όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του αρωματικό,
νόστιμο,
απολαυστικό,
εύγευστο και υγιεινό!!!
Και ίσως με ρωτήσετε αν υπάρχει διαφορά μεταξύ γαστρονομικών βοτάνων και μπαχαρικών – θα έλεγα όχι μεγάλη όσον αφορά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά αρκετά μεγάλη στη γεύση και στον τύπο!
Τα βότανα είναι το φυλλώδες μέρος ενός φυτού, ενώ τα μπαχαρικά μπορούν να προέρχονται σχεδόν από οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού, από τις ρίζες,
από τους μίσχους,
από τα άνθη,
από τα φύλα ή 
από τα άνθη και τα φύλλα 
Και ναι, τα βότανα και τα μπαχαρικά εκτιμώνται ευρέως εδώ και αιώνες και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, η δε σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει αυτές τις ιδιότητες και δράσεις!
Έτσι λοιπόν, επειδή θέλω όλα μας τα γεύματα να είναι εξαίσια, τα βότανα και τα μπαχαρικά μου κατέχουν την πρωτοκαθεδρία!
Παρά τον ελάχιστο χώρο που απαιτούν τα περισσότερα βότανα και μπαχάρια η ποσότητα φρεσκάδας και γεύσης που φέρνουν στην κουζίνα μου είναι απαράμιλλη.
Τα βότανα προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα σε όλα μου τα πιάτα. 
Από το να φωτίσουν μια φρέσκια σαλάτα μέχρι να προσθέσουν γήινη γεύση σε ένα πλούσιο χειμωνιάτικο γεύμα και ναι “γνωστό τοις πάσι” που δουλεύουν στις κουζίνες πως όταν χρησιμοποιούνται σωστά τα βότανα και τα μπαχάρια μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός καλού και ενός αξέχαστου γεύματος.
Εγώ προτιμώ εξ ίσου τα φρέσκα βότανα με τα αποξηραμένα για τα μαγειρεύματά μου, αν και υπάρχουν πλεονεκτήματα στη χρήση αποξηραμένων βοτάνων. 
Ενώ τα φρέσκα βότανα έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής, τα αποξηραμένα βότανα μπορούν να διατηρήσουν τη γεύση τους για έως και έξι μήνες όταν τα αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου σε κάποιο από τα κατάλληλα ντουλάπια της κουζίνας μου!
Κάποια από τα αποξηραμένα βότανα τα χρησιμοποιώ συνήθως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του μαγειρέματος, καθώς η θερμότητα και η έκθεση στην υγρασία αναδεικνύει τα αρώματά τους, όπως τη δάφνη, 
τα φρέσκα τα προσθέτω προς το τέλος της διαδικασίας του μαγειρέματος ή ως γαρνιτούρα κατά το σερβίρισμα!
Τα αποξηραμένα βότανα περιέχουν συμπυκνωμένη ποσότητα γεύσης, για αυτό χρησιμοποιώ πολύ μικρότερη ποσότητα, σε σχέση με ένα φρέσκο βότανο. 
Κατά κανόνα, κάθε κουταλιά της σούπας φρέσκο βότανο αντιστοιχεί με 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα και το αντίστροφο!
…και κάποιες επισημάνσεις μου
-. δεν χρησιμοποιούμε υπερβολικά πολλά βότανα σε ένα πιάτο. 
-. ένα βότανο με έντονο άρωμα μόνο του ή σε συνδυασμό με ένα ή δύο – το πολύ- πιο ήπια βότανα αναδεικνύεται τόσο το βότανο όσο και το φαγητό. 
-. σε συνταγές που απαιτούν αποξηραμένα βότανα, αντικαθιστούμε 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκα βότανα με ¾ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – botanologia.gr
Share: