Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια

Οι συγγραφείς αμερικανικής μελέτης, με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, PhD, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Ann Arbor της πολιτείας  του Michigan, γράφουν ότι η ικανότητα των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας  να παρέχουν γρήγορα υψηλές δόσεις εξευγενισμένων υδατανθράκων ή και λιπαρών φαίνεται να είναι το κλειδί για τον εθισμό που προκαλούν.
Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια”.

Εν τω μεταξύ, άλλα δεδομένα, που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές στο συνέδριο Diabetes Professional Care (DPC) 2022 που έγινε το Νοέμβριο στο Λονδίνο, προσθέτουν επίσης υποστήριξη στην κλινική αναγνώριση του εθισμού στα τρόφιμα.
Η κλινική ψυχολόγος Jen Unwin, PhD, από το Southport του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι ένα τρίμηνο διαδικτυακό πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων σε συνδυασμό με ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα σε μια ποικίλη ομάδα ατόμων, τα οποία δεν ήταν όλα υπέρβαρα ή είχαν παχυσαρκία.
Η Jen Unwin δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα της, αντιπροσωπεύουν τον πρώτο ευρείας κλίμακας κλινικό έλεγχο του είδους του, εκτός από μια προηγούμενη αναφορά τριών ασθενών με εθισμό στο φαγητό, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με κετογονική δίαιτα.
“Ο εθισμός στα τρόφιμα εξηγεί πολλά από αυτά που βλέπουμε στην κλινική πρακτική, όπου οι ευφυείς άνθρωποι καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε για τη φυσιολογία που σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και την ακολουθούν για λίγο, αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν”, δήλωσε η Unwin, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει περίπου το 20% των ασθενών της που θεωρείται ότι έχουν εθισμό στα τρόφιμα.
Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς της αμερικανικής μελέτης, με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, PhD, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Ann Arbor της πολιτείας  του Michigan,, γράφουν ότι “η ικανότητα των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας να παρέχουν γρήγορα υψηλές δόσεις εξευγενισμένων υδατανθράκων ή/και λιπαρών φαίνεται να είναι το κλειδί για τη δυνατότητα εθισμού τους.
Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια”.
Υποστηρίζουν ότι  μπορούν να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι από μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας και η οποία είναι συγκρίσιμη με εκείνη των προϊόντων καπνού και ως εκ τούτου, όπως και η Jen Unwin, οι συγγραφείς επιδιώκουν την κλινική αναγνώριση και ένα πιο επίσημο πρωτόκολλο για τη διαχείριση του εθισμού στα τρόφιμα.
“Η κατανόηση του κατά πόσον ο εθισμός συμβάλλει στην πρόσληψη όλο και περισσότερων τροφίμων υψηλής επεξεργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, καθώς η προκαταρκτική έρευνα διαπιστώνει ότι οι συμπεριφορικές και φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στους εθιστικούς μηχανισμούς μπορούν να μειώσουν την καταναγκαστική πρόσληψη τροφίμων υψηλής επεξεργασίας”, αναφέρουν
Η μελέτη με επικεφαλής την Ashley N. Gearhardt, δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Addiction, ενώ η μελέτη με επικεφαλής την Jen Unwin δημοσιεύθηκε επίσης πρόσφατα στο Frontiers in Psychiatry.
Κριτήρια εθισμού παρόμοια με του καπνού
Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να συσχετιστούν με έναν διατροφικό φαινότυπο “που αντανακλά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εθισμού”, λένε η Ashley N. Gearhardt και οι συν-συγγραφείς- συνήθως απώλεια ελέγχου της πρόσληψης,
έντονη επιθυμία,
αδυναμία μείωσης και συνεχής χρήση παρά τις αρνητικές συνέπειες.
Η μελέτη: https://www.medscape.com/viewarticle/984600?src=wnl_tp10_daily_221128_MSCPEDIT&uac=101389ST&impID=4922362
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: