Μέντα – το ιδανικότερο βότανο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Μέντα  – Mentha × piperita, ή Mentha balsamea Wild. – και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Το λάδι της μέντας έχει θετικά αποτέλεσμα στην κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου της μέντας είναι η μενθόλη, η οποία χαλαρώνει τους λείους μύες, όπως αυτούς που βρίσκεται στο παχύ έντερο.
Αυτή η επίδραση μειώνει τους  σπασμούς του εντέρου.

Ερευνητές από πανεπιστήμια του Καναδά και της Νέας Υόρκης μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επιβεβαίωσαν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο.
Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, για τη θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανο: Τη μέντα

Σύμφωνα με τις μελέτες το λάδι της μέντας, το μινθέλαιο ή peppermint oil είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική βραχυχρόνια θεραπεία για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου* 

Το λάδι της μέντας όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου.
Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο της μέντας βελτίωσε τα συμπτώματα του συνδρόμου μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!
Ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες τις θεραπείες που μελέτησαν, και το βασικότερο;
Χωρίς καμία παρενέργεια.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου όπως είναι ο πόνος , η δυσκοιλιότητα , το φούσκωμα και τα αέρια.
Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τις φυτικές ίνες και τουλάχιστον τόσο καλός όσο τα αντισπασμωδικά φάρμακα, γνωστά και ως μυοχαλαρωτικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι άκρως αποτελεσματικές θεραπείες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χρόνια και χρόνια υποβαθμίστηκαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν στην αγορά καινούργια φάρμακα, αλλά πολύ ακριβά για μια πάθηση τόσο συχνή και ελεγχόμενη.
Πολλά από αυτά τα φάρμακα μετά από κάποιο διάστημα αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών.

Η ιατρική χρήση της μέντας και των ειδών της πιθανότατα χρονολογείται από τη φυτική φαρμακοποιία της αρχαίας Ελλάδας, όπου τα φύλλα της  μέντας και του δυόσμου παραδοσιακά είχαν χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως πεπτικό βοήθημα και για τη διαχείριση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης.

Όσοι λοιπόν ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου-την κοινή σπαστική κολίτιδα- πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την διατροφή τους ,εξαφανίζουμε τα τρανς λιπαρά από το τραπέζι τους και να αυξήσουν τις φυτικές ίνες.
Διαλυτές φυτικές ίνες όπως
– η βρώμη,
– το κριθάρι και
– τα φρούτα, είναι μια υγιεινή πρακτική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας.
Και το στρες, πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση του στρες, όπως όλοι μας, όχι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο, πρέπει να ασκούμεθα να βλέπουμε λίγο πιο αισιόδοξα την ζωή.
Επίσης βάζουμε τη μέντα και το δυόσμο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πιο ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Complementary Medicine and Therapies η μέντα και το λάδι του αποδείχθηκε ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για όλα τα συμπτώματα και τον πόνο από τα οποία υποφέρουν όλα τα άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου!

Αυτό δεν σημαίνει ότι το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα μέντας ή να τρώμε ένα μπολ τσιπς από μέντα θα διευκολύνει τα συμπτώματά μας. Μείζονα σημασία έχει ο τρόπος που εντάσσουμε τη μέντα και το δυόσμο στην καθημερινή μας διατροφή.
Και βέβαια πάντα συμβουλευόμαστε  το γιατρό μας.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου μπορεί να είναι σύνθετη, οπότε χρειάζεται μια πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε και πως.
Αν για παράδειγμα παίρνουμε αντιόξινα, δεν πρέπει να παίρνουμε παράλληλα και λάδι μέντας
Το έγχυμα της μέντας είναι ανεκτό από τα περισσότερα άτομα,ενώ το αιθέριο έλαιο το παίρνουμε πάντα κατόπιν ιατρικής συνταγής, διότι υψηλές δόσεις ελαίου μπορεί να έχουν παρενέργειες.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
– Πάντα χρησιμοποιούμε τα βότανα υπό την επίβλεψη του γιατρού μας και ποτέ μόνοι σας.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754
https://link.springer.com/article/10.1186/s12906-018-2409-0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521
https://www.aafp.org/afp/2007/0401/p1027.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2583392/?tool=pubmed
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00239938
health24.com

**Peppermint – Mentha × piperita, ή Mentha balsamea Wild.

Share: