Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Ζωμός αποτοξίνωσης, ένας ζωμός φυσικά επουλωτικός,
καταπραϋντικός και ανακουφιστικός που προσαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες του καθενός από εμάς, μια πεντανόστιμη σούπα γεμάτη αντιοξειδωτικά.
Ο ζωμός αποτοξίνωσης με κουρκούμι είναι και  μια νόστιμη βάση ή ένα “σημείο εκκίνησης” για ένα διαφορετικό πιάτο κάθε φορά που η στιγμή θα το χρειαστεί και η φαντασία θα το επιθυμήσει! 
Μπορεί στο τελικό μου πιάτο να προσθέσω  ζυμαρικά, όπως κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι,
βοτανολαχανικά, όπως άνηθο,
μαϊντανό,
σπανάκι ή και σέλινο!
Ρεβίθια,
ρύζι ή ακόμα, και φασόλια!
Όταν προσθέτω στο ζωμό μου κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα προσέχω να είναι η μικρότερη δυνατή ποσότητα για να μην χάσει ο ζωμός μου την ιδιαιτερότητά του και γίνει σούπα.
Όταν είναι έτοιμος, ο ζωμός μου είναι πλούσιος και γευστικός και ελαφρώς πικάντικος!
Πάντα νιώθω ότι κάνω ένα γευστικό,
τονωτικό και απαραίτητο για την ευζωία τους δώρο σε όλους όσους έχω στο τραπέζι μου τη δεδομένη στιγμή.
Εκτός των άλλων το πιάτο μου αυτό καταπραΰνει το εντερικό μας σύστημα,
καθαρίζει τα ιγμόρεια,
μετριάζει την ένταση και καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και την κούραση και καταπραΰνει ακόμα και τους πονοκεφάλους!
Και χρειάζομαι
-. ζωμό λαχανικών, τον οποίο έχω ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα και είναι πάντα ζωμός  από λαχανικά της εποχής!
-. ένα μεγάλο σχετικά ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο – κρεμμύδια – Μια μοναδική και πολύτιμη πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών
-. μία ρίζα κουρκουμά σε λεπτοκομμένες φέτες – κουρκούμι – Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωσή του αντιστρέφει καθημερινά τον καρκίνο
-. ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι σε σκόνη # το κουρκούμι, είτε είναι φρέσκο είτε αλεσμένο, βοηθάει τον οργανισμό μας να ηρεμήσει, να βρει την ισορροπία και να αυτοθεραπευθεί.
-. μία ρίζα τζίντζερ σε λεπτοκομμένες φέτες 
-. μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη # το τζίντζερ είτε είναι φρέσκο είτε αλεσμένο, είναι ένα αναντικατάστατο τρόφιμο, δεν δίνει στα πιάτα μας μόνο ξεχωριστή γεύση αλλά βελτιώνει και την υγεία μας, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την γενική ευεξίας του οργανισμού μας
-. ένα μεγάλο καρότο κομμένο σε λεπτέ φέτες
-. 2 με 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο – σκόρδο, ο πολυτιμότερος βολβός του πλανήτη, με την ισχυρότερη θεραπευτική δύναμη.
-. 4 με 5 μεγάλα κλωνάρια μάραθο*
και
-. ξεκινάω με μία αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα – το μέγεθος εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που θα έχω στο τραπέζι μου, όπου σοτάρω πολύ ελαφριά το κρεμμύδι,
τις ροδέλες του τζίντζερ,
το σκόρδο,
το καρότο,
τις ροδέλες του κουρκουμιού,
-. προσθέτω τα υπόλοιπα μπαχαρικά,
το αλάτι και τον ζωμό λαχανικών και
-. αφήνω το φαγητό μου να σιγοβράσει για λίγα λεπτά
-. λίγο πριν να είναι έτοιμο προσθέτω στη κατσαρόλα μου το ψιλοκομμένο μάραθο*
-. αφήνω 5 με 6 λεπτά ακόμα το φαγητό μου να βράσει και
-. τραβάω την κατσαρόλα μου από το μάτι της κουζίνας μου
-. στύβω ένα μεγάλο λεμόνι και προσθέτω τον πολύτιμο χυμό στην κατσαρόλα μου!
-. σερβίρω σε μεγάλα βαθιά πιάτα
-. συνοδεύω των ζωμό μου με προζυμένιο στάρινο ψωμί!
tips – ο πολύτιμος ζωμός μου, όπως προ-είπα, είναι και μια εξαιρετική βάση για πολλές άλλες δημιουργίες.
και ποτέ δεν διστάζω να βάλω σε δοκιμασία τους γευστικούς μου κάλυκες!
Ο ζωμός μου δεν είναι μόνο υγιεινός, αλλά ξεχειλίζει και από γεύση.
Το τζίντζερ,
το σκόρδο,
ο μάραθος,
το κρεμμύδι,
τα καρότα, του χαρίζουν μια αυθεντική πλούσια γεύση. 
            * φρέσκο μάραθο προσθέτω μόνο όταν είναι η εποχή του και τον οποίο έχω συλλέξει μόνη μου και βέβαια κάθε άνοιξη φροντίζω να βάζω μάραθο στο λάδι για να τον έχω τον χειμώνα

Καλή όρεξη για όταν τον ετοιμάσετε και πάντα με υγεία!

από τις συνταγές μου

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia –botanologia.gr

Share: