Ματζουράνα -τι έλεγε για αυτή ο Διοσκουρίδης 2000 χρόνια πριν και οι φωτογραφίες της για να την αναγνωρίζουμε

Ματζουράνα – και ο Διοσκουρίδης την ονομάζει σάμψυχο ή αμάρακον και μας λέει για αυτή στο τρίτο βιβλίο από το “περί ύλης ιατρικής”:
Είναι πόα με πολλά κλωνάρια η οποία έρπει στη γη.
Με φύλλα χνουδωτά και στρογγυλά όμοια με της λεπτόφυλλης καλαμίνθης.
Πολύ αρωματική και θερμαντική η οποία πλέκεται και σε στεφάνια.
Το αφέψημά της ενδείκνυται να πίνεται από όσους έχουν
υδρωπικία στο αρχικό στάδιο,
δυσουρία και
κολικούς.
Αν τα ξερά φύλλα γίνουν έμπλαστρο με μέλι εξαφανίζουν τις μελανιές των ματιών και σε βύσμα προκαλούν την έμμηνο ρύση.
Γίνονται κατάπλασμα μαζί με αλάτι και ξύδι στο τσίμπημα του σκορπιού ενώ αν ανακατευτούν με έμπλαστρο κεριού μπαίνουν πάνω στα διαστρέμματα και με τον ίδιο τρόπο ανακατεύονται με έμπλαστρο κεριού για τα πρηξίματα, ενώ γίνονται κατάπλασμα μαζί με άχνη κριθαλεύρου για τις φλεγμονές των ματιών.
Προστίθενται και στα καταπλάσματα που διώχνουν την κόπωση και στα μαλακτικά για να θερμαίνουν.

Ματζουράνα και ποιος δεν την αγάπησε όταν τη μύρισε και ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει τους στίχους:
Έβγα στο παραθύρι κρυφά απ’ τη μάνα σου,
Και κάνε πως ποτίζεις τη ματζουράνα σου!!!

Ματζουράνα ή ρίγανη;

Η πανέμορφη ματζουράναOriganum majorana –  με τα ανοιχτοπράσινα φύλλα πολλές φορές συγχέεται με τη ρίγανη, αλλά είναι άλλο είδος του ιδίου γένους
Είναι πανίσχυρο βότανο  γηγενές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμβολο της ευτυχίας και ήταν έθιμο στην αρχαία Ελλάδα να στεφανώνουν τα νυφικά ζευγάρια με στεφάνια ματζουράνας για αγάπη,
τιμή και ευτυχία.

Και είναι ενδιαφέρον εδώ να αναφέρω πως οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να αφήνουν τα ζώα τους  να βόσκουν σε χωράφια ρίγανης και ματζουράνας, για να έχουν πιο νόστιμο κρέας.
Βέβαια σε έναν κήπο με βότανα, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της ρίγανης και της ματζουράνας.
Η ρίγανηOriganum vulgare subsp. hirtum –  η περίφημη ελληνική ρίγανη έχει φωτεινά πράσινα φύλλα και τα λευκά άνθη.
Η μαντζουράνα έχει φύλλα ελαφρώς τριχωτά, γκρίζο-πράσινα, ελαφρώς μικρότερα σε μέγεθος.
Όλα τα φύλλα έχουν σχήμα ωοειδές και κοίλο, αλλά υπάρχουν ευδιάκριτες διαφορές και μεταξύ της ρίγανης και της μαντζουράνας, καθώς και μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών της ρίγανης
Τα φύλλα ματζουράνας τείνουν να συσσωρεύονται στις άκρες των κλαδιών, ενώ τα φύλλα ρίγανης τείνουν να διασκορπίζουν ολόκληρο το μίσχο του φυτού και είναι ελαφρώς πιο μυτερά από της ματζουράνας
Η ματζουράνα είναι ένα πολύ πιο ώριμο αλλά ήπιο βότανο με γλυκιά ξυλώδη γεύση και άρωμα πεύκου και σε μικρότερο βαθμό με μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση και άρωμα εσπεριδοειδών, που της χαρίζουν τα τερπένιά της, και γαρίφαλου.
Η ρίγανη έχει ισχυρότατη γεύση και άρωμα, έντονα πικάντικη και ταυτόχρονα πικρή
Τα άνθη της  ματζουράνας είναι ρόζ-μοβ ή λευκά και τα μπουμπούκια της είναι ευδιάκριτα και τακτοποιημένα αριστερά, δεξιά σαν κόμποι
Από τεχνικής απόψεως, η διαφορά μεταξύ ματζουράνας και ρίγανης βασίζεται κατά πολύ στη γεύση και στο άρωμα αλλά και στο σχήμα του κάλυκα και όχι τόσο στα φύλλα.
Ο κάλυκας είναι ακριβώς κάτω από τα πέταλα ενός λουλουδιού και τα πέταλα φαίνεται, σε πολλά βότανα όπως και στη ματζουράνα, σαν να ξεπηδούν μέσα από αυτόν
Στη ρίγανη ο κάλυκας είναι πιο ανεπτυγμένος και είναι αυτός ο πρωταγωνιστής και όχι τα πέταλα των λουλουδιών
Επειδή η διαφορά μεταξύ των δύο βοτάνων είναι σχεδόν αδιάκριτη, ας δούμε τις φωτογραφίες της ματζουράνας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
μελέτες και έρευνες:
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/origanum-majorana
https://www.hindawi.com/journals/tswj/2016/3694901/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ffj.2730050311
https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Origanum+majorana
https://www.britannica.com/plant/Boraginaceae

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030519789390047U

Share: