Ο υγιεινός τρόπος ζωής της μητέρας προστατεύει τα παιδιά της από την παχυσαρκία

Παιδική παχυσαρκία
Ο κίνδυνος της παχυσαρκίας είναι ελάχιστος για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είναι προσκολλημένες σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Οι απόγονοι των γυναικών που ακολουθούσαν ένα γενικό υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας από τα παιδιά μητέρων που δεν ασκούσαν αυτές τις επιλογές τρόπου ζωής.
Αυτά τα ευρήματα τονίζουν τα πιθανά οφέλη από την εφαρμογή γονιδιακών πολυπαραγοντικών παρεμβάσεων για τον περιορισμό του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας

Οι παράγοντες ζωής που συμβάλλουν στην παχυσαρκία στην παιδική ηλικία περιλαμβάνουν την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, καθιστικές δραστηριότητες και διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιλογές που υιοθετούν για τον τρόπο ζωής τους τα παιδιά  επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις μητέρες τους.
Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε το 1989 με τη συμμετοχή  116.430 γυναικών ηλικίας 25-42 ετών που απάντησαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής τους και το ιατρικό ιστορικό τους κατά την έναρξη της θεραπείας και οι πληροφορίες αυτές ενημερώνονταν κάθε δύο χρόνια.
Τα διαιτητικά δεδομένα που συλλέχθηκαν για πρώτη φορά το 1991 ενημερώνονταν κάθε τέσσερα έτη με τη χρήση ενός επικυρωμένου ερωτηματολογίου της  συχνότητας κατανάλωσης των τροφίμων.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό και τα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής 24.289 παιδιών, 9-14 ετών που γεννήθηκαν από 16.945 μητέρες από αυτές που είχαν ενταχθεί στις μελέτες οι οποίες είχαν τα ονόματα Nurses’ Health Study II (NHSII) και Growing Up Today Study (GUTS).
Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους περιλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής.
Επίσης οι μητέρες είχαν ερωτηθεί για την κατανάλωση αλκοόλ και το τσιγάρο.
Βάσει των παραπάνω παραμέτρων οι ειδικοί υπολόγισαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κάθε παιδιού.
Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 41 ετών, με ΔΜΣ 25 και το 93% δεν ήταν ενεργές καπνίστριες.
Τα παιδιά τους ήταν κατά μέσο όρο 12 ετών και το 46% αυτών αγόρια.

Αξιολόγηση των παραγόντων του τρόπου ζωής στις μητέρες
Η διατροφή αξιολογήθηκε:
Με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, είχαν καταναλώσει συγκεκριμένα τρόφιμα, με εννέα πιθανές συχνότητες που κυμαίνονταν από “ποτέ” έως “τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα” των προκαθορισμένων μεγεθών των μερίδων.
Η αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας διατροφή,κατά την οποία συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τους παρακάτω διατροφικούς παράγοντες:
Υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών
Φρούτα
Ξηροί καρποί
Προϊόντα ολικής αλέσεως
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Χαμηλότερες προσλήψεις:κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος,
ζαχαρούχων ποτών,trans-λιπαρά και νατρίου

Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, όπως η εθνικότητα, το ιστορικό χρόνιων παθήσεων, η ηλικία, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 56% μικρότερος στα παιδιά των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος και προσκόλλησης σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Συγκριτικά με τα παιδιά των γυναικών που ήταν καπνίστριες, τα παιδιά των μητέρων που δεν κάπνιζαν είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Τα παιδιά των γυναικών που γυμνάζονταν 150 λεπτά ή και περισσότερο την εβδομάδα και έπιναν 1-2 ποτήρια αλκοόλ είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, συγκριτικά με τα παιδιά των μαμάδων που δεν αθλούνταν και δεν έπιναν αλκοόλ.
Τα παιδιά των μητέρων που έκαναν μια υψηλής ποιότητας διατροφή, είχαν φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονταν τακτικά, έπιναν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ και δεν κάπνιζαν, είχαν 75% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας.
Σε γενικές γραμμές, αυτές οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι επιλογές που επιλέγουν οι μητέρες για τον τρόπο ζωής τους,είναι καθοριστικής σημασίας,καθώς καθορίζουν την παρούσα και μελλοντική υγεία των παιδιών τους, μέσω της διαμόρφωσης αυτού του υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης και των μηνυμάτων που παίρνουν τα παιδιά,φτάνοντας στο σημείο να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας  ακόμα περισσότερο σε ποσοστό 82% μικρότερο!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Η μελέτη:https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2486

Share: