Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4
Και ναι, τα βότανα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας.
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί στο ντουλάπι της κουζίνας μας – μα γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας, αυτό το πολύτιμο σύστημα του οργανισμού μας,
γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, ετοιμάζουμε όλα αυτά τα φαγητά και τα εδέσματα που μας ευφραίνουν, μας ομορφαίνουν και μας διατηρούν υγιείς.
Και όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα σταματήσω να λέω, η διατροφή μας πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”…
το μοτο μου είναι: “ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”…
Και όπως σας έλεγα στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. “Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά, όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε, ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του, είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας, ολωσδιόλου δικής μας επινόησης με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα”
-. άψογοι συνδυασμοί βοτάνων και τροφίμων
βασιλικός –
στα pesto μας
σε όλες τις σάλτσες ντομάτας,
σε όλες τις ντοματόσουπες,
στους χυμούς ντομάτας,
στα πιάτα μας πατάτας,
στις γαρίδες,
στο κρέας,
στα πουλερικά,
στα ζυμαρικά,
στο ρύζι,
πιάτα με αυγά, αλλά και στις φράουλες!
φύλλα δάφνης –
σε σούπες,
σε μαρινάδες κρέατος και πουλερικών,
σε ζωμούς,
στις φακές
τσίλι –
στη φασολάδα,
στο κρέας,
στα πουλερικά,
στα οστρακοειδή,
σε πιάτα μας με ντομάτες,
κόλιανδρος –
σε σούπες,
σε σαλάτες,
σε θαλασσινά,
σε μακαρονάδες
άνηθος –
σε σαλάτες,
σε σάλτσες,
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια,
σε ξινές κρέμες,
σε πιάτα με τυρί,
σε πιάτα μας με πατάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες!
μάραθος –
σε σάλτσες,
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια,
σε σαλάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες
σκόρδο –
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζυμαρικά,
στο κρέας,
στο κοτόπουλο,
στα οστρακοειδή,
στην σκορδαλιά,
στην αλιάδα,
στο τζατζίκι,
στο ψωμί,
στα γεμιστά,
στις φακές!
τζίντζερ –
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζωμούς!
μαντζουράνα –
στο κρέας,
στα πιάτα με ψάρια,
σε πιάτα μας με αυγά,
σε πιάτα μας με τυριά,
σε σούπες,
στις φακές!
μαϊντανός –
σε όλες μας τις σαλάτες,
στα pesto μας
στα πιάτα μας με αυγά,
στα ζυμαρικά,
στα πιάτα μας με ρύζι,
στον αρωματισμό του βουτύρου μας,
σε όλες σχεδόν τις σάλτσες μας,
στα θαλασσινά,
σε όλα σχεδόν τα πιάτα μας λαχανικών!
δεντρολίβανο –
στα ψάρι,
στα πουλερικά,
στο κρέας,
στο ψωμί,
σε σάλτσες,
σε σούπες,
στα ρεβίθια!
στα άρθρα μου αυτά: https://botanologia.gr/tag/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi/
αναφέρω τους λόγους που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα βότανα στη διατροφή μας!