Μακροζωία -Το μυστικό της ίσως κρύβεται στο δενδρολίβανο και στο γαύρο

ΜακροζωίαΤα νωπά φρούτα,
τα νωπά λαχανικά,
τα νωπά τρόφιμα,
ο γαύρος,
το σεξ ή το δεντρολίβανο είναι το μυστικό των αιωνόβιων κατοίκων του χωριού Acciaroli;

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που μας φωνάζουν, πως το μυστικό και η πηγή νεότητας κρύβονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε

Μια ομάδα ερευνητών από το University of California San Diego School of Medicine και το Rome’s Sapineza University πήγαν στο χωριό Acciaroli προκειμένου να καταγράψουν τις συνθήκες ζωής και να πάρουν δείγματα για εργαστηριακές έρευνες.
Ο καθηγητής-καρδιολόγος  dr. Alan Maisel εξηγεί ότι αυτό ήταν το πρώτο ερευνητικό γκρουπ που επισκέφτηκε το Acciaroli στην ιστορία του και εξέτασε την δίαιτα των κατοίκων, διεξήγαγε μια πλήρη γενετική ανάλυση και κατέγραψε τις παραμέτρους του τρόπου ζωής.
Έκπληκτοι,μετά από έξι μήνες στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι στην περιοχή είχαν ασυνήθιστα καλή κυκλοφορία αίματος για την ηλικία τους.

Ο dr Alan Maisel,  την πρώτη φορά που πήγε για διακοπές στο Acciaroli, τον Αύγουστο του 2012, ένιωσε ένα δυνατό σοκ. “Ήμουν στην παραλία και είδα όλους αυτούς τους μαυρισμένους ανθρώπους που ήταν 90 και 100 χρονών, να είναι εύρωστοι, υγιείς, ευλύγιστοι, δυνατοί και σωματώδεις και έπαθα σοκ.” ανέφερε ο γιατρός

Το Acciaroli στη νοτιοδυτική Ιταλία δεν είναι συνηθισμένο μέρος.
Είναι τo  μέρος που ο ένας στους δέκα (10) κατοίκους του ζει πάνω από εκατό (100) χρόνια.
Έχει πληθυσμό μόλις 2.000 κατοίκους, αλλά το χωριό διαθέτει περίπου 300 υπερήλικες που έχουν φτάσει εκατό (100)  χρονών και περίπου το 20% αυτών να έχει φτάσει εκατό δέκα (110) χρονών.
Είναι περιτριγυρισμένο από βουνά και θάλασσα με θαυμάσιες καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο.
Και το χωριουδάκι, όπως καταλαβαίνουμε, αποτέλεσε το επίκεντρο μελέτης των ερευνητών ώστε να ανακαλύψουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία των κατοίκων του.
Οι υπερήλικες του Acciaroli, όχι μόνο έχουν ξεπεράσει κάθε προσδόκιμο ζωής αλλά παρουσιάζουν μικρή συχνότητα ασθενειών που ταλαιπωρούν κατοίκους άλλων περιοχών του πλανήτη.
“Βρήκαμε ότι δεν έχουν το είδος των χρόνιων ασθενειών που βλέπουμε σε άλλες περιοχές του κόσμου,όπως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Παρατηρήσαμε ελάχιστες έως μηδενικές καρδιακές παθήσεις,
καθόλου καρκίνους,
καθόλου παχυσαρκία και καθόλου Alzheimer”, δήλωσε ο dr Maisel.

Η Μεσογειακή Διατροφή βρίσκει τις ρίζες της στην ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των μεσογειακών χωρών. Η προέλευσή της έγκειται στη διατροφή της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, η οποία ευνόησε τα προϊόντα της γεωργίας για το φαγητό τους. Βασίστηκε ουσιαστικά στην τριάδα “κρασί-ψωμί-λάδι”, συμπληρωμένη με τυρί πρόβιο και κατσικίσιο, λαχανικά κήπου όπως πράσα, μολόχα, μαρούλι, ραδίκια, μανιτάρια, δεντρολίβανο, ρίγανη και ελάχιστο κρέας με ξεχωριστή προτίμηση στα ψάρια και τα θαλασσινά.

“Παρατηρήσαμε ότι κανένας κάτοικος εδώ δεν υπέφερε από καταρράκτη, που οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 80 ετών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υποφέρουν από αυτόν.
Εδώ δεν είδαμε κανένα περιστατικό καταράκτη”, είπαν οι μελετητές.
Οι άνθρωποι στο Acciaroli τρώνε ψάρια και ειδικά γαύρο, που συνοδεύει σχεδόν σε κάθε γεύμα τους, σαρδέλες και σκουμπρί  που τα ψαρεύουν μόνοι τους στην θάλασσα που περιβάλλει το χωριό τους, κουνέλια και κοτόπουλα που εκτρέφουν στο σπίτι, πολύ ελαιόλαδο,
λαχανικά,
φρούτα και δεντρολίβανο, σχεδόν σε όλα τους τα φαγητά χρησιμοποιούν δεντρολίβανο, το βότανο της αθανασίας, όπως ονομάζεται.
Προσθέστε σε αυτό ένα ποτήρι καλό, ιταλικό κρασί, ελεύθερο χρόνο και χαλαρότης.
Αυτό που με συγκλόνισε, είπε χαρακτηριστικά ο  dr Alan Maisel, είναι ότι δεν είδα ανθρώπους εδώ να τρέχουν, όλοι ήταν χαλαροί.
Αλλά ίσως υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη μεγάλη διάρκεια ζωής αυτών των ανθρώπων.
“Η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των ηλικιωμένων φαίνεται να είναι συνεχής”, δήλωσε ο dr. Maisel.
“Ίσως η μακροζωία να έχει να κάνει και με αυτό. Και βέβαια ο καλός αέρας, γιατί εδώ δεν υπάρχει βιομηχανία, οπότε ο αέρας που αναπνέουν οι κάτοικοι είναι αμόλυντος και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μολυσμένους χώρους τείνουν να ζουν μικρότερες ζωές από εκείνους που αναπνέουν καθαρό αέρα και βέβαια η χαρά της ζωής και η φυσική άσκηση, διότι όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με κάτι.
Οι πανέμορφες καιρικές συνθήκες – ήπιες θερμοκρασίες, μεσογειακά αεράκια και πολλή ηλιοφάνεια – και οι χωρικοί εδώ περνούν πολύ χρόνο έξω διατηρώντας ακμαίο το σώμα τους.
Υπάρχει και η παραλία τους και αυτά τα λοφώδη βουνά, οπότε υπάρχει πολλή δραστηριότητα, φυσική δραστηριότητα.
Λόγω της θέσης του χωριού, οι ντόπιοι περπατούν σε μεγάλες αποστάσεις και περπατούν στα βουνά στο πλαίσιο της καθημερινής τους δραστηριότητας”
Σε αυτό το χωριουδάκι,85 μίλια νότια από τη Νάπολη στην ακτή του Cilento, την δεκαετία του ΄50 ο αμερικανικός διατροφολόγος Ancel Keys* ,γνωρίζοντας την ιδαιτερότητά του και προσπαθώντας να αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει  στη μακροζωία ήρθε να ζήσει εδώ μαζί με τη σύζυγό του.
Και οι δύο έφτασαν -αισίως- εκατό (100) χρονών!

Ο Ancel Benjamin Keys ήταν Αμερικανός επιστήμονας που μελέτησε την επίδραση της δίαιτας στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα έκανε την υπόθεση πως διαφορετικά είδη λίπους στη διατροφή έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία. Εξέτασε ως επιδημία την καρδιαγγειακή νόσο και σε αυτόν οφείλονται δύο τύποι δίαιτας: τη μεσογειακή διατροφή και το K-ration, μια ισορροπημένη δίαιτα για στρατιώτες μάχης, τότε στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο

Κείμενο επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

independent.co.uk
nypost.com
Acciaroli

Share: