Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα, λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #2

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Σε μια πιο παλιά έρευνα παρατηρήθηκε πως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
Β2-ριβοφλαβίνη,
Β3-νιασίνη,
Β6-πυριδοξίνη, και Β12-κοβαλαμίνη προστατεύουν από την εμφάνιση και την περαιτέρω ανάπτυξη του καταρράκτη.
Oι συγγραφείς της μελέτης από το εθνικό ινστιτούτο US National Eye Institute (Maryland, USA) συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δεδομένα της έρευνας Age-Related Eye Disease Study Research Group (AREDS)
Στην έρευνα έλαβαν μέρος άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 χρονών η οποία διήρκεσε περίπου 9,5 χρόνια
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β2 αντιμετώπιζαν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρηνικού καταρράκτη, ο καταρράκτης που επηρεάζει το κέντρο του φακού και
20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης φλοιώδη καταρράκτη, καταρράκτης που επηρεάζει τις ακμές του φακού, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης B2.
Οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β12 αντιμετώπιζαν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρηνικού καταρράκτη
και
23% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης φλοιώδη καταρράκτη σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης B2
Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β6 σχετίζεται με 33% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πυρηνικού καταρράκτη σε σύγκριση με τη χαμηλότερη μέση πρόσληψη.
Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν πως: “τα ευρήματα αυτά είναι συνεπή με προηγούμενες μελέτες που προτείνουν ότι η διαιτητική πρόσληψη των βιταμινών Β μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της θολερότητας του φακού”
Ας παρακολουθήσουμε τη βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη , ο όρος φλαβίνη είναι παράγωγο της λατινικής λέξης flavus και αναφέρεται στο κίτρινο χρώμα της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Η βιταμίνη Β2 ονομάζεται και ριβοφλαβίνη, είναι υδατοδιαλυτή που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό μας και μία από τις οκτώ- 8 – του συμπλέγματος Β, οι οποίες όλες μαζί βοηθούν το σώμα να μετατρέψει τα τρόφιμα – υδατάνθρακες – σε καύσιμο – γλυκόζη – το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας,
βοηθούν στον μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και συνεργιστικά βοηθούν στην ενζυματική ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών.

Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης Β2 είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί σε όλους εκείνους οι οποίοι τρέφονται λανθασμένα,
σε εκείνους που πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
σε αυτούς που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ χρόνια και σε πολλούς ηλικιωμένους.
Η βιταμίνη Β2 ενισχύει την όραση μας, μας χαρίζει ομορφιά και συνδέεται και με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Έτσι μια ανεπάρκεια μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις βασικές δομές του οργανισμού μας με αποτέλεσμα την κούραση και
την αδυναμία.
Τα αρχικά συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι κόπωση, εμφάνιση πληγών και ρωγμών στις γωνίες του στόματος και στις άκρες των χειλιών.
Συγκεντρωτικά λοιπόν η ανεπάρκειά της βιταμίνης Β2 οδηγεί σε:
κούραση,
αδυναμία,
αναιμία,
επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βρέφη και παιδιά,
οίδημα της γλώσσας,
οίδημα και πόνο στο λαιμό,
θολή όραση ,κούραση, κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια
ευαισθησία στο φως,
θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα.
Προβλήματα στις μεμβράνες του δέρματος και των βλεννογόνων με αποτέλεσμα να παρατηρούμε ρωγμές και πληγές γύρω από τις γωνίες του στόματος
γενικές στοματίτιδες, άφθες, κάψιμο και πληγές στα χείλη,
δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη,
διάφορα προβλήματα με το δέρμα, όπως ξηρό δέρμα,
σκασμένο δέρμα και
σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δηλαδή φολιδωτό / λεπιοειδές δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο ή στο σώμα.
ρυτίδες του δέρματος στα χέρια και το πρόσωπο
πληγές ή διαχωρισμό των μεμβρανών ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
θαμπά ή λιπαρά μαλλιά
τριχόπτωση,
πιτυρίδα,
εύθραυστα νύχια.
Πεπτικές διαταραχές όπως δυκοιλιότητα,
δυσπεψία
τυμπανισμό και
κοιλιακό άλγος.
Ζάλη,
διακυμάνσης της διάθεσης
αυπνίες
επίσης παρατεταμένη ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει
ψυχικές διαταραχές
ημικρανίες
καταρράκτη
διαβήτη
Όλα αυτά τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την ανεπάρκεια της ριβοφλαβίνης μπορούμε να τα προλάβουμε με την ισορροπημένη διατροφή και με την αύξηση των τροφίμων που την περιέχουν.
Οι τροφές με υψηλές ποσότητες βιταμίνη Β2 είναι
τα αμύγδαλα,
τα αυγά,
το μπρόκολο,
τα λαχανάκια βρυξελών,
τα δημητριακά ολικής αλέσεως,
τα μανιτάρια,
τα σπαράγγια,
το σπανάκι.
Βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β2 είναι:
το αγριοράδικο – Taraxacum officinale
οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς – Rose hips
το αγριολάπαθο – Rumex crispus
το τριφύλλι – Medicago sativa
το φλισκούι ή καλαμίνθη – Calamintha nepeta (L.) Savi 
το πιπέρι καγιέν – Capsicum frutescens
το τζίντζερ – Zingiber officinale
το κόκκινο τριφύλλι – Trifolium pratense
η στελλάρια – Stellaria media
η εχινάτσεα-Echinacea purpurea
το πολυκόμπι – Equisetum arvense
η τσιμισιφούγκα – Cimicifuga racemosa
Ας παρακολουθήσουμε τη βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνης και τη σπουδαιότητα της στη υγεία των οστών
Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει το ρόλο των βιταμινών Β στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Μία από αυτές και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη και βασίστηκε σε μια πληθυσμιακή ομάδα αποτελούμενη από  63.257 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών μεταξύ του 1993 και 1998.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ανέλυσαν τα στοιχεία μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης των 13,8 χρόνων και
εντόπισαν 1.630 νέες περιπτώσεις κατάγματος ισχίου, με τις γυναίκες να έχουν άμεση σχέση και σύνδεση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, οι οποίες έπαιρναν περισσότερη  βιταμίνη Β6  – 0,78 – 1,76 mg / 1.000 kcal / την ημέρα – είχαν 22% μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπαιρναν λιγότερη βιταμίνη Β6  -0,37 – 0,61 mg / 1000 kcal / ημέρα –
Οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη διατροφή δεν συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου και
δεν παρατηρήθηκαν συσχετισμοί και επιδράσεις στους άνδρες.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: 
“τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διατήρηση επαρκούς πρόσληψης πυριδοξίνης μπορεί να αποτρέψει  τα οστεοπορωτικά κατάγματα μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών και ηλικιωμένων γυναικών.”
Η βιταμίνη Β6 η οποία ονομάζεται και πυριδοξίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β.
Είναι άκρως απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος.
Είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος και μεταξύ άλλων μειώνει τις μυϊκές κράμπες και το μούδιασμα στα άκρα.
Λειτουργεί ως συνένζυμο και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων των λιπών και των πρωτεϊνών των τροφών για την παραγωγή ενέργειας.
Είναι πρόδρομη ουσία της σύνθεσης κάποιων ιδιαίτερων νευροδιαβιβαστών και η κύρια δράση είναι στην παραγωγή της σεροτονίνης από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, με αποτέλεσμα τη εύρυθμη λειτουργία των νοητικών διαδικασιών αλλά τη διατήρηση της καλής διάθεσης.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει μαζί με την Β12 στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο μας το σώμα.
Επιπλέον η βιταμίνη Β6 ελαττώνει την ξηροστομία και
παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου-καλίου στον οργανισμό μας.
Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 προκαλεί ζαλάδες,
ναυτίες,
κόπωση,
κατάθλιψη,
αϋπνία,
μειωμένη εγρήγορση,
σύγχυση,
αναιμία,
πονοκεφάλους,
δερματικά προβλήματα, όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και 
αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης
Σαν υδατοδιαλυτή βιταμίνη η βιταμίνη Β6 δεν αποθηκεύεται σε ποσότητες στο σώμα και η πλεονάζουσα ποσότητα αποβάλλεται κυρίως μέσω των ούρων.
Για να έχουμε λοιπόν επαρκείς ποσότητες πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν.
Τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης B6 στα 100gr περιέχουν:
το φύτρο σταριού 4,0mg
το πίτουρο του σταριού 2,5mg
η σόγια 2,0mg
ο σολομός 1,9mg
οι μπανάνες 1,2mg
οι ζύμες με μαγιά 1,0mg και
οι σαρδέλες 1,0mg
Επίσης καλές φυσικές πηγές της πυριδοξίνης είναι
τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
η μαγιά μπύρας
ο βασιλικός πολτός
οι ξηροί καρποί π.χ οι ηλιόσποροι
τα όσπρια π.χ τα φασόλια
το καλαμπόκι
τα δημητριακά και όλα
τα προϊόντα ολικής άλεσης
το γάλα
τα άπαχα κρέατα
τα πουλερικά
τα ψάρια
οι πατάτες
το καρπούζι
το αβοκάντο
τα δαμάσκηνα και όλα τα μωβ φρούτα
τα μπιζέλια
τα καρότα
τα πορτοκάλια.
Βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 είναι:
το αγριοράδικο – Taraxacum officinale
οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς – Rose hips
η κολλιτσίδα άρκτιουμ λάππα – Arctium lappa seed and root
το φλισκούι ή καλαμίνθη – Calamintha nepeta (L.) Savi 
το πιπέρι καγιέν – Capsicum frutescens
το τζίντζερ – Zingiber officinale
το κόκκινο τριφύλλι – Trifolium pratense
η στελλάρια – Stellaria media
Αυτό που πρέπει όμως να προσέχουμε κατά τη διάρκεια μαγειρέματος των τροφών που περιέχουν βιταμίνη Β6 είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η προσθήκη σόδας, διότι καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος της.
Επίσης η βιταμίνη Β6 είναι ευαίσθητη στο φως και στις διάφορες επεξεργασίες όπως κατάψυξη, άλεση και κάπνισμα των τροφών που την περιέχουν διότι καταστρέφεται.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε και:Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

πηγές πληροφόρησης και:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23238962
http://www.worldhealth.net/news/b-vitamin-bone-health/
http://www.worldhealth.net/news/vital-vision-vitamins/
newsmax.com
drweil.com
glutenfreeworks.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6155702/

Share: