Έλαια με έγχυση – Εν θερμό εγχεόμενα βότανα σε λάδια

Όταν κάνουμε έγχυση ενός βοτάνου σε έλαιο επιτρέπουμε στα λιποδιαλυτά και ενεργά συστατικά του να εκχυλιστούν.
Τα εν θερμό εγχεόμενα βότανα σε λάδια ζεσταίνονται σιγανά-σιγανά σε μία εστία φωτιάς με την μέθοδο του bain marie , ενώ τα εν ψυχρώ θερμαίνονται με φυσικό τρόπο κάτω από τον ήλιο.
Και τα δύο αυτά λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά,
να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά για μασάζ,
να προστεθούν σε κρέμες και σε αλοιφές.
Τα έλαια που έχουμε πάρει από έγχυση βοτάνων δεν πρέπει να συγχέονται με κανένα τρόπο με τα αιθέρια έλαια.
Τα αιθέρια έλαια είναι εγγενή ενεργά συστατικά των ίδιων των βοτάνων,τα έχουν από την φύση τους.
Βότανα έγχυσης εν θερμώ ή έλαια θερμοδιαβροχής:
Πρότυπη ποσότητα:
250 gr αποξηραμένου ή 500 gr νωπού βοτάνου σε 750 ml ελαιόλαδου.
Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε λάδι αρίστης ποιότητας κατάλληλο για φαγητό,αλλά το καταλληλότερο είναι το ελαιόλαδο.
Τα έλαια που παίρνουμε από την εν θερμώ έγχυση μπορούν να αντέξουν περίπου ένα χρόνο είναι όμως πιό δυνατά όταν είναι φρέσκα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα λάδια μας περιστασιακά πρέπει να παρασκευάζουμε ποσότητες μικρότερες της πρότυπης με την ίδια αναλογία βοτάνου και ελαίου.
Παρασκευή εν θερμώ:
# ~ επιλέγουμε το βότανο που θα χρησιμοποήσουμε και το ψιλοκόβουμε και το ανακατεύουμε με το λάδι μέσα σε ένα κατάλληλο σκεύος.
# ~ αφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά ώστε να εμβαπτιστεί το βότανό μας με το λάδι σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε το μείγμα μας να ζεσταίνεται για τρεις περίπου ώρες με την τεχνική του Bain Marie.
# ~ με το πέρας το τριών ωρών το βγάζουμε από την φωτιά και
# ~ το αφήνουμε να κρυώσει.
# ~ μόλις κρυώσει το γυρίζουμε σε ένα άλλο σκεύος που έχουμε προσαρμόσει ένα φίλτρο ή ένα τουλπάνι.
# ~ πιέζουμε να βγει όλο το λάδι στραγγίζοντας πολύ-πολύ καλά.
# ~ χρησιμοποιώντας ένα χωνί ρίχνουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες.
# ~ κλείνουμε αεροστεγώς τις φιάλες μας και τις τοποθετούμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι της κουζίνας μας.

Καλή επιτυχία!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Share: