Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους μετά από προσθήκη μελιού, γάλακτος και λεμονιού
Τα αφεψήματα των:
μελισσόχορτου,
δεντρολίβανου,
χαμομηλιού και
φασκόμηλου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες και για αυτό χαρακτηρίζονται και ως αντιοξειδωτικά βότανα.
Αντιοξειδωτικό είναι ένα βότανο, το οποίο έχει την ιδιότητα να παρεμποδίζει τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που προκαλούν σοβαρότατες βλάβες στα κύτταρα μας  και συνδέονται με την πρόωρη γήρανση,
με γενετικές εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος του Huntington και του Parkinson,
με διάφορους τύπους  άνοιας όπως το Alzheimer,
με καρδιαγγειακά νοσήματα,
με αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο καρκίνος.
Τα αντιοξειδωτικά βότανα, όπως υποστηρίζεται από πληθώρα επιστημονικών μελετών, μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία παθήσεων που αίτιό τους είναι το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες.
Από τα αντιοξειδωτικά βότανα τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά την έχει το εκχύλισμα του μελισσόχορτου.
Πολλές φορές όμως καταστρέφουμε την αντιοξειδωτική ικανότητα των ροφημάτων των βοτάνων κατά την παρασκευή τους αλλά και όταν προσθέτουμε διάφορα γλυκαντικά.
Ας δούμε τη συμβαίνει.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων των βοτάνων
– μειώνεται κατά πολύ με την προσθήκη γάλατος,
– παραμένει σταθερή με την προσθήκη λεμονιού,
– αυξάνεται με την προσθήκη μελιού.
Συγκεκριμένα, η προσθήκη γάλακτος, προκαλεί μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας σχεδόν σε όλα τα αφεψήματα και κυρίως στο μελισσόχορτο
Η προσθήκη λεμονιού, φαίνεται ότι αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα στο μελισσόχορτο  και μόνο στην περίπτωση του φασκόμηλου τη μειώνει, ενώ αντίθετα,  
το μέλι σχεδόν πάντα αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του φασκόμηλου.
Έτσι μπορούμε να προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι στο ρόφημά μας από φασκόμηλο και για να του χαρίσουμε τη γλύκα του μελιού αλλά και για αυξήσουμε την αντιοξειδωτική του ικανότητα!
Στο ρόφημά μας από μελισσόχορτο, όταν αυτό κρυώσει για να μην καταστρέψουμε την βιταμίνη C του λεμονιού, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού!

         Δεν προσθέτουμε ποτέ γάλα στα αφεψήματα των βοτάνων -τα καταστρέφουμε

Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814601001984
http://journal.pan.olsztyn.pl/Effects-of-Honey-Addition-on-Antioxidative-Properties-of-Different-Herbal-Teas,98417,0,2.html
dspace.aua.gr/xmlui/bitstream/handle/10329/3638/Kannelou%20G.pdf?sequence=1

Share: