Βρώμη και πολυκόμπι – δύο βότανα “εργαστήρια παραγωγής” ασβεστίου

Βρώμη και πολυκόμπι – δυο ισχυρότατα  βότανα “εργαστήρια παραγωγής” ασβεστίου για τον οργανισμό μας
Το ασβέστιο είναι το αφθονότερο μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού μας.
Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στον σκελετό μας, δομικό συστατικό του, όπως και των δοντιών μας, μέταλλο απαραίτητο για τον οργανισμό μας.
Ασβέστιο –  ουσιώδες για τη κυτταρική δομή,
την πήξη του αίματος-στενά συνδεδεμένο με την κυκλοφορία του αίματος
την ενεργοποίηση ενζύμων,
τη λειτουργία των ορμονών,
τη συστολή των μυών,
τη νευρική μεταβίβαση – βοηθά τα κύτταρα στέλνουν σήματα και τα νεύρα να διαβιβάζουν τα εν λόγω σήματα στον εγκέφαλο.
Αποθηκεύεται στα οστά και στα δόντια και το σώμα μας όταν χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο από όσο του παρέχουμε το ανακτά από τα οστά και τα δόντια.
Έτσι αρχίζουν οι πρώτες απώλειες του από το σώμα και συνεχίζονται όσο το σώμα μας γερνάει.
Οι μεγαλύτερες απώλειες ασβεστίου παρατηρούνται στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στα ηλικιωμένα άτομα.
Ασβέστιο λοιπόν και οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουν ως το ορυκτό που διατηρεί υγιή τα οστά και δόντια μας και ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρά βότανα που το περιέχουν και παρέχουν στον οργανισμό μας ισχυρές ποσότητές του.
Τα βότανα αυτά είναι:
– το πολυκόμπι-Equisetum arvense και
– το άχυρο της βρώμης-Oat straw 
Tα δυο αυτά βότανα βοηθούν το σώμα να ανακτήσει το ασβέστιο που καθημερινά χάνει.
Η βρώμη (ή το άχυρο βρώμης όπως από πολλούς ονομάζεται*) πριν ωριμάσει και χάσει το πράσινο χρώμα της – όταν βρίσκεται ακόμα στο «γαλακτώδες” στάδιο – έχει  πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το οποίο είναι οργανικό και εύκολα αφομοιώσιμο από τον οργανισμό μας χωρίς παρενέργειες, σημαντικά πιο αποτελεσματικό από τις ανόργανες μορφές που υπάρχουν σε ορισμένα συμπληρώματα.
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τη βρώμη** ως προληπτικό μέτρο κατά της οστεοπόρωσης , καθώς η βρώμη έχει τη δυνατότητα τόνωσης της ανάπτυξης των κυττάρων , ιδιότητα που ενισχύει την οικοδόμηση της αντοχής των οστών.
Το πολυκόμπι, επίσης, έχει προταθεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης:
Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι ομάδες γυναικών που πήραν μέρος σε έρευνα είδαν βελτίωση στην πυκνότητα των οστών τους και αυτό λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του πυριτίου που περιέχει το πολυκόμπι.
Το διοξείδιο του πυριτίου στο σώμα μας μετατρέπεται σε ασβέστιο
Ο βοτανολόγος John Christopher Ray ονόμαζε το πολυκόμπι “ο βασιλιάς του ασβεστίου” και το χρησιμοποιούσε μαζί με τη βρώμη,
τη ρίζα του σύμφυτου και τη lobelia – ένα ισχυρότατο προσαρμογόνο βότανο – σε ένα μείγμα τσαγιού για το ασβέστιο.
Ο Corentin Louis Kervran έγραψε εκτενώς για τις ομοιότητες μεταξύ πυριτίου και ασβεστίου στο βιβλίο του Biological Transmutation-βιολογική μεταστοιχείωση.
Πολλοί βοτανολόγοι χρησιμοποιούν τη βρώμη  για την ενίσχυση των οστών σε ασθενείς με οστεοπενία και οστεοπόρωση.
Γιατί χάνεται το ασβέστιο από το σώμα μας;
– η ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη
– το λευκό αλεύρι και τα προϊόντα του
– το αλκοόλ
– τα αναψυκτικά και
– το πρόχειρο φαγητό στραγγίζουν το ασβέστιο από τα οστά.
Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός προκειμένου να αποκαταστήσει την αλκαλικότητα του αίματος, η οποία έχει διαταραχθεί από τις παραπάνω τροφές, το αναζητά εκεί που υπάρχει, δηλαδή στα οστά από τα οποία και το απορροφά.
– οι κιρσοί
– οι μυϊκές κράμπες
– η φθορά και η απώλεια των δοντιών
– οι επώδυνες οδοντοφυΐας στα μωρά
– το άγχος, όλα οφείλονται στις ανισορροπίες του ασβεστίου.
Ένα απλό ζεστό έγχυμα από ένα μείγμα άχυρου βρώμης και πολυκόμπι, τρεις φορές την ημέρα, βοηθάει στην ανακούφιση των προβλημάτων υγείας, που αιτία τους είναι οι ανισορροπίες ή η έλλειψη ασβεστίου

* δεν ο σπόρος, δεν είναι πλιγούρι, δεν είναι πίτουρο, είναι η άγρια πράσινη βρώμη, είναι το εκχύλισμα της άγριας πράσινης βρώμης
** δεν ο σπόρος, δεν είναι το πλιγούρι, δεν είναι το πίτουρο, είναι η άγρια πράσινη βρώμη, είναι το εκχύλισμα της άγριας πράσινης βρώμης

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://en.wikipedia.org/wiki/Corentin_Louis_Kervran
http://www.kervran-info.de/index_en.html
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Christopher_%28herbalist%29
https://botanologia.blogspot.com/2012/10/blog-post.html
http://www.umm.edu/
http://www.baytallaah.com/bookspdf/165.pdf

Share: