Μιά απλή συνταγή, μια εξαίρετη γεύση – κρεμμύδια “τουρσί”

Τα κρεμμυδάκια “τουρσί*” είναι μιά πεντανόστιμη αλλά και θρεπτική λιχουδιά – είναι μια από τις συνταγές μου που έχω κατατάξει στα λειτουργικά τρόφιμα. Τα λειτουργικά τρόφιμα μας παρέχουν βασικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των ασθενειών.
Τα κρεμμυδάκια “τουρσί” είναι μια εξαίρετη λιχουδιά, που διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των πρώτων υλών παρασκευής.
Με το συνδυασμό θαλασσινού αλατιού και ξιδιού φτιάχνουμε ιδανικές συνταγές, οι οποίες συνοδεύουν άριστα την καθημερινά μας υγιεινή διατροφή!
Τα κρεμμυδάκια μου συνοδεύουν πολλά από τα φαγητά μας και τις σαλάτες μας.
Η συνταγή μου είναι εύκολη, και αρχίζουμε να καταναλώνουμε τα κρεμμυδάκια μετά από δυό- τρεις μέρες.
Θα χρειαστώ
– ένα κιλό μέτρια ξερά γλυκά κρεμμύδια
– δυό μικρές πράσινες ή κόκκινες πιπεριές
– ένα φλιτζάνι μηλόξυδο** άριστης ποιότητας – το μηλόξυδο, είναι πάντα δικής μου παρασκευής, είναι ιδανικό για τα κρεμμυδάκια μου,  γιατί τους δίνει ένα λεπτό φίνο άρωμα, πικάντικη γεύση και βέβαια και τα θαυμάσια φυτοθρεπτικά συστατικά του-
– δυό φλιτζάνι νερό
– δυό κουταλιές οργανικό μέλι
– μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους μουστάρδας
– μισό κουταλάκι του γλυκού ολόκληρους σπόρους μπαχάρι
– μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
– σπόρους πιπεριού
– λίγο θαλασσινό αλάτι
– φύλλα δάφνης
Και
– κόβω τα κρεμμύδια σε παχιές φέτες και τα  διαχωρίζω σε ροδέλες
– καθαρίζω τις πιπεριές και τις κόβω σε παχιά δαχτυλίδια
– σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά μου, εκτός από τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα σιγοβράζω για πέντε περίπου λεπτά.
– στη συνέχεια ρίχνω τα κρεμμύδια, ανεβάζω τη θερμοκρασία και τα βράζω για ένα/1  λεπτό με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, προσέχοντας να μην μου μαλακώσουν- πρέπει να τα διατηρήσω τραγανά.
– απομακρύνω την κατσαρόλα μου από την εστία θερμάνσεως και προσθέτω τις ροδέλες της πιπεριάς μου και ανακατεύω πολύ-πολύ χαλαρά, να ενσωματωθεί η πιπεριά μου στο σύνολο
– ετοιμάζω τα βάζα μου,
– βάζω από ένα φύλλα δάφνης σε κάθε ένα από τα βάζα και
– με μία λαβίδα μοιράζω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε κάθε ένα από αυτά,
– στη συνέχεια με μιά κουτάλα μοιράζω στα βάζα μου  και το ζωμό όπως είναι καυτός,
– κλείνω αμέσως ερμητικά τα βάζα μου και με μεγάλη προσοχή, τα αναποδογυρίζω,
– τα αφήνω ως έχουν μέχρι να κρυώσουν
– όταν είναι πιά κρύα τα βάζω στο κάτω μέρος του ψυγείου μου,
– τα καταναλώνουμε μετά από δυό τρεις μέρες.
– τα κρεμμυδάκια διατηρούνται στο ψυγείο περίπου μισό χρόνο!
– κάθε βάζο που ανοίγω, μόλις πάρω την ποσότητα κρεμμυδιών που χρειάζομαι προσθέτω στο βάζο μου τόσο λάδι, όσο να σκεπάζει την επιφάνεια, για προστατέψω ακόμα περισσότερο τα κρεμμύδια μου
** αν δεν έχετε δικό σας μηλόξυδο, να προτιμάτε το βιολογικής καλλιέργειας
* Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξουμε αυθεντικά κρεμμύδια τουρσί:
Υλικά συνταγής:
4 κιλά μικρά κρεμμύδια
110gr αλάτι
νερό, όσο μας πάρει
μηλόξυδο, όσο χρειαστεί για να σκεπαστούν τα κρεμμύδια
Μέθοδος προετοιμασίας:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα μουλιάζουμε όλη τη νύχτα στο αλατισμένο νερό.
Ξεπλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε πολύ καλά.
Τοποθετούμε τα κρεμμύδια μας σφιχτά σε αποστειρωμένο βάζο με το ξύδι να καλύπτει πλήρως τα κρεμμύδια.
Τα φυλάμε σε δροσερό,
Ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα μήνα.
Χρήση εντός έξι μηνών.
Μπορούμε να αλλάξουμε τις ποσότητες τηρημένων των αναλογιών κρεμμυδιών και αλατιού.
     Για να ετοιμάσουμε τα δικά μας σπιτικά* “τουρσιά”,
“πίκλες” ή “kvass”, ακόμα και το “προζύμι”,  ότι δηλαδή έχει υποστεί ζύμωση, τα οποία  τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε προβιοτικά, μεταχειριζόμαστε διάφορους τρόπους- ας θυμηθούμε:  Πως κάνω ξινολάχανο , ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
– στη φωτογραφία “τουρσί” λαχανικών, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι, καρότο, αρακάς
Share: