Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του αγριοράδικου και των συστατικών του

Οι  φυσικές δράσεις του αγριοράδικου -Taraxacum Officinale- στον διαβήτη τύπου 2

Τα τελευταία χρόνια, ο διαβήτης έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλου, εθνότητας και φυλής και ο επιπολασμός* του αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Οι σχετικές επιπλοκές των συνθετικών φαρμάκων έχουν οδηγήσει σε μια στροφή προς τον εντοπισμό φυτικών πόρων που να εμφανίζουν αντιδιαβητική δραστηριότητα.
Έτσι, πολλά διαφορετικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά ή σε σκευάσματα για τη θεραπεία του διαβήτη και των επιπλοκών του.
Τα φυτά αυτά έχουν εξεταστεί για τις πιθανές υπογλυκαιμικές τους ιδιότητες, για τα ενεργά συστατικά τους και δράσεις και οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει προκαταρκτικές έρευνες και ανασκοπήσεις.

Είναι γνωστό ότι
όσο πιό απλό,
τόσο πιό υγιεινό!
Ο απλός τρόπος ζωής, η σωστή διαχείριση των τροφίμων στη διατροφή μας και η θετική σκέψη είναι τρεις απλές πρακτικές που πολλές φορές μας χαρίζουν ευζωία και μακροβιότητα.

Οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι γνωρίζουν από την εμπειρία, ότι η πιο
αποτελεσματική φιλοσοφία της υγείας είναι, πολύ απλά, ένας τρόπος ζωής που έχει υιοθετήσει τη σωστή διατροφή και τη θετική σκέψη.                      

Είναι επίσης γνωστό ότι πάντα υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τις περισσότερες ανισοροπίες του οργανισμού μας όπως π.χ το πανταχού παρόν αγριοράδικο το γνωστό μας
ταράξακο ή ραδίκι του βουνού
Το βοτανικό του όνομα Taraxacum officinale
Αυτό το θαυμάσιο βότανο με το πλήθος των φλαβονοειδών, όπως η λουτεολίνη και των βιταμινών του όπως:
– βιταμίνη Α
– βιταμίνες Β
– βιταμίνη Β3 ή νιασίνη,
– βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη,
– βιταμίνη Β1 ή  θειαμίνη,
– βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ,
– βιταμίνη C
– βιταμίνη D
– βιταμίνη Ε
– βιταμίνη Κ
τα ιχνοστοιχεία και μέταλλά του όπως:
– σίδηρο
– κάλιο – το αγριοράδικο είναι μία από τις καλύτερες πηγές καλίου-
– μαγνήσιο
– μαγγάνιο
– θείο
– νάτριο
– ψευδάργυρο, είναι από τα ισχυρότερα βότανα-τρόφιμα αποτοξίνωσης.

Τα βιοδραστικά συστατικά του αγριοράδικου έχουν δείξει μια σειρά από αντιδιαβητικά αποτελέσματα, τα οποία οφείλονται στις φαρμακολογικές δράσεις συστατικών όπως οι sesquiterpene lactones, τα triterpenes/phytosterols (taraxasterol), οι phenols, τα phenolic acids και τα ισχυρά flavonoids όπως η luteolin – λουτεολίνη

Ο χυμός – εκχύλισμα φρέσκου βοτάνου
το έγχυμα και
το αφέψημα του αγριοράδικου στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας διατηρώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα χαμηλά.

Μελέτες σε εκχυλίσματα αγριοράδικου αποκάλυψαν ότι μπορεί να διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης στα παγκρεατικά β-κύτταρα, τα οποία κατά συνέπεια, εξουδετερώνουν τις επιδράσεις της υπεργλυκαιμίας.                  

Ως άψογο διουρητικό το ταράξακο “αναγκάζει” τους διαβητικούς ασθενείς να ουρούν συχνά απομακρύνοντας με τον τρόπο αυτό την επιπλέον ζάχαρη από το σώμα τους,
και δεδομένου ότι είναι ένα από τα πικρά βότανα έχει την ιδιότητα να χαμηλώνει τα επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Με το ραδίκι μπορούμε να κάνουμε νοστιμότατες σαλάτες και σούπες. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε συνταγές υγείας με αγριοράδικο.

Επίλογος – Τα μυστηριώδη στοιχεία των τροφίμων – όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, τα μέταλλα, τα ένζυμα και τα ιχνοστοιχεία με το πλήθος των αντιοξειδωτικών είναι απολύτως απαραίτητα για υγιή επιβίωση.
Αυτές οι ευλογίες της φύσης, όταν αφομοιώνονται στην αυτούσια μορφή τους, είναι σημαντικές για την ενεργοποίηση του σώματος και του νου μας.
Αυτά τα θαύματα της φύσης μπορούμε να τα βρούμε να φύονται παντού στη γη.
Ακόμα και κάτω από τα πόδια μας -θυμηθείτε την τσουκνίδα και το ραδίκι – είναι παντού.

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

*η συχνότητα εμφάνισης μιας νόσου και η εξάπλωσή της σ’ ένα ορισμένο διάστημα

read more: https://botanologia.gr/agrioradiko-to-polytimo-poy-echei-charaktiristei-kai-os-quot-periergo-votano-quot/

Κείμενο επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr

Σημειώσεις

πηγές και αναφορές:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017301049
http://www.ijddr.in/drug-development/a-review-on-herbs-which-are-used-in-diabetes-mellitus.php?aid=20405
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/#__sec8title
https://www.naturalnews.com/039253_dandelion_hawthorn_Obamacare.html

Share: