Τουτουμάκια κοκκινιστά με κουρκούμι

Όπως σας έχω πει και άλλες φορές, οι σούπες είναι η αδυναμία μου.
Οι συνταγές μου πολλές και κάθε φορά κάτι θα αφαιρέσω, κάτι θα προσθέσω, ανάλογα με το κέφι μου τη στιγμή που μαγειρεύω και τα άτομα που θα σερβίρω.
Άλλα υλικά θα προσθέσω αν οι πλειοψηφία των συνδαιτημόνων μου είναι παιδιά,
άλλα αν είναι ενήλικες και βέβαια, άλλα αν οι συνδαιτημόνες μου είναι ένα “ευχάριστο ανακάτεμα” ενηλίκων και παιδιών.
Σήμερα θα σας δώσω μια απλή,
πεντανόστιμη και θρεπτική σούπα.
Μια σούπα τόσο παλιά και τόσο γνωστή, ειδικά σε μέρη της Πελοποννήσου, ένα comfort food.
Τουτουμάκια με πολτό ντομάτας και κουρκούμι.
Θα χρειαστώ:
– ένα φλυτζάνι τουτουμάκια
– τέσσερα φλυτζάνια νερό*
– δύο κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας – κάθε Σεπτέμβρη ετοιμάζω την πάστα ντομάτας μου, η οποία θα με συντροφεύει στην κουζίνα μου μέχρι τον άλλο Σεπτέμβρη.
Δεν προτιμώ τη τριμμένη ντομάτα στην κατάψυξη, διότι χάνω το πολύτιμο λυκοπένιο, προτιμώ πάντα τη σάλτσα ντομάτας, την οποία κάνω αρκετά πηχτή.
– ελαιόλαδο κατά βούληση,
– θαλασσινό αλάτι,
– μαύρο πιπέρι και
– ένα κουταλάκι κουρκούμι – μπορείτε να ξεκινήσετε με μισό
Και
Τοποθετώ μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και
-. ρίχνω το νερό και
-. δύο κουταλιές της σούπας από τον ντοματοπολτό μου
-. ανάβω το μάτι και περιμένω να έρθει το νερό μου στο σημείο βρασμού, αμέσως και με προσοχή
-. προσθέτω τα τουτουμάκια μου,
-. το αλάτι,
-. το κουρκούμι,
-. το μαύρο πιπέρι και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα χαμηλώνοντας το μάτι της κουζίνας μου στο μισό,
-. μόλις ο βρασμός ηρεμίσει προσθέτω το λάδι και
-. σκεπάζω την κατσαρόλα, αφήνοντας το φαγητό μου να σιγοβράσει για δεκαπέντε λεπτά το πολύ
-. στη συνέχεια ξεσκεπάζω την κατσαρόλα μου,
-. ανακατεύω το φαγητό μου,
-. το δοκιμάζω μήπως χρειάζεται να προσθέσω κάτι και το σκεπάζω,
-. το αφήνω να ξεκουραστεί για πέντε με δέκα λεπτά και
-. σερβίρω.
Συνοδεύω το πιάτο μου με 
-. στάρινο προζυμένιο ψωμί και
-. με πράσινη σαλάτα που έχω ετοιμάσει με φρεσκότατο σπανάκι,
ψιλοκομμένο ξερό, κρεμμύδι,
λεμόνι,
θαλασσινό αλάτι και ελαιόλαδο!!!
Καλή όρεξη για όταν ετοιμάσετε το πιάτο!!!

tips
* Τα τουτουμάκια θα τα βρούμε σε διάφορες συσκευασίες.
Άλλα, είναι πιο λεπτοκομμένα, άλλα πιο παχιά, για αυτό ακολουθούμε τις οδηγίες βρασίματος της συσκευασίας.
Το νερό καθορίζει πόσο “παχιά” (πυκνή) ή “αραιή” (νερουλή) θα είναι η σούπα μας.
Τα τουτουμάκια, όταν ειδικά έχουν πολλά αυγά, μας χαρίζουν μια “πυκνή” θαυμάσια στη γεύση σούπα
Τα τουτουμάκια που έφτιαχναν, ειδικά στα χωριά της Πελοποννήσου, ήταν λεπτοκομμένα και καθόλου “παχιά” και μια από της συνταγές που τα γεύονταν ήταν και τα “αυγοκοφτά” – κάποια άλλη στιγμή θα σας δώσω τη συνταγή.
Τα παραδοσιακά τουτουμάκια γίνονταν με τρία μόνο υλικά, συν το αλάτι- και αυτά ήταν:
το σταρένιο αλεύρι
το πρόβιο ή κατσικίσιο γάλα και
τα αυγά, τα οποία συνήθως ήταν 10 στο 1 κιλό αλεύρι, μπορεί και 12 στο 1 κιλό αλεύρι και ήταν και είναι τα αυγά που χαρίζουν στα τουτουμάκια το κίτρινο μεστό τους χρώμα.
Και ήταν και είναι τα αυγά που διαφοροποιούν τον τραχανά από τα τουτουμάκιαο τραχανάς δεν έχει αυγά!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: