Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το βαλσαμόχορτο και τι πρέπει να προσέχουμε

Το βαλσαμόχορτο σήμερα χρησιμοποιείται:
1) για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών – Το βαλσαμόχορτο/υπερικό το διάτρητο σήμερα είναι το πρώτης προτίμησης συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
 Στις Η.Π.Α και στη Γερμανία ονομάζεται  “εναλλακτικό Prozac” και ένας από τους κύριους λόγους που ονομάζεται έτσι, είναι η έλλειψη παρενεργειών και ειδικά της κύριας παρενέργειας πολλών αντικαταθλιπτικών όπως το Prozac, που είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία. 
Οπωσδήποτε το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης – αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πάρα πολλές έρευνες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική- και στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες, τόσο τα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως:
ανησυχία,
έλλειψη ενδιαφέροντος,
αίσθημα αχρηστίας,
μειωμένη δραστηριότητα, όσο και τα δευτερογενή συμπτώματα, όπως:
διαταραχές ύπνου,
έλλειψη συγκέντρωσης,
σωματική και πνευματική κόπωση, βελτιώθηκαν σημαντικά.
Είναι γεγονός ότι είναι πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά είπαμε “Παν μέτρον άριστον” μην το ξεχνάμε αυτό
2) για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί  η αϋπνία – το υπερικό δεν εμποδίζει τις νοητικές λειτουργίες, την ικανότητα εργασίας ή οδήγησης.
3) για την προστασία των κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού – σε in vitro έρευνες έχει φανεί ότι το  βαλσαμόχορτο/Hypericum perforatum έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες στα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού
4) για την προστασία από την νόσο Αλτσχάιμερ-Alzheimer, καθώς φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου – ίσως μελλοντικά -λένε οι ερευνητές -να συμβάλει και στη θεραπεία της πάθησης
5) για την θεραπεία τοπικών φλεγμονών , όπως φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες,  καθώς ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος
6) για την αντιμετώπισης της αιμορραγίας – από τα ισχυρότερα αιμοστατικά
7) για την επούλωση των πληγών – το λάδι του βαλσαμόχορτου και το ίδιο το βότανο, είναι ένα από τα ισχυρότερα αιμοστατικά,
αντισηπτικά και επουλωτικά ιάματα, ιδιότητες και δράσεις που το χάρισαν στην πορεία των αιώνων το όνομα “βαλσαμόχορτο”.
     Για το βαλσαμόχορτο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δυόμιση (2500) χιλιάδες χρόνια σαν θεραπευτικό βότανο με αναμφισβήτητα θεραπευτικά αποτελέσματα, δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή παρενέργεια.
Με τα χρόνια όμως οι ισορροπίες άλλαξαν και στην καθημερινότητα των περισσότερων ατόμων έκαναν την εμφάνισή τους πάρα πολλά φαρμακευτικά προϊόντα.
Με κάποια από αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης αλληλεπιδράσεων όταν συγχορηγούνται με βαλσαμόχορτο, όπως π.χ η συγχορήγηση υπερικού με άλλα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.
Αυτή η συγχορήγηση μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση του “συνδρόμου σεροτονίνης”.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε για την φωτοτοξικότητα του βοτάνου.
Η φωτοτοξικότητα του υπερικού είχε παρατηρηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι πρώτοι που την παρατήρησαν ήταν οι βοσκοί.
Οι βοσκοί παρατήρησαν ότι κάποια από τα ζώα, όπως τα πρόβατα και τα βοοειδή που είχαν λεπτότερο δέρμα και λιγότερο τρίχωμα, προσβάλλονταν πολύ πιο εύκολα από αυτά που είχαν παχύ τρίχωμα και πιο σκληρό δέρμα όταν κατά τη βοσκή έτρωγαν βαλσαμόχορτο/hypericum perforatum.
Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει διότι το ηλιακό φως επιδρά με τις υπερικίνες του βοτάνου, οι οποίες είναι τοξικές στο φως της ημέρας, ωστόσο όταν
κάποιος χρησιμοποιεί μικρές δόσεις από το βότανο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, διότι η φωτοευαισθησία του βαλσαμόχορτου, σύμφωνα με μελέτες, είναι δοσοεξαρτώμενη και για να εμφανιστούν τα συμπτώματά της απαιτούνται πολύ υψηλές δόσεις.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε;
1) όταν έχουμε πάρει βαλσαμόχορτο/υπερικό δεν εκθέτουμε ποτέ τα μάτια μας απευθείας στο ηλιακό φως
2) άτομα με ενδογενή ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να χρησιμοποιούν το βαλσαμόχορτο ή το βαλσαμέλαιο το βράδυ
3) κάνουμε μασάζ και επαλείψεις με βαλσαμόχορτο μόνο τα βράδια
4) πίνουμε τα αφεψήματά μας ή τα εγχύματα μας με βαλσαμόχορτο τα βράδια.
5) όποιος παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να ζητήσει την συμβουλή του γιατρού του πριν τη λήψη βαλσαμόχορτου
6) δεν παίρνουμε βαλσαμόχορτο ποτέ μαζί:
– με βαλεριάνα
– με δαχτυλίτιδα
– με πικροδάφνη
7) άτομα με έλλειψη σιδήρου πρέπει να το αποφεύγουν
8) άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο βότανο δεν το χρησιμοποιούν

read more:
Βαλσαμόχορτο – το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής μας
Βαλσαμόχορτο – ας το γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες του

photo: Hypericum x hidcoteense

Σημαντικές σημειώσεις:
Oι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των καρδιαγγειακών φαρμάκων και των βοτανικών προϊόντων μελετάται όλο και περισσότερο σε πειραματικές ή κλινικές μελέτες, για αυτό πάντα τονίζω όταν παίρνουμε φάρμακα πριν χρησιμοποιήσουμε βότανο ως φάρμακο, πρώτα ρωτάμε το γιατρό μας.
Το μέγεθος της χρήσης βοτανικών προϊόντων είναι συχνά άγνωστο ή υπάρχει γενική εκτίμηση ότι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή και ανίκανα να αντιδράσουν με οποιοδήποτε φάρμακο.
Η ανάπτυξη συστηματικής μεθόδου και κανόνων είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των βασικών ελλείψεων πληροφοριών στη μελλοντική αξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων και φυτικών προϊόντων.
Πολλές κλινικές δοκιμές είναι ελλιπείς, με κακή μεθοδολογία.
Η συμπερίληψη σε αυτές τις μελέτες για παράδειγμα, των τυπικών συνηθειών διατροφής ή κατανάλωσης, καθώς και η ακρίβεια των φαρμακοκινητικών-φαρμακοδυναμικών εκτιμήσεων είναι απαραίτητη.
Το βαλσαμόχορτο αντιπροσωπεύει το βοτανικό προϊόν που εμπλέκεται περισσότερο στις αλληλεπιδράσεις βοτάνων -φαρμάκων.
Το βαλσαμόχορτο έχει αποδειχθεί ότι αλληλεπιδρά κλινικά με πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατασταλτικών,
των αντισυλληπτικών,
των καρδιαγγειακών,
των αντι-HIV,
των αντικαρκινικών φαρμάκων,
των αγχολυτικών,
των αντικαταθλιπτικών,
των αντισπασμωδικών,
των αναισθητικών,
των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε εθισμένους ασθενείς (π.χ. μεθαδόνη),
των μυοχαλαρωτικών,
των φαρμάκων που δρουν στο αναπνευστικό σύστημα,
των υπογλυκαιμικών,
των αντιμικροβιακών,  καθώς και φάρμακα που δρουν στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Κλινικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το βαλσαμόχορτο/υπερικό μπορεί να προκαλέσει φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές αλληλεπιδράσεις.
Για παράδειγμα, το βαλσαμόχορτο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σύνδρομο σεροτονίνης όταν συνδυάζεται με αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή με αγωνιστές υποδοχέα 5-ΗΤ.
Για όλα αυτά οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ βαλσαμόχορτου και συνταγογραφούμενων φαρμάκων και οι ασθενείς να ρωτάνε το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν το βαλσαμόχορτο ως φάρμακο

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: