Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τα βότανα

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις συνήθεις χρόνιες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ατόμων που υποφέρουν από αυτό, χωρίς όμως να την απειλεί.
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν συνοδεύεται από ανατομικές ή ιστολογικές βλάβες του εντέρου, είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που προκαλείται από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα.
Τα κύρια συμπτώματά του είναι ο χρόνιος κοιλιακός πόνος,
ο τυμπανισμός ή φούσκωμα και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες,
την εργασία,
τα ταξίδια,
τη σεξουαλική λειτουργία ακόμα και την ποιότητα του ύπνου των ατόμων που υποφέρουν από το σύνδρομο.
Οι προτάσεις της βοτανολογίας, σε συνδυασμό με μία ορθή δίαιτα για το ευερέθιστο έντερο, είναι ροφήματα ενδεδειγμένων βοτάνων.
Ελεγχόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βότανα όπως ο δυόσμος,
η μέντα,
το χαμόμηλο και ο μάραθος έχουν ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες και χρήσεις, ιδανικές για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και ισχυρές αναλγητικές για τον έλεγχο του κοιλιακού πόνου που προκαλείται από το σύνδρομο.
Η κατανάλωση ροφημάτων από βότανα ανακουφίζει από τα συμπτώματα και πολλές φορές, με τη βοήθεια και της κατάλληλης διατροφής, βοηθάει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Η καταπραϋντική δράση της κατανάλωσης ροφημάτων βοτάνων σχετίζεται άμεσα και με τη χαλάρωση
Σε ψυχικό επίπεδο, ανακουφίζουν από το άγχος και το στρες.
Σε φυσικό επίπεδο, χαλαρώνουν τους κοιλιακούς μύες, ανακουφίζουν από  τις κράμπες και σαν ισχυρότατα αναλγητικά αντιμετωπίζουν άμεσα τον πόνο.
Η κατανάλωση ροφημάτων αυξάνει επίσης την πρόσληψη υγρών, η οποία βοηθάει την πέψη.
Και επειδή οι αιτίες και τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και επειδή ο οργανισμός του καθενός μας είναι μοναδικός, μπορούμε να πειραματιστούμε με τα ροφήματα των βοτάνων,
να παρατηρήσουμε την αντίδραση του οργανισμού μας,
να καταγράψουμε τις μεταβολές και την ανταπόκριση και μετά από τις παρατηρήσεις μας, να υιοθετήσουμε αυτό που είναι το κατάλληλο για μας.
-. Αν κάποιο βότανο δεν μας ταιριάζει το σταματάμε.
-. Με κάποια άλλα κάνουμε εναλλαγές.
-. Με κάποια άλλα κάνουμε συνδυασμούς για να δημιουργήσουμε το δικό μας μείγμα.
Οι ερευνητές μέσα από τα αποτελέσματα των ερευνών τους, αρχίζουν να συνειδητοποιούν την τεράστια σημασία του ρόλου που παίζει το οικοσύστημα του πεπτικού μας συστήματος στην υγεία.
Εξετάζοντας το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο έντερο συμβιωτικά και σε αρμονία με τον άνθρωπο, επισημαίνουν πως το μέλλον του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου αφορά την αναγνώριση της μοναδικότητας κάθε ασθενούς και τον ζωτικό αντίκτυπο που έχει η διατροφή, τόσο στο Εντερικό Μικροβίωμα όσο και στη φλεγμονή.
Δεν αφορά μόνο μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά ολόκληρο το τρόφιμο και πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται σε αυτό.
Έτσι λοιπόν οι διαταραχές στο εντερικό μικροβίωμα-δυσβίωση, έχουν συσχετισθεί με τα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn,
με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου,
με την κοιλιοκάκη,
με τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
με τη χρόνια διάρροια και λοίμωξη από Κλωστηρίδιο-Clostridium difficile.
Η κατανόηση αυτών των ζητημάτων είναι το κλειδί για τη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Ας δούμε τα πιο αποτελεσματικά ροφήματα βοτάνων για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
1. Ρόφημα μέντας
Η μέντα είναι ένα βότανο που χρησιμοποιούμε για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Η κατανάλωση ροφημάτων μέντας καταπραΰνει το εντερικό μας σύστημα, ανακουφίζει από τον κοιλιακό πόνο και μειώνει το φούσκωμα.
-# πως χρησιμοποιούμε τη μέντα στα ροφήματα:
1) μπορούμε να προσθέσουμε μια σταγόνα αγνό αιθέριο έλαιο μέντας σε ένα φλιτζάνι έγχυμα μέντας
Το λάδι μέντας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση του κοιλιακού πόνου και των  συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
2) μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο έγχυμα μέντας:
-. μέσα σε μία τσαγιέρα ή σε ένα σκεπαστό σκεύος βάζουμε μία κουταλιά της σούπας μέντα
-. προσθέτουμε 1l νερό που μόλις έχουμε βράσει
-. σκεπάζουμε και αφήνουμε το βότανό μας μέχρι δεκαπέντε λεπτά περίπου,  να εμποτιστεί και να εκχυλιστεί, ώστε για να μας δώσει όλα τα συστατικά του.
-. σουρώνουμε σε φλιτζάνια,
-. σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Το λάδι της μέντας έχει θετικά αποτέλεσμα στην κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου της μέντας είναι η μενθόλη, η οποία χαλαρώνει τους λείους μύες, όπως αυτούς που βρίσκεται στο παχύ έντερο.
Αυτή η επίδραση μειώνει τους  σπασμούς του εντέρου.

2. Ρόφημα γλυκάνισου
Ο γλυκάνισος έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία προβλημάτων του πεπτικού αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας.
Ο γλυκάνισος είναι ένα από τα πεπτικά βότανα που βοηθά στη πρόληψη και στη θεραπεία πολλών προβλημάτων του στομάχου, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την πέψη.
Τα αποτελέσματα ανασκόπησης του 2012 μελετών,  επιβεβαίωσε τις ισχυρές μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και δράσεις του αιθέριου ελαίου γλυκάνισου.
Η ίδια ανασκόπηση επιβεβαίωσε τις αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γλυκάνισου και έδειξε τη δυνατότητα του στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, η οποία πολλές φορές είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Άλλη μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν κάψουλες από έλαιο γλυκάνισου βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μετά από τέσσερις εβδομάδες.
-# πως να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο αφέψημα γλυκάνισου:
-. σε ένα γουδοχέρι αλέθουμε με το γουδί μία κουταλιά της σούπας σπόρους γλυκάνισου.
-. σε ένα μικρό σκεύος, το οποίο να σκεπάζει πολύ καλά, κατάλληλο για το “μάτι” της κουζίνας μας, ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
-. προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας κοπανισμένο γλυκάνισο
-. βάζουμε το σκεύος στο “μάτι” της κουζίνας μας και μόλις αρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.
-. σουρώνουμε το αφέψημά μας και πίνουμε όσο χρειάζεται.
3. Ρόφημα μάραθου
Μάραθο, το αγαπημένο βότανο του πεπτικού μας συστήματος.
Το χρησιμοποιούμε για την ανακούφιση των αερίων,
του φουσκώματος,
των εντερικών σπασμών και του κοιλιακού άλγους.
Χαλαρώνει τους εντερικούς μύες και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
Μια μελέτη του 2016 συνδύασε αιθέρια έλαια μάραθου και κουρκουμίνης για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με θετικά αποτελέσματα.
Μετά από 30 ημέρες, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφάνισαν ανακούφιση από τα συμπτώματα και είχαν λιγότερο κοιλιακό άλγος, επίσης βελτιώθηκε η συνολική ποιότητα ζωής τους.
Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι ο μάραθος σε συνδυασμό με τους σπόρους αγριοκύμινου – Carum carvi ,
μέντας-Mentha × piperita και αρτεμισίας-Artemisia absinthium είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Αυτός ο συνδυασμός βοήθησε στην ανακούφιση όλων των κοιλιακών προβλημάτων.
– # πως να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο αφέψημα μάραθου:
-. συνθλίβουμε 2 κουταλιές της σούπας μάραθο σε ένα γουδί
-. σε ένα μικρό σκεύος, το οποίο να σκεπάζει πολύ καλά, κατάλληλο για το “μάτι” της κουζίνας μας, ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
-. προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας κοπανισμένο μάραθο
-. βάζουμε το σκεύος στο “μάτι” της κουζίνας μας και μόλις αρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.
-. σουρώνουμε το αφέψημά μας και πίνουμε όσο χρειάζεται.
-. μπορούμε να κοπανίσουμε περισσότερη ποσότητα σπόρων μάραθου και να ετοιμάσουμε φακελάκια, για να τα έχουμε έτοιμα όταν χρειαζόμαστε αφέψημα. 
4. Ρόφημα χαμομήλι
Οι ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού το καθιστούν ένα δημοφιλέστατο φυτικό ίαμα για πολλές καταστάσεις υγείας.
Μια ιατρική ανασκόπηση από το 2010 ανέφερε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χαμομηλιού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών που σχετίζονται με εντερικές διαταραχές και στη χαλάρωση των μυών του στομάχου.
Το χαμομήλι καταπραΰνει το στομάχι, εξαλείφει τα αέρια και ανακουφίζει τον εντερικό ερεθισμό.
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου μειώθηκαν σημαντικά και οι επιδράσεις διήρκεσαν πολλές εβδομάδες μετά τη διακοπή του χαμομηλιού.
-# πως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο έγχυμα χαμομηλιού:
-. σε ένα μικρό δοχείο, το οποίο να σκεπάζει πολύ καλά, κατάλληλο για το “μάτι” της κουζίνας μας, ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού νερό.
-. βάζουμε το δοχείο στο “μάτι” της κουζίνας μας και ζεσταίνουμε το νερό μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
-. τραβάμε το δοχείο μας από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο νερό μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βότανο χαμόμηλου.
-. ανακατεύουμε να εμποτιστούν τα άνθη του βοτάνου μας στο νερό και
-. σκεπάζουμε αμέσως το δοχείο μας.
-. αφήνουμε το βότανό μας 15 λεπτά στο ζεστό νερό να εκχυλιστούν τα συστατικά του.
-. μετά το πέρας της εκχύλισης σουρώνουμε το βότανό μας σε ένα μεγάλο πορσελάνινο φλιτζάνι του τσαγιού – και απολαμβάνουμε!
5. Ρόφημα κουρκουμιού
Το κουρκούμι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολύτιμα για το πεπτικό μας σύστημα.
Μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν κουρκούμι σε μορφή κάψουλας είχαν μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου
Είχαν πολύ λιγότερο κοιλιακό άλγος και δυσφορία μετά τη λήψη του εκχυλίσματος για οκτώ εβδομάδες.
-# πως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο ρόφημα κουρκουμιού
-. σε ένα μικρό σκεύος, προσθέτουμε 2 φλυτζάνια φιλτραρισμένο νερό.
-. προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο κουρκούμι
-. βάζουμε το σκεύος στο “μάτι” της κουζίνας μας και μόλις αρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 5 το πολύ 10 λεπτά.
-. απενεργοποιούμε τη θερμότητα.
-. σουρώνουμε το αφέψημά μας και πίνουμε όσο χρειάζεται.
-. η χρήση κουρκουμιού στο μαγείρεμα ως μπαχαρικό είναι επίσης αποτελεσματική.
6. Ρόφημα μείγματος κόλιανδρου, μελισσόχορτου και μέντας.
Η παρατηρούμενη αντιβακτηριακή και μυοχαλαρωτική δραστικότητα των εκχυλισμάτων του κόλιαντρου,
του μελισσόχορτου και της μέντας υποδηλώνει την αποτελεσματικότητα ενός μείγματος εκχυλίσματος κόλιαντρου, μελισσόχορτου και μέντας έναντι του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
-# πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το έγχυμα του μείγματος των βοτάνων
-. σε ένα μικρό δοχείο, το οποίο να σκεπάζει πολύ καλά, κατάλληλο για το “μάτι” της κουζίνας μας, ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού νερό.
-. βάζουμε το δοχείο στο “μάτι” της κουζίνας μας και ζεσταίνουμε το νερό μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
-. τραβάμε το δοχείο μας από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο νερό μια κουταλιά της σούπας από ένα μείγμα των τριών βοτάνων -κόλιανδρου,
μελισσόχορτου, μέντας, το οποίο έχουμε ετοιμάσει σε 
αναλογία ένα προς ένα.

-. ανακατεύουμε να εμποτιστούν τα βότανά μας στο νερό και
-. σκεπάζουμε αμέσως το δοχείο μας.
-. αφήνουμε τα βότανά μας 15 λεπτά στο ζεστό νερό να εκχυλιστούν τα συστατικά τους.
-. μετά το πέρας της εκχύλισης σουρώνουμε τα βότανά μας σε ένα μεγάλο πορσελάνινο φλιτζάνι του τσαγιού – και απολαμβάνουμε!
7. Ρόφημα μελισσόχορτο
Μελισσόχορτο το υπέροχο, με το υπέροχο έγχυμά του, και τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
αντιβακτηριακές,
αντιιικές,
αντιοξειδωτικές,
καταπραϋντικές,
χαλαρωτικές και επουλωτικές ιδιότητες και δράσεις, μας προσφέρει χαλάρωση,
ηρεμία,
μείωση του οξειδωτικού στρες, αλλά και ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών μας, καταστάσεις που είναι απαραίτητες στον οργανισμό μας, ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα και έγκαιρα το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
-# πως μπορούμε να ετοιμάσουμε έγχυμα μελισσόχορτου:
– Σε ένα μικρό δοχείο, το οποίο να σκεπάζει πολύ καλά, κατάλληλο για το “μάτι” της κουζίνας μας, ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού νερό.
– Βάζουμε το δοχείο στο “μάτι” της κουζίνας μας και ζεσταίνουμε το νερό μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
– Τραβάμε το δοχείο μας από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο νερό μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βότανο μελισσόχαρτου.
– Ανακατεύουμε να εμποτιστούν τα φύλλα του βοτάνου μας στο νερό και
– Σκεπάζουμε αμέσως το δοχείο μας.
– Αφήνουμε το βότανό μας 15 λεπτά στο ζεστό νερό να εκχυλιστούν τα συστατικά του.
– Μετά το πέρας της εκχύλισης σουρώνουμε το βότανό μας σε ένα μεγάλο πορσελάνινο φλιτζάνι του τσαγιού – και απολαμβάνουμε!
     Αυτά είναι τα πιο κατάλληλα και ενδεδειγμένα βότανα για περιπτώσεις του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και συμπληρωματικά, μαζί και με την κατάλληλη διατροφή, έρχονται να βοηθήσουν επικουρικά, η λεβάντα,
το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, βότανα που παραδοσιακά έχουν χρησιμοποιηθεί ως πεπτικά, βοηθώντας στην πέψη ή μειώνοντας τον μετεωρισμό.

Σε πάρα πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες όλων των παραπάνω βοτάνων και έχουν διευκρινιστεί οι διαφορετικοί τρόποι χρήσης του ίδιου βοτάνου.
Αλλιώς συμπεριφέρεται το έγχυμα του βοτάνου,
αλλιώς το αφέψημα,
αλλιώς το αιθέριο έλαιό του.
Όλα όμως, έχουν ένα ισχυρότατο πλεονέκτημα, καθώς περιέχουν αρκετές ισχυρές θεραπευτικές ενώσεις που δρουν με διαφορετικούς τρόπους, καλύπτουν πολλά συμπτώματα του συνδρόμου.
Εμείς επιλέγουμε το βότανο που μας ταιριάζει, αφιερώνουμε  χρόνο στον εαυτό μας και προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στη χαλάρωση και στη θεραπευτική επίδραση του βοτάνου μας.
Πίνουμε το ρόφημά μας αργά-αργά, αφήνουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει και δίνουμε χώρο στη φαντασία μας να επιλέξει τις νοερές καθοδηγούμενες εικόνες* τις οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει ανάγκη το σώμα μας για να μπορέσει να μειώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.!
Ισχυρότατο ρόφημα βοτάνων για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Η παρατηρούμενη αντιβακτηριακή και μυοχαλαρωτική δράση των εκχυλισμάτων του κόλιανδρου,
του μελισσόχορτου και της μέντας, υποδηλώνει την αποτελεσματικότητα ενός ροφήματος από ένα ισχυρό μείγμα των τριών τους, έναντι του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
-# πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το έγχυμα του μείγματος των βοτάνων
-. σε ένα μικρό δοχείο, το οποίο να σκεπάζει πολύ καλά, κατάλληλο για το “μάτι” της κουζίνας μας, ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού νερό.
-. βάζουμε το δοχείο στο “μάτι” της κουζίνας μας και ζεσταίνουμε το νερό μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
-. τραβάμε το δοχείο μας από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο νερό μια κουταλιά της σούπας από ένα μείγμα των τριών βοτάνων -κόλιανδρου,
μελισσόχορτου, μέντας, το οποίο έχουμε ετοιμάσει σε 
αναλογία ένα προς ένα.

-. ανακατεύουμε να εμποτιστούν τα βότανά μας στο νερό και
-. σκεπάζουμε αμέσως το δοχείο μας.
-. αφήνουμε τα βότανά μας 15 λεπτά στο ζεστό νερό να εκχυλιστούν τα συστατικά τους.
-. μετά το πέρας της εκχύλισης σουρώνουμε τα βότανά μας σε ένα μεγάλο πορσελάνινο φλιτζάνι του τσαγιού – και απολαμβάνουμε!
Ας θυμηθούμε  
Πώς να ετοιμάσουμε και πως να χρησιμοποιήσουμε ένα αφέψημα βοτάνων
Μέντα – το ιδανικότερο βότανο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Μέντα  – Mentha × piperita, ή Mentha balsamea Wild. – και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Το λάδι της μέντας έχει θετικά αποτέλεσμα στην κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου της μέντας είναι η μενθόλη, η οποία χαλαρώνει τους λείους μύες, όπως αυτούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο.
Αυτή η επίδραση μειώνει τους  σπασμούς του εντέρου.

Ερευνητές από πανεπιστήμια του Καναδά και της Νέας Υόρκης μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επιβεβαίωσαν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο.
Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, για τη θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανοΤη μέντα

Σύμφωνα με τις μελέτες το λάδι της μέντας, το μινθέλαιο ή peppermint oil είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική βραχυχρόνια θεραπεία για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου*
Το λάδι της μέντας όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου.
Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο της μέντας βελτίωσε τα συμπτώματα του συνδρόμου μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!
Ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες τις θεραπείες που μελέτησαν, και το βασικότερο; Χωρίς καμία παρενέργεια.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου όπως είναι ο πόνος, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και τα αέρια.
Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις φυτικές ίνες και τουλάχιστον τόσο καλή όσο τα αντισπασμωδικά φάρμακα, γνωστά και ως μυοχαλαρωτικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι άκρως αποτελεσματικές θεραπείες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χρόνια και χρόνια, υποβαθμίστηκαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν στην αγορά καινούργια φάρμακα, αλλά πολύ ακριβά για μια πάθηση τόσο συχνή και ελεγχόμενη.
Πολλά από αυτά τα φάρμακα μετά από κάποιο διάστημα αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών.

Η ιατρική χρήση της μέντας και των ειδών της πιθανότατα χρονολογείται από τη φυτική φαρμακοποιία της αρχαίας Ελλάδας, όπου τα φύλλα της  μέντας και του δυόσμου παραδοσιακά είχαν χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως πεπτικό βοήθημα και για τη διαχείριση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης.

Όσοι λοιπόν ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου– την κοινή σπαστική κολίτιδα- πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την διατροφή τους, να αποκλείσουν τα trans λιπαρά από το τραπέζι τους και να αυξήσουν τις φυτικές ίνες.
Διαλυτές φυτικές ίνες όπως
– η βρώμη,
– το κριθάρι και
– τα φρούτα, είναι μια υγιεινή πρακτική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας.
Να κάνουν σωστή διαχείριση του στρες, βέβαια αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μας, όχι μόνο όσοι πάσχουν από το σύνδρομο, πρέπει να ασκούνται τακτικά και να βλέπουν πιο αισιόδοξα την ζωή.
Επίσης πρέπει να βάλουν τη μέντα και το δυόσμο στο καθημερινό διαιτολόγιο τους και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πιο ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Complementary Medicine and Therapies η μέντα και το λάδι της αποδείχθηκε ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για όλα τα συμπτώματα και τον πόνο από τα οποία υποφέρουν όλα τα άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου!

“Αυτό δεν σημαίνει ότι το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα μέντας ή να τρώμε ένα μπολ τσιπς από μέντα θα διευκολύνει τα συμπτώματά μας. Μείζονα σημασία έχει ο τρόπος που εντάσσουμε τη μέντα και το δυόσμο στην καθημερινή μας διατροφή.
Και βέβαια πάντα συμβουλευόμαστε  το γιατρό μας.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου μπορεί να είναι σύνθετη, οπότε χρειάζεται μια πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε και πως.
Αν για παράδειγμα παίρνουμε αντιόξινα, δεν πρέπει να παίρνουμε παράλληλα και λάδι μέντας
Το έγχυμα της μέντας είναι ανεκτό από τα περισσότερα άτομα, ενώ το αιθέριο έλαιο το παίρνουμε πάντα κατόπιν ιατρικής συνταγής, διότι υψηλές δόσεις ελαίου μπορεί να έχουν παρενέργειες” – μας λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί που πήραν μέρος στις μελέτες

Το έλαιο μέντας αποδείχθηκε ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο και τα συνολικά συμπτώματα σε ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ιστορικό: Το έλαιο μέντας/PO, έχει εγγενείς ιδιότητες που ωφελούν τους ασθενείς με συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου/IBS.
Ο στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση του ελαίου μέντας στη θεραπεία του IBS, έτσι πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση τυχαίων επιδράσεων για τις πρωταρχικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής βελτίωσης των συμπτωμάτων IBS και του κοιλιακού πόνου. 
Το πρωτόκολλο μελέτης που συμμορφώνεται με το PRISMA είναι καταχωρημένο στο μητρώο PROSPERO [2016, CRD42016050917].
Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν δώδεκα τυχαιοποιημένες μελέτες με 835 ασθενείς. 
Συμπεράσματα: Στην πιο ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, το έλαιο μέντας/PO αποδείχθηκε ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο και τα συνολικά συμπτώματα σε ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι ένα χρόνιο, λειτουργικό γαστρεντερικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα κοιλιακό άλγος και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, με κυρίαρχα συμπτώματα τη διάρροια,
τη δυσκοιλιότητα,
κράμπες,
κοιλιακό άλγος,
φούσκωμα…

Ως κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος, το  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) επηρεάζει περίπου το 5-15% των δυτικών πληθυσμών.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και ανέφεραν ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και η ηλικία έναρξης είναι συνήθως κάτω των 50 ετών.
Στην έρευνά τους, βρήκαν ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι 11,2% 
Το έλαιο μέντας/PO από το βότανο Mentha Piperita είναι ένα φυσικώς απαντώμενο αντικαρκινικό βότανο που περιέχει ενώσεις μονοτερπενίου που στοχεύουν στην παθοφυσιολογία του IBS. 
Το έλαιο μέντας/PO εκτός των άλλων, περιέχει L-μενθόλη, η οποία μπλοκάρει τα κανάλια ασβεστίου στους λείους μυς, παράγοντας έτσι αντισπασμωδικά αποτελέσματα στη γαστρεντερική οδό.
Το έλαιο μέντας/PO διαθέτει αντιμικροβιακές, 
αντιφλεγμονώδεις, 
αντιοξειδωτικές, 
ανοσοτροποποιητικές και αναισθητικές δραστηριότητες, οι οποίες  είναι σχετικές για τη θεραπεία του IBS…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337770/

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754
https://link.springer.com/article/10.1186/s12906-018-2409-0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521
https://www.aafp.org/afp/2007/0401/p1027.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2583392/?tool=pubmed
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00239938
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30654773/
health24.com
**Peppermint – Mentha × piperita, ή Mentha balsamea Wild.

μελέτες, έρευνες, αναφορές:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874116316294?via%3Dihub
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319610312000397
https://www.spandidos-publications.com/mmr/3/6/895
-. Αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
derpharmachemica.com/pharma-chemica/chamomile-efficacy-in-patients-of-the-irritable-bowel-syndrome.pdf
-. Το εκχύλισμα του κουρκουμιού μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες
doi.org/10.1089/acm.2004.10.1015
-. Μάραθο
uofmhealth.org/health-library/d04493a1 – d04493a1-Κεφαλίδα
-. Mentha piperita L.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.1936/abstrak
-. έλαιο γλυκάνισου για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
doi.org/10.1016/j.jep.2016.10.083
-. Μινθέλαιο.
nccih.nih.gov/health/peppermintoil
-. Το αιθέριο έλαιο κουρκουμίνης και μάραθου βελτιώνει τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27308645
-. Pimpinella anisum.
dx.doi.org/10.5402/2012/510795
-. Χαμομήλι: Φυτικά φάρμακα του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον
doi.org/10.3892/mmr.2010.377
-. Σύγκριση της αντιβακτηριακής δραστηριότητας των αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων φαρμακευτικών και μαγειρικών βοτάνων για τη διερεύνηση πιθανών νέων θεραπειών για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-338
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-018-2409-0
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-10-17
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2055102914564583
https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v21/i10/3072.htm
*https://en.wikipedia.org/wiki/Guided_imagery
https://en.wikipedia.org/wiki/Mental_image
https://en.wikipedia.org/wiki/Creative_visualization

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: