Η άρκευθος και ένα serum για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Άρκευθος
Σε αυτόν τον όρο έχουν αποδοθεί διάφορες σημασίες, όπως «έλατο»,»κέδρος», «κυπαρίσσι»,»αγριοκυπάρισσο» πρόκειται όμως για την άρκευθο
Εφόσον ο Βασιλιάς Σολομών εισήγε αυτό το δέντρο από τον Λίβανο πιθανώς αυτό ταυτίζεται με την άρκευθο την υψικάρηνο –Juniperus excelsa-, ένα ψηλό, εύρωστο, αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 20 μ., έχει απλωτά κλαδιά, μικρά λεπιοειδή φύλλα και σκουρόχρωμους, μικρούς, σφαιρικούς καρπούς. Είναι εξαιρετικά αρωματικό. Το ξύλο αυτής της αρκεύθου είναι περιζήτητο για την ανθεκτικότητά του.
Άρκευθος
Είναι είδος της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Μικράς Ασίας, της Κύπρου, της δυτικής Συρίας, του Ιράν και του Αφγανιστάν.
Στην Ελλάδα το συναντάμε σε μικτά δάση στα βουνά της Μακεδονίας και στα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Εύβοια, Σάμο, Κρήτη, Σύρο και Κάρπαθο.

 Άρκευθος
 Ο ψαλμωδός είπε ότι οι άρκευθοι είναι το «σπίτι» των πελαργών, δηλαδή το μέρος όπου φτιάχνουν τη φωλιά τους. Το ξύλο της αρκεύθου χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε ναούς, για να κατασκευαστούν δοκοί οροφής, σανίδες για πλοία, κοντάρια δοράτων και μουσικά όργανα.
Οι αρχαίοι Έλληνες καταγράφουν τα μήλα της αρκεύθου ως φάρμακα πολύ πριν αναφέρουν τη χρήση τους σε τρόφιμα και τα χρησιμοποιούσαν σε πολλές από τις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων λόγω της πεποίθησής τους ότι τα μούρα μπορούσαν να αυξήσουν τη φυσική αντοχή στους αθλητές.

Άρκευθος ή κέδρος κόκκινος και το βοτανικό-διωνυμικό του όνομα : Juniperus virginiana L
Η Άρκευθος ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Cupressaceae και στο γένος Juniperus,ενώ το γνωστό μας κυπαρίσσι ανήκει και αυτό στην οικογένεια των Cupressaceae αλλά στο γένος Cupressus και έχουν διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις.

Με την άρκευθο,το κυπαρίσσι,τον κέδρο ακόμα και με το έλατο και το πεύκο υπάρχει σύγχυση και ως προς τα ονόματα αλλά και ως προς τις ιδιότητες και χρήσεις
Το κυπαρίσσι ανήκει και αυτό στην οικογένεια των Cupressaceae αλλά στο γένος Cupressus 
Ο κέδρος ανήκει στην οικογένεια Pinaceae και στο γένος Cedrus και περιλαμβάνει πολλά είδη.
Το έλατο-Abies-ανήκει στην οικογένεια Pinaceae και στο γένος Abies που  περιλαμβάνει 48-56 είδη αειθαλών κωνοφόρων δέντρων και η ταυτοποίηση των διαφόρων ειδών βασίζεται στο μέγεθος και τη διάταξη των φύλλων, στο μέγεθος και το σχήμα των κώνων και το κατά πόσο οι κωνικές κλίμακες των κώνων είναι μακρές και εκτεθειμένες ή κοντές και κρυμμένες μέσα στον κώνο.
Το ελληνικό έλατο είναι Abies cephalonica -το διωνυμικό του όνομα-της οικογένειας Pinaceae του γένους Abies και του είδους A. cephalonica
Το πεύκο ανήκει και αυτό στην οικογένεια Pinaceae,στο γένος Pinus, και το ελληνικό πεύκο είναι το Pinus sylvestris, η Πεύκη η αγρία

Πολλοί επιμένουν πως η άρκευθος στην πραγματικότητα είναι κέδρος παρά την ονομασία του Juniperus ,ανήκει όμως στην οικογένεια Cupressaceae και πολύ εσφαλμένα σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται ως αγριοκυπάρισσο και ως προς τις ιδιότητες
Η άρκευθος είναι γνωστή από την αρχαιότητα καθώς την συναντάμε σε συνταγές-οι αποξηραμένοι καρποί ορισμένων ειδών χρησιμοποιούνται στην Αυστρία και Γερμανία ως καρύκευμα στη μαγειρική-για την παρασκευή ποτών,αλλά και για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων αλλά και σε συνταγές αρωμάτων και καλλυντικών.
Σήμερα η άρκευθος παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του σώματος καθώς μέσω του μασάζ ενεργοποιεί την αιματική και λεμφική κυκλοφορία,έτσι
είναι ιδανικό για την αποσυμφόρηση των οιδημάτων και ισχυρό τονωτικό της φλεβικής κυκλοφορίας.
Ιδανικό ίαμα για «βαριές γάμπες» – τα πρησμένα πόδια από την ορθοστασία αλλά και για το αδυνάτισμα.
Γενικότερα το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου είναι από τα πρώτα αιθέρια που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας,
των μυϊκών πόνων,
των ρευματισμών και γενικά για την τόνωση του κυκλοφορικού.
Είναι ιδανικό σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών και
σε περιπτώσεις λοιμώξεων και φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος και εξαιρετικό αντισηπτικό για παθήσεις όπως η κυστίτιδα
Δέρμα
Στο δέρμα η άρκευθος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ακμής,
εκζέματος,
ψωρίασης-η ρητίνη του θεωρείται ευεργετική για το δέρμα και ένα μέσο θεραπείας της ψωρίασης – και διαφόρων άλλων δερματικών προβλημάτων όπως το λιπαρό δέρμα,η σμηγματόρροια αλλά και σε περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα , διότι το φλαβονοειδές αμεντοφλαβόνη δρα κατά ιών όπως ο ιός του έρπητα.
Οι επουλωτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων και πληγών,ενώ παράλληλα προστατεύουν από τη μόλυνση.Η ρητίνη της είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το δέρμα,ιδανική σε περιπτώσεις κυτταρίτιδας.
Το καλοκαίρι δε το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου είναι ισχυρότατο εντομοαπωθητικό
Αναπνευστικό σύστημα
Χρησιμοποιούμε την άρκευθο σε περιπτώσεις κρυολογημάτων,βήχα,ιώσεων και γενικά σε περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Οι ιδιότητες της αρκεύθου είναι:
Aποσυμφορητικές – βοηθά στην αποσυμφόρηση φλεβών και λεμφαγγείων,
αντιελμινθικές,
αντιρρευματικές,
αντισπασμωδικές,
αποτοξινωτικές,
αντιμικροβιακές,
αντιπυρετικές,
αντισηπτικές,
αντιφλεγμονώδεις και στομαχικές ιδιότητες λόγω του πτητικού ελαίου που περιέχουν οι καρποί του,
αγχολιτικές-σε πειράματα έχει παρατηρηθεί η αγχολυτική επίδραση του αιθέριου ελαίου Juniperus virginiana L. 
επουλωτικές,
διουρητικές και τονωτικές.
Το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό καθώς κατευνάζει την ανησυχία,
τη νευρικότητα,
το στρες και σαν ισχυρό τονωτικό και διεγερτικό βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να απαλλαγή από το άγχος,
τους πονοκεφάλους,
τη νευρική ατονία,
τη διανοητική κόπωση.
Το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου το παίρνουμε από την απόσταξη των καρπών, των βελονών,του ξύλου, των κλαδιών και των φύλλων.
Το έλαιο της αρκεύθου είναι μιά πλούσια πηγή τερπενίων, ριτήνης,τανινών, της ουσίας podophyllotoxin που είναι ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό εκχύλισμα αλκοόλης,
του φλαβονοειδούς αμεντοφλαβόνη που φέρεται να δρα κατά των ιών του έρπητα και
του cedrol, μιας σεσκιτερπενικής αλκοόλης  που έχει αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδες,
αντισηπτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντισπασμωδικές,
αντιμυκητιασικές,
τονωτικές,
στυπτικές,
διουρητικές,
ηρεμιστικές και ισχυρές εντομοκτόνες ιδιότητες και δράσεις 
Συνδυάζεται πολύ καλά με λεβάντα,
μέντα,
ευκάλυπτο,
λεμόνι,
κυπαρίσσι,
κέδρο.
Άρκευθος:
Δεν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και στη διάρκεια του θηλασμού.
Δεν επιτρέπεται σε όσους υποφέρουν από τα νεφρά τους.
Δεν το χρησιμοποιούμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης της αρκεύθου:
-έγχυμα :τα φύλλα,τα άνθη και οι βελόνες
-αφέψημα :οι ρίζες, οι φλούδες, τα κοτσάνια, όλα ψιλοκκομένα
-αλοιφή :η αλοιφή γίνεται με πρώτη ύλη ή το έγχυμα, ή το αφέψημα, ή τους κοπανισμένους καρπούς δουλεμένα με κερί
-βάμμα :όποιο μέρος της αρκεύθου θέλουμε εμβαπτισμένο σε αλκοόλ αρίστης ποιότητας.
-λοσιόν :έγχυμα ή αφέψημα του βοτάνου αραιωμένο με αλκοόλ,συν την προσθήκη αιθέριου ελαίου.

              Λάδι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Όπως λοιπόν είπαμε το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου είναι από τα πρώτα αιθέρια που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Εμείς μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα λάδι-serum- με μια πανεύκολη συνταγή  για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους:

Θα χρειαστούμε:
-έλαιο βάσης:
150ml  έλαιο βάσης – τα πιό κατάλληλα είναι το βερυκοκέλαιο,το αμυγδαλέλαιο και το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού
-αιθέρια έλαια:
4 σταγόνες άρκευθου
10 σταγόνες δενδρολίβανο
4 σταγόνες λεμόνι
7 σταγόνες λεβάντα
5 σταγόνες γκρέιπφρουτ
Και:
Ρίχνουμε το λάδι μας σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι αναλόγου μεγέθους και σιγά-σιγά προσθέτουμε τα αιθέρια έλαιά μας.
Κλείνουμε πολύ καλά το μπουκάλι μας και κουνάμε απαλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Αυτό ήταν.
Πως εφαρμόζουμε:
Εφαρμόζουμε το serum με απαλό μασάζ,πάντα μετά από ένα καλό μπάνιο,στις περιοχές που εμφανίζεται το πρόβλημα.
Για πιο καλά αποτελέσματα πριν από το μασάζ και κατά τη διάρκεια του μπάνιου κάνουμε κυκλικό μασάζ με μία φυσική λούφα.
Στη συνέχεια σκουπίζουμε πολύ καλά με βαμβακερή πετσέτα το σώμα μας και εφαρμόζουμε μια μικρή ποσότητα στα σημεία που θέλουμε με απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί τελείως το λάδι μας
Την διαδικασία αυτή την κάνουμε πάντα το βράδυ για να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στο σώμα μας να ξεκουραστεί και να διαχειριστεί με τον δικό του αποτελεσματικό τρόπο την κατάσταση.
Για να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα την συνταγή μας με καλή διατροφή,πολύ νερό και βέβαια κάποια άσκηση που εμείς προτιμάμε.
Σημείωση: 
Η ποσότητα του serum είναι για μία,το πολύ δύο εφαρμογές.
Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα,την οποία μπορούμε να διατηρήσουμε μία εβδομάδα
Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα την οποία θα χρειαστεί να διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο θα πρέπει να προσθέσουμε στην συνταγή μας κάποιο φυσικό συντηρητικό
Σε επόμενη ανάρτηση θα ετοιμάσουμε ένα serum με κάποιο φυσικό συντηρητικό για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Σημείωση:
Προμηθευόμαστε πάντα τα βότανα από πιστοποιημένα καταστήματα προς αποφυγή προβλημάτων και σύγχυσης ονομάτων και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσεως,ειδικά για την άρκευθο
Σημείωση:
-προτού δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας,ειδικά για το αιθέριο έλαιο της άρκευθου
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Η άρκευθος -Juniperus virginiana– είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες όταν λαμβάνεται  σε φαρμακευτικές ποσότητες υπό την επίβλεψη ειδικού βραχυπρόθεσμα, όταν εισπνέεται κατάλληλα ως ατμός ή όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σε μικρές περιοχές.
Η χρήση της αρκεύθου στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως ερεθισμό, κάψιμο, ερυθρότητα και οίδημα. Αποφεύγουμε τη χρήση του σε μεγάλες πληγές του δέρματος.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα με διαβήτη,διότι η άρκευθος μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα για τον διαβήτη.
Δεν χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της αρκεύθου σε ποσότητες πέραν των ενδεδειγμένων διότι μπορεί να προκύψουν:
Ερεθισμός του δέρματος
Εμετός
Ναυτία
Υπερβολική δίψα
Βλάβες στο πεπτικό σύστημα

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Κυτταρίτιδα,ναι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αλλά θέλει προσπάθεια

αναφορές και πηγές;
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-724/juniper
https://essentialoils.co.za/essential-oils/cedarwood.htm
https://articles.mercola.com/herbal-oils/red-cedarwood-oil.aspx
http://www.users.globalnet.co.uk/~nodice/new/magazine/cedar/cedar.htm
http://aromatherapybible.com/cedarwood/
https://en.wikipedia.org/wiki/Juniperus_virginiana
https://en.wikipedia.org/wiki/Juniper
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-2003-41114
https://en.wikipedia.org/wiki/Podophyllotoxin
https://srs.fs.usda.gov/pubs/misc/ag_654/volume_1/juniperus/virginiana.htm
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/j/juniperus-virginiana=pencil-cedar.php
https://www.hort.purdue.edu/newcrop/duke_energy/Juniperus_virginiana.html
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2003-41114
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938418300106
άρκευθος
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23297713
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580867/
http://eattheplanet.org/eastern-red-cedar-a-touch-of-natural-flavor/
https://www.henriettes-herb.com/eclectic/usdisp/juniperus-virg.html
http://lionheartrealm.blogspot.com/2012/09/herb-of-month-junipercedar.html
https://garden.org/ideas/view/wildflowers/161/All-About-the-Eastern-Red-Cedar/
κυπαρίσσι
juniper

Share: