Τα ζυμωμένα τρόφιμα προστατεύουν τον εγκέφαλο από το άγχος και τη μακροχρόνια γνωστική έκπτωση.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη εστιάζεται στην σχέση του εγκεφάλου μας με το έντερο.
Μεταξύ άλλων έχει αποκαλυφτεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, με τα ζυμωμένα τρόφιμα να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σύνδεσης.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν κάθε τύπος ζυμωμένου τροφίμου, από την γιαούρτη και το κεφίρ έως το kimchi, το ξινολάχανο,
το miso,
το ψωμί με προζύμι, βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το άγχος και τη μακροχρόνια γνωστική έκπτωση.
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι προϊόντα που μετασχηματίζονται από την ελεγχόμενη ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά, εδώ βρίσκεται και το μυστικό – στα προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν πάμπολλα οφέλη στην υγεία μας, όπως η βελτίωση της υγείας του εντέρου και η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών και να δημιουργήσει ευεργετικές ενώσεις που δεν υπάρχουν στο αρχικό τρόφιμο.
Η ζύμωση μπορεί να διασπάσει ενώσεις όπως η λακτόζη, καθιστώντας ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πιο εύπεπτα.
Η ζύμωση γενικά, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων, όπως βακτήρια και ζύμες, τα οποία μεταβολίζουν τα συστατικά των τροφίμων, δημιουργώντας νέες γεύσεις και υφές.
Η πρακτική αυτή είναι πανάρχαια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων δημιουργώντας αντιμικροβιακές ουσίες.
όπως τόνισα, το μυστικό βρίσκεται στα προβιοτικά, τα ευεργετικά βακτήρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Αυτά τα μικρόβια ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο επικοινωνεί άμεσα με τον εγκέφαλο μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα μειώνει τη φλεγμονή,
ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες και υποστηρίζει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
Μαζί, αυτά τα αποτελέσματα προστατεύουν την ψυχική μας υγεία και οξύνουν τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ζυμωμένα τρόφιμα έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες του οργανισμού. Επίσης, παρουσιάζουν καλύτερη μνήμη,
συγκέντρωση και ανθεκτικότητα έναντι της ηλικιακής φθοράς.
Ακόμα πιο ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, προστατεύοντας τους νευρώνες από βλάβες.
Και όπως καταλαβαίνουμε, η προσθήκη αυτών των τροφίμων στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές.
Μια μερίδα γιαούρτη σε κάποιο μας γεύμα,
μια μερίδα λάχανο τουρσί στο μεσημεριανό γεύμα ή ένα φλυτζάνι κεφίρ στο δείπνο μπορούν όλα να συμβάλουν στην υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου μας!
Η ποικιλία στα ζυμωμένα τρόφιμα είναι σχετικά μεγάλη και τα οφέλη τους σταθερά και άκρως ωφέλημα!
Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι κάτι περισσότερο από γευστικές παραδόσεις, είναι φυσικοί προστάτες του εγκεφάλου μας – μην το ξεχνάμε!
Τροφοδοτώντας το έντερό μας με προβιοτικά, βοηθάμε την ενίσχυση του νου μας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό που τρώμε διαμορφώνει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας.
Για το πως ετοιμάζω ξυνολάχανο σας θυμίζω το άρθρο μου: Πως κάνω ξινολάχανο , ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης
Και να θυμόμαστε πως τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτικής διατροφής καθώς
συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας του εντερικού μας συστήματος και κατ επέκταση του οργανισμού μας.
Και τα δύο, πρεβιοτικά και προβιοτικά, λειτουργούν σε αρμονία το ένα με το άλλο και μια διατροφή, η οποία δεν τα περιέχει μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τα πρεβιοτικά -prebiotics- δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους.
Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης είναι το λάχανο, ή ξινολάχανο, ένα έδεσμα και comfort food της Θρακιώτικης κουζίνας και όχι μόνο.
Το ξινολάχανο το ετοιμάζουμε πάντα στην εποχή του – δηλαδή το χειμώνα, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Και όπως καταλαβαίνουμε, το φρέσκο ξινολάχανο που αποτελεί μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως 
ασβέστιο,
σίδηρο,
μαγνήσιο,
φώσφορο,
κάλιο,  βιταμίνες όπως
βιταμίνη Α,
βιταμίνη C,
βιταμίνη Β9/φολικό οξύ
και
βιταμίνη Κ,   συμβάλλει στην καταπολέμηση των φλεγμονών,
υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του εντέρου μας,
ενισχύει την πέψη,
προσφέρει ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και γενικά βοηθά στη διατήρηση της υγιούς εντερικής μας χλωρίδας.
Το ξινολάχανο είναι εύπεπτο,
μειώνει συμπτώματα όπως το φούσκωμα και τα αέρια, ενώ παράλληλα διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Καθώς για να ετοιμάσουμε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το ξινολάχανο, δεν απαιτείται θερμική επεξεργασία και  διατηρούνται όλα στους φυσικούς ζυμωμένους χυμούς τους, διασώζουν όλα τα ένζυμα,
τις βιταμίνες και τα ωφέλιμα βακτήρια.
                                   κείμενο και επιμέλεια κειμένου ntina/thalia – botanologia.gr
άρθρα μου που αφορούν το μικροβίωμα του εντέρου μας και τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά:
‘Ενα υγιεινότατο kvass με μια ποικιλία χειμωνιάτικων λαχανικών.
Μιά απλή συνταγή, μια εξαίρετη γεύση – κρεμμύδια “τουρσί”
Προβιοτικά και πως να κάνουμε υπέροχα καρότα τουρσί
Πρεβιοτικά και προβιοτικά, μια πρώτη γνωριμία μαζί τους
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!
Η κρυμμένη υπερδύναμη της γιαούρτης αποκαλύφθηκε: μας προστατεύει από το στρες και την κατάθλιψη και γίνεται η φυσική φρουρά μας!
Η πολύτιμη και απαραίτητη για την υγεία μας διατροφική βιταμίνη Κ

Share: