Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ, που στην ουσία είναι διαλύτης, διαχέεται μέρος των συστατικών του, χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες, μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.
Το βάμμα των βοτάνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δύο χρόνια μετά την παρασκευή του.
Φιλτράρισμα ή διήθηση του βάμματος μπορούμε να κάνουμε με την χρήση
μιάς κανάτας και ενός φίλτρου ή ενός σουρωτηριού.
Ας δούμε πως εργαζόμαστε:
~ τοποθετούμε το βότανο μας σε μιά μεγάλη και
καθαρή κανάτα γυάλινη ή σε κάποιο γυάλινο βάζο με μεγάλο στόμιο που και τα δύο πρέπει να κλείνουν πολύ καλά
~ ρίχνουμε τόσο αλκοόλ* όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το βότανο
~ σκεπάζουμε πολύ καλά την κανάτα ή το βάζο και
~ κουνάμε πολύ καλά για ένα δύο λεπτά
~ τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για δεκαπέντε με είκοσι μέρες,αν πρόκειται για λουλούδια και μίσχους.
~ δεν ξεχνάμε να κουνάμε το μείγμα μας κάθε μία με δύο μέρες πολύ καλά
Σαν διαλύτη για την παρασκευή βαμμάτων ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ποτέ φωτιστικό οινόπνευμα ή οινόπνευμα καθαρισμού
– Όταν το βάμμα μετά την πάροδο των είκοσι περίπου ημερών που είπαμε στην αρχή είναι έτοιμο, με την βοήθεια ενός σουρωτηριού ή ενός φίλτρου,το στραγγίζουμε πολύ καλά και πετάμε ότι έχει μείνει από το βότανο μετά την αποστράγγιση.
– Βάζουμε το βάμμα σε καθαρό σκουρόχρωμο μπουκάλι με την βοήθεια ενός χωνιού
– Σκεπάζουμε πολύ καλά και τοποθετούμε σε σκοτεινό δροσερό σημείο.
– Δεν ξεχνάμε να βάζουμε πάντα ετικέτες στα μπουκάλια με τα βάμματά μας
*Κατά προτίμηση αρίστης ποιότητας ρακή ή τσίπουρο χωρίς προσμίξεις.
Πρότυπη ποσότητα :
50gr αποξηραμένο ή 100gr νωπό βότανο πάντα ψιλοκομμένα σε μισό λίτρο αλκοόλ.
Ιδανικό αλκοόλ για την έγχυση βοτάνων είναι η ρακή,αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι είναι αγνή,χωρίς προσμείξεις.
Πρότυπη δοσολογία:
Τα βάμματα είναι ισχυρά παρασκευάσματα και έχει μεγάλη σημασία ο έλεγχος της συνιστώμενης δόσης.
5 ml ή μία κουταλιά της σούπας δύο με τρεις φορές την ημέρα διαλυμένη σε 25 ml νερό ή φρουτοχυμό.
Επίσης πολλά βάμματα μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σιροπιών ή άλλων σκευασμάτων
Φύλαξη:
Τα βάμματα φυλάσσονται πάντα σε σκουρόχρωμα μπουκάλια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου δύο χρόνια.

Σημείωση:
Πριν να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε βότανο που έχουμε συλλέξει μόνοι μας πρέπει, οπωσδήποτε, να είμαστε σίγουροι ποιο ακριβώς είναι το βότανο που έχουμε.
Τα λάθη είναι επικίνδυνα…
Καλό είναι να αγοράζουμε τα βότανα από πηγές που εγγυώνται τη γνησιότητα και την αρτιότητα των βοτάνων.
Όπως είπα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπά ή αποξηραμένα βότανα.
Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο βότανο, είναι απολύτως αναγκαίο να βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς στεγνό.
Για να εξαλείψουμε την επιπλέον υγρασία από τα φρέσκα μας βότανα τα  “στεγνώνουμε” πριν από τη χρήση, για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα έχουμε προβλήματα με μούχλα.
Αν αποφασίσουμε να συλλέξουμε μόνοι μας τα βότανά μας, τα συλλέγουμε μετά την πρωινή υγρασία και τα αφήνουμε να μαραθούν σε ένα ξηρό, σκιερό και ζεστό μέρος, μία με δύο μέρες – αυτό βοηθάει να εξατμιστεί η περίσσεια υγρασίας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα
Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων
Βότανα και τρόποι χρήσης:Πως παρασκευάζουμε σιρόπια βοτάνων
Μονάδες μέτρησης και τρόποι χρήσης και διατήρησης των προϊόντων των βοτάνων μας

Share: