botanologia.gr

Share: