Μια πρώτη γνωριμία με ένα σπουδαίο βότανο – το Camellia sinensis

Οι προσπάθειες πολλών γιατρών, μελετητών και ερευνητών τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιήσουν και να καθιερώσουν  βότανα για να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας  σύστημα, να προλάβουν και να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες βασίζεται σε μια μακραίωνη παράδοση.

Camellia sinensis
Είναι τόσο ισχυρή η δράση των κατεχινών- πολυφαινόλες- του πράσινου τσαγιού-Camellia sinensis, που φτάνουν στο σημείο να επιδρούν στον πυρήνα του κυττάρου σε επίπεδο DNA και RNA!

Η διατροφική υποστήριξη είναι μια πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της διατροφής, που βασίζεται στην θεραπεία μέσω της διατροφής με βότανα,
με φυτά,
με φρούτα…
Στη μεγάλη ομάδα των φαρμακευτικών βοτάνων εξέχουσα θέση κατέχει το Camellia sinensis, το γνωστό μας πράσινο τσάι…
Τα φυτοθρεπτικά στοιχεία του πράσινου τσαγιού-Camellia sinensis, είναι πολύτιμα και παίρνουν μέρος στη πρόληψη και στη θεραπεία πλήθους ασθενειών…
Οι αντιμεταλλαξιογόνες,
οι αντικαρκινογόνες,
οι αντιοξειδωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού-Camellia sinensis, έχουν επιβεβαιωθεί τα τελευταία χρόνια σε επιδημιολογικές,
κλινικές και βιολογικές μελέτες.
Οι σημαντικότατες, για τον οργανισμό μας, ιδιότητες του τσαγιού οφείλονται κατά κύριο λόγο στις περίφημες πολυφαινόλες του…

Το μυστικό της ευζωίας είναι συμπυκνωμένο-στην κυριολεξία-μέσα στα βότανα,
στα φυτά και στα φρούτα και όχι σε κάθε ένα συστατικό απομονωμένο και χωρισμένο από τα υπόλοιπα…

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού:
1) βελτιώνουν την κυτταρική ανοσία
2) προστατεύουν τα μάτια από το οξειδωτικό στρες
3) μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
4) μειώνουν την χοληστερίνη
5) επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης
5) προστατεύουν από τις ρευματικές παθήσεις και μειώνουν τις φλεγμονές που προκαλεί
7) βοηθούν στη θεραπεία των βασικών διαταραχών του μεταβολικού συνδρόμου όπως:
α) του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την ανταπόκριση στην ινσουλίνη
β) της παχυσαρκία, ειδικά για την συμβολή του πράσινου τσαγιού-Camellia sinensis, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους συγκεκριμένες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική και καθημερινή κατανάλωση τσαγιού:
β1) αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού με αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού βάρους
β2) μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς
β3) μεταβάλλει την κατανομή του λίπους
β4) αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες
8) μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Alzheimer
9) προλαμβάνουν και θεραπεύουν πλήθος καρκίνων, έχει διαπιστωθεί σε πρόσφατες έρευνες ότι έχουν μειωθεί τα λευχαιμικά κύτταρα στο αίμα ατόμων με λευχαιμία, η δε
κακοήθεια δεν επεκτάθηκε περαιτέρω -οι μελέτες και έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα πάρα-πάρα πολλές-
10) ενισχύουν τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού ιδιαίτερα της βιταμίνης C και της βιταμίνης E
11) προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία, είναι τόσο ισχυρή η δράση των κατεχινών, πολυφαινόλες, του πράσινου τσαγιού που φτάνουν στο σημείο να έχουν δράση στον πυρήνα του κυττάρου σε επίπεδο DNA και RNA!
      Με λίγα λόγια το πράσινο τσάιCamellia sinensis, είναι μία φυσική ασπίδα, η οποία μας προστατεύει  από μια πληθώρα παθήσεων και η πληθώρα των μελετών και των ερευνών, των τελευταίων χρόνων, για τα βότανα ίσως μας κάνει να επανεξετάσουμε το θέμα της διατροφής μας,
να συνειδητοποιήσουμε την κεφαλαιώδους σημασία της διατροφής στην ζωή και την υγεία μας,
να ξαν-εκτιμήσουμε την διατροφική αξία των τροφίμων γενικά και ειδικά των βοτάνων των φρούτων και των λαχανικών,
να ξανα-αγαπήσουμε εμάς και την φύση που με τόση απλοχεριά, μας έχει προμηθεύσει ότι χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και ευτυχείς!
Το μυστικό της ευζωίας είναι συμπυκνωμένο-στην κυριολεξία-μέσα στα βότανα,
στα φυτά και στα φρούτα και όχι σε κάθε ένα συστατικό απομονωμένο και χωρισμένο από τα υπόλοιπα…

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: