Βότανα,φρούτα και λαχανικά για υγεία και ευεξία και δέρμα γεμάτο ομορφιά.
Βότανα,φρούτα και λαχανικά.
Μια θαυμάσια ιδέα και πρακτική διατροφής για να καταπολεμήσουμε τις ρυτίδες εκ των έσω.
Φυσικά όπλα και στρατηγικές για τη διατήρηση της υγείας και της νεανικότητας του δέρματός μας.
Το δέρμα μας επειδή,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι το πιο ορατό από τα όργανά μας γίνεται άμεσα αντιληπτή κάθε του αλλαγή.
Έτσι ανά πάσα στιγμή γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τη διαδικασία της γήρανσης της επιδερμίδας μας,η οποία ξεκινά από τη στιγμή που γεννιόμαστε και η αιώνια επιθυμία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ήταν και είναι να ζουν περισσότερο, να παραμένουν νέοι όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ή τουλάχιστον να φαίνονται νεότεροι.
Είμαστε κοινωνικά, σεξουαλικά και σωματικά ενεργοί όλο και περισσότερο χρόνο,γιατί πρέπει οι ρυτίδες μας να μας θυμίζουν πάντα το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου;
Έτσι στον 21ο αιώνα, την εποχή της σύγχρονης επιστήμης και της έκρηξης της τεχνολογίας, με την πλαστική χειρουργική και τις τεχνικές αναζωογόνησης με λέιζερ, ένα ερώτημα είναι επιβλητικό – υπάρχει χώρος για φυσικά φυτικά προϊόντα;
Ας δούμε λοιπόν:
Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στους γιατρούς να χρησιμοποιούν όλο και λιγότερες επεμβατικές διαδικασίες στον τομέα της αντιγήρανσης,ώστε να μειώσουν τους κινδύνους και τις επιπλοκές και παράλληλα τα άτομα,μετά την πρώτη νεότητα δεν επιθυμούν μόνο να φαίνονται νεότεροι, θέλουν να νιώθουν και νέοι και το βασικότερο δεν θέλουν ουλές και παραμορφώσεις.
Κατά την τελευταία λοιπόν δεκαετία, σημειώθηκε αύξηση του επιστημονικού ενδιαφέροντος για την παράταση της νεότητας με τη χρήση φυτικών εκχυλισμάτων και βοτάνων.
Η προέλευση και οι γνώσεις αυτών των πρακτικών χάνονται στα βάθη των αιώνων, με τα πρώτα αρχεία να προέρχονται από την αρχαία Κίνα,την αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα και να μελετώνται εντατικά.
Τα φυτά,γενικά,παράγουν μια μεγάλη ποικιλία οργανικών ενώσεων και μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις μεγάλες ομάδες:
τα τερπενοειδή,
τα αλκαλοειδή και τις φαινολικές ενώσεις.
Αυτές οι τρεις ομάδες είναι άκρως απαραίτητες στον οργανισμό μας-ας δούμε γιατί.
Παρατηρήθηκε πως ισχυρές αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που υπάρχουν σε πολλά εκχυλίσματα βοτάνων,λαχανικών και φρούτων βελτιώνουν τις λεπτές γραμμές, αποτρέπουν τον αποχρωματισμό,
μειώνουν και προλαμβάνουν τις ρυτίδες, και προστατεύουν τη συνολική όψη και εμφάνιση της επιδερμίδας μας.
Η σπουδαία φλαβόνη η apigenin που απαντάται σε πολυάριθμα βότανα, φρούτα και λαχανικά,όπως στο μαϊντανό,στο σέλινο,στη σελινόριζα,στο χαμομήλι,
η κουρκουμίνη που περιέχει το κουρκούμι,
οι προανθοκυανιδίνες από τους σπόρους σταφυλιών-V. vinifera και
η resveratrol, μια πολυφαινόλη που βρίσκεται σε πολλά φυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών, των φιστικιών, των φρούτων, του κόκκινου κρασιού και των μούρων, έχει αποδειχθεί ότι έχουν την ικανότητα να προστατεύουν το δέρμα από πολλές επιβλαβείς επιδράσεις και από την υπεριώδη ακτινοβολία καθώς έχουν ισχυρές
– αντιμυκητιασικές,
– αντιοξειδωτικές,
– αντιφλεγμονώδεις και
– αντικαρκινικές ιδιότητες και δράσεις.
Ειδικά οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις βοτάνων όπως
– το θυμάρι,
– η ρίγανη,
– ο βασιλικός,
– το δεντρολίβανο και
– το φασκόμηλο είναι άκρως απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας,της ομαρφιάς και της νεότητας της επιδερμίδας μας.
Παρατηρώντας λοιπόν τις επιστημονικές μελέτες βλέποντας πως επιλέγοντας βότανα,φρούτα και λαχανικά,τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες διατηρούμε την νεανικότητα του δέρματός μας και καταπολεμούμε τις ρυτίδες της επιδερμίδας μας εκ των έσω.
Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γυναίκες που έπαιρναν τρόφιμα πλούσια σε:
– βιταμίνη C,
– βιταμίνη Ε και
– βήτα-καροτίνη είχαν 23% λιγότερες νέες ρυτίδες ενώ η μείωση των ήδη υπαρχόντων έφτασε στο 8%.
Επίσης οι κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αντιοξειδωτική προστασία είναι υψηλότερη με τον συνδυασμό των βιταμινών C και Ε απ ‘ότι αν λαμβάνεται η κάθε μία ξεχωριστά.
Επιπλέον οι αντιοξειδωτικές ουσίες των βοτάνων των φρούτων και των λαχανικών:
α) σταματούν την καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης
β) προλαμβάνουν και επιβραδύνουν την οξείδωση άλλων μορίων του σώματος από τις καταστροφικές και επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
Αν θέλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε νεανικό ολόκληρο τον οργανισμό μας και κατ΄επέκταση την επιδερμίδα μας όμορφη,λαμπερή,νεανική και χωρίς ρυτίδες,τα βότανα,τα φρούτα και τα λαχανικά,που έχουν υψηλότατα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, επιβάλλεται να τα εντάξουμε στην διατροφή μας.
Και ας δούμε έναν κατάλογο από τα σπουδαιότερα από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας:
δαμάσκηνα,
σταφίδες,
βατόμουρα,
σπανάκι,
μπρόκολο,
λαχανάκια Βρυξελλών,
λάχανο,
πορτοκάλια – πολλά
μήλα – πολλά
λεμόνια,
μανταρίνια – πολλά
ελαιόλαδο – δεν το τσιγκουνευόμαστε!
καρύδια – κάθε μέρα,για τον εγκέφαλό μας!
αμύγδαλα,
ρόδια,
φράουλες,
μούρα,
κόκκινα σταφύλια,
ακτινίδια,
κεράσια,
καρπούζι – ή δυνατόν κάθε μέρα το καλοκαίρι
αχλάδι,
βερίκοκα – κάθε μέρα την εποχή τους
μελιτζάνες,
ντομάτες,
διοσκορέα ή άγριο γιαμ*,το οποίο περιέχει τη phytosteroid sapogenin diosgenin -φυτοοιστρογόνο- ιδανική τροφή κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου για τη διατήρηση της συνολικής υγείας αλλά τη τη νεανικότητα της επιδερμίδας.
καρότα,
κόκκινη πιπεριά,
κανέλα- η κανέλας προάγει σημαντικά τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου τύπου Ι εντός των δερματικών ινοβλαστών.
φασκόμηλο – σε τακτά χρονικά διαστήματα,είναι θαυματουργό
μαντζουράνα,
θυμάρι,
δεντρολίβανο – αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις γνωστικές μας λειτουργίες σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα
αρτεμισία,
arctium lappa-κολλιτσίδα-ένα πολύτιμο βότανο
πράσινι τσάι-τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού-Camellia sinensis και της τροπικής φτέρης -Polypodium leucotomos έχουν και ισχυρές φωτοπροστατευτικές ιδιότητες,
μαύρο πιπέρι,
γαρύφαλλο,
ρίγανη –το Origanoside της ρίγανης έχει και αποτελέσματα αποχρωματισμού, γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί για την λεύκανση του δέρματος,
τσάι του βουνού,
λάδι Camellia japonica,το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη σύνθεση κολλαγόνου τύπου Ι, έχει υψηλή ενυδατική δράση και είναι ασφαλές στη χρήση,
εκχύλισμα ρίζας Ginseng της Panax,το οποίο μπορεί και αυτό να προκαλέσει τη σύνθεση του κολλαγόνου τύπου Ι,
αλόη- το φρέσκο πήκτωμα της Aloe vera σε ποικίλες συγκεντρώσεις έδειξαν σημαντική βελτίωση της υφής και της ενυδάτωσης του δέρματος.
Αυτές οι ευεργετικές δράσεις της αλόης μπορεί να οφείλονται στις συνεργιστικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και UV προστατευτικές ιδιότητες των φυτικών συστατικών της.
εκχύλισμα λυκίσκου- Humulus lupulus L, είναι επίσης χρήσιμο στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και στη θεραπεία της χαλάρωσης και των ραγάδων.
Παρατηρούμε λοιπόν πως η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερμίδας μας και πως ορισμένα φυτά μπορούν να βελτιώσουν τη σταθερότητα και την ελαστικότητα του δέρματός μας κυρίως λόγω των φυτοοιστρογόνων και των Sapogenins που περιέχουν αλλά και των ισχυρών αντιοξειδωτικών τους.
Τα φυτικά εκχυλίσματα θεωρούνται συχνά ασφαλή,λόγω του απλού γεγονότος ότι προέρχονται από τη φύση,αλλά υπάρχουν και άτομα που μπορεί να έχουν αλλεργία σε κάποια από τα φυσικά προϊόντα και εδώ χρειάζεται προσοχή,βέβαια την τελευταία δεκαετία, έχει μελετηθεί ένας μεγάλος αριθμός φυτικών εκχυλισμάτων,και έχουν κατηγοριοποιηθεί και οι ιδιότητές τους και οι χρήσεις τους αλλά υπάρχει συνεχής ανάγκη για περισσότερη αξιολόγηση και περισσότερες κλινικές μελέτες in vivo με έμφαση στη συγκέντρωση των συστατικών των φυτικών προϊόντων, στη σύνθεση τους, στην ασφάλεια τους και στη διάρκεια της αντιγηραντικής τους δράσης.
Ο κατάλογος όμως είναι τόσο μακρύς που αποκλείεται να μην μπορούμε να έχουμε μέχρι τέσσερα ή πέντε από αυτά καθημερινά στο τραπέζι μας,προσέχοντας πάντα τις αλλεργίες μας.
Ας το προσπαθήσουμε!
*η διοσκορέα είναι βολβός,ρίζα οι κόνδυλοι ορισμένων ειδών μπορεί να έχουν μήκος έως 1,5 μέτρα και το όνομα διοσκορέα προέρχεται,καλά καταλάβατε,από τον Διοσκουρίδη και τις μελέτες του για το φυτό.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Σημείωση:
Προτού δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε θα πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας.
Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Αντιρυτιδικό λαδάκι για το πρόσωπό μας-Ένα μαγικό ελιξήριo ομορφιάς
πηγές και αναφορές:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115300708
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569896/
https://medicalxpress.com/news/2013-05-compound-mediterranean-diet-cancer-cells.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/