Ευχαριστώ – Μια λέξη απλή, μαγική, με τεράστια δύναμη

Ευχαριστώ – Να θυμηθώ να πω “Ευχαριστώ”
Και ναι -είναι μια λέξη μαγική,με τεράστια δύναμη.
Σε αυτή την εκπληκτικά απλή 3λεπτη ομιλία, η dr. Laura Trice μιλάει για τη δύναμη κάποιων μαγικών λέξεων, όπως η λέξη  “ευχαριστώ”.
H  Dr.Laura Trice είναι σύμβουλος ζωής και προσπαθεί να μας μεταδώσει τη δύναμη που μπορεί να κρύβει ένα απλό “ευχαριστώ”
Αν θυμηθούμε κάποιες σκηνές από την παιδική μας ηλικία, σίγουρα θα μας έρχονταν στο νου προτροπές των μεγάλων που οι ίδιοι πολλές φορές δεν τηρούσαν – μία από αυτές τις προτροπές που οι περισσότεροι σαν παιδιά έχουμε ακούσει είναι και το “πες ευχαριστώ”.
Τις περισσότερες φορές αυτή η προτροπή γίνεται από τους μεγάλους προς τους μικρούς “τυπικά”
Τι λέει για όλα αυτά η  Dr.Laura Trice;
“Ευχαριστώ”
Μια  λέξη που αλλάζει τα πάντα.
Το να μάθουμε να λέμε ευχαριστώ,ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και τη ζωή του ανθρώπου στον οποίο απευθύνεσαι αυτό το “ευχαριστώ”
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι λένε συχνά “ευχαριστώ” είναι άνθρωποι που έχουν ήθος και δεν θα αδικήσουν συνεργάτες και συνομιλητές.
Και το βασικότερο σύμφωνα με τη Dr.Laura Trice είναι το να λέμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.
Ο έπαινος, ο θαυμασμός και το ευχαριστώ στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας είναι σημαντικά.
Και ο λόγος που ενδιαφέρθηκα γι αυτό, επισημαίνει η Dr.Laura Trice, ήταν όταν παρατήρησα στον εαυτό μου καθώς μεγάλωνα, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ότι ήθελα να πω ευχαριστώ σε κάποιον, ήθελα να τον επαινέσω, αλλά σταματούσα.
Και ρωτούσα τον εαυτό μου, γιατί;
Γιατί ένιωθα δειλή, ένιωθα αμήχανη.
Και τότε το ερώτημα μου ήταν, είμαι η μόνη που το κάνει αυτό;
Έτσι αποφάσισα να το διερευνήσω.
Και ανακάλυψα ότι δεν ήμουν η μόνη που είχε ενδοιασμούς να πει “ευχαριστώ”
Και το ερώτημα μου ήταν , γιατί δε κάνουμε και δεν λέμε στους ανθρώπους αυτό που θέλουμε να τους πούμε;
Γνωρίζω έναν ευγενή κύριο παντρεμένο εδώ και 25 χρόνια ο οποίος λαχταρά να ακούσει τη γυναίκα του να του λέει, “Σ’ευχαριστώ που είσαι αυτός που κερδίζει το ψωμί μας όλα αυτά τα χρόνια, για να  μπορώ εγώ να μένω σπίτι με τα παιδιά” αλλά ποτέ δεν το έχει ακούσει από το στόμα της γυναίκας του.
Αλλά ξέρω και κάποια άλλη γυναίκα που κάνει ακριβώς αυτό.Ζητάει από το σύζυγό της αυτό που θέλει να ακούσει.
Λέει στο σύζυγό της “Θα ήθελα πολύ να με ευχαριστήσεις για όλα αυτά τα πράγματα που κάνω στο σπίτι και ειδικά για όλη τη δουλειά που κάνω με τα παιδιά,για την ανατροφή τους” Και αυτός λέει, “Αυτό είναι υπέροχο, είναι υπέροχο”.
Και ο έπαινος πρέπει να είναι πραγματικός, όχι τυπικός αλλά αυτή παίρνει την ευθύνη γι΄αυτό.
Και μια φίλη μου, την οποία έχω από το νηπιαγωγείο, δεν παραλείπει να ευχαριστεί τα παιδιά της που κάνουν τις αγγαρείες του νοικοκυριού. Και πολλές φορές μου λέει:
-Γιατί να μην τα ευχαριστήσω, έστω και αν είναι υποχρεωμένα να το κάνουν;
Το ερώτημα λοιπόν είναι, γιατί  δεν λέμε στους άλλους “ευχαριστώ” και γιατί δεν το ζητάμε για μας από τους άλλους; 
Πολλές φορές δεν ζητάμε τον έπαινο ή την ευχαριστία για να μην νομίσουν οι άλλοι πως είμαστε ανασφαλείς.
Για να μην δείξουμε αδύναμοι, για να μην δείξουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.
Και συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο για να μην καταχραστούν οι άλλοι τα δεδομένα μας και μας παραμελήσουν και καταχραστούν την αδυναμία μας.
Από την άλλη πλευρά δεν λέμε ευχαριστώ στους άλλους, διότι πολλές φορές πιστεύουμε πως αυτό δεν χρειάζεται, διότι αυτό που κάνει ο άλλος άνθρωπος πρέπει να το κάνει, είναι καθήκον του να το κάνει, είναι υποχρέωσή του, άρα δεν χρειάζεται και του πούμε “ευχαριστώ”
Και οι δύο συμπεριφορές βέβαια είναι λάθος – Δεν πρέπει να ταμπουρωνόμαστε πίσω από τέτοιες “τακτικές” διότι μπορεί να έρθουν στιγμές που μπορεί να μετανιώσουμε που δεν βρήκαμε το χρόνο να πούμε ευχαριστώ σε κάποιον άνθρωπο και τότε θα είναι αργά…αλλά ας ακούσουμε τη  Dr.Laura Trice 

Η Laura Trice είναι σύμβουλος ζωής και προσπαθεί να μεταδώσει τη δύναμη στους ανθρώπους μέσα από τις ομιλίες της και προμηθευτής υγιεινής τροφής.
Δημιούργησε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που ονομάζεται Writing in Recovery, το οποίο χρησιμοποιεί δημιουργικές δεξιότητες όπως το journaling και τη μουσική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν καλύτερη αυτογνωσία και να θέσουν στόχους στη ζωή τους

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου -thalia:botanologia.gr

Share: