Η ματζουράνα και η σπουδαία θέση που πρέπει να κατέχει στη διατροφή μας

Ματζουράνα, και λέγεται πως το άρωμά της το χρησιμοποιούσε η θεά Αφροδίτη, η οποία και τη δημιούργησε, ως σύμβολο της ευτυχίας!
Ματζουράνα, και για να ζήσει και να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο,
ήλιο και έδαφος αρκετά γόνιμο, ενώ δεν της αρέσει καθόλου, μα καθόλου, η σκιά, ούτε και οι χαμηλές θερμοκρασίες, για αυτό είναι τόσο παράλογο να βρούμε μια
“μαντζουράνα στο κατώι όσο ένα γάιδαρο στα κεραμίδια”,  για
να θυμηθούμε και την πολύ παλιά αυτή παροιμία, που υποδηλώνει άνθρωπο του οποίου τα λόγια και οι απόψεις είναι εντελώς παράλογα.
Ματζουράνα και όπως η ρίγανη,
το δίκταμο και το θυμάρι, αυτοφύεται στη χώρα μας, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες…
Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν
Η ματζουράνα είναι φυτό πολυετές,
εδώδιμο της Μεσογείου, με πολλές παραφυάδες.
Έχει μυρωδάτα χνουδωτά ωοειδή μικρά φύλλα με θαυμάσιο άρωμα.
Έχει όρθια στε­λέχη που διακλαδίζονται με λευκά άνθη που έχουν απίθανο άρωμα.
Είναι αγγειόσπερμο,
δικότυλο και ανήκει στη τάξη των “lamiales”,
στην οικογένεια των “Lamiaceae” – χειλανθών-,
στο γένος “origanum”, με  βοτανικό, διωνυμικό όνομα Origanum majorana.
Αν θέλουμε να την καλ­λιεργήσουμε σε γλά­στρα πρέπει το χώμα να είναι αφράτο,
ελαφρά αλκαλικό και πλούσιο για να μην χάνονται οι πο­λύτιμες ουσίες του βοτάνου μας.
Στην Ελλάδα η ματζουράνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Εκείνα τα μακρινά χρόνια η ματζουράνα ήταν τροφή και φάρμακο παράλληλα.
Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό,
ο Διοσκουρίδης στην υδρωπικία,
στη δυσουρία,
στους κολικούς,
στα διαστρέμματα και ως γενικό τονωτικό του οργανισμού.
Ο Γαληνός ως χωνευτικού όπως και
ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος.
Ήταν γνωστή ως σάμψυχο ή αμάρακον και ήταν το σύμβολο της ευτυχίας για όλους τους λαούς της Μεσογείου,
των Ελλήνων,
των Ρωμαίων,
των Αιγυπτίων και των Αράβων, ενώ όλοι χρησιμοποιούσαν την ματζουράνα εκτός από τροφή, ως φάρμακο για τα στομαχικά και εντερικά τους προβλήματα.
Χημική σύσταση της ματζουράνας.
Η ματζουράνα είναι μια από της ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών -όπως η ρίγανη,
το θυμάρι,
η λεβάντα,
το δεντρολίβανο,
η τριγωνέλλα,
ο ύσσωπος,
το φασκόμηλο,
ο γλυκάνισος -(3)
Φυτοχημικά συστατικά της ματζουράνας
Η ματζουράνα περιέχει ένα πλήθος θρεπτικών φυτοχημικών συστατικών όπως (8):
αιθέριο έλαιο – τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της ματζουράνας είναι διάφορα terpenes,
phenols,
phenolic acids, και flavonoids με κυρίαρχη εμφάνιση της carvacrol και της thymol, με λογικές ποσότητες από p-cymen και terpinene-4-ol,
linalool, και sabinene hydrate,
ισχυρότατους monoterpene hydrocarbons, συμπεριλαμβανομένων των α και β-pinene,
camphene,
sabinene, α- και β- phellandrene,
ρ-cymene,
limonene,
β-ocimene,
γ-terpinene,
terpinolene,
α-terpinene,
carvone και citronellol,
linalool,
thymol,
anethole,
geraniol, και carvacrol 
φυτοχημικές ενώσεις
tannin,
polyphenols,
flavonoids,
monoterpene,
sesquiterpene,
phenolic acid,
phenolic glycosides,
flavonoid glycoside,
sterols and triterpenoids,
terpenoids,
alkaloids,
glycosides cardiac,
saponin,
phytosterol και
phenolic ενώσεις, ανάμεσά τους τα ισχυρότατα:
citronellol
thymol
carvacrol – η carvacrol και η thymol – ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και τα δύο με περιεκτικότητα από 0,5 έως και 4%
carnosic acid
carnosol
ursolic acid – μελέτη απέδειξε ότι το ursolic acid της μαντζουράνας εμφανίστηκε να είναι ένας ισχυρός αναστολέας της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE), η οποία καταστρέφει ένα νευροδιαβιβαστή -την ακελυλοχολίνη, που σαν αποτέλεσμα -μαζί με άλλους παράγοντες – έχει την ασθένεια του Alzheimer (4)
άλλα φρούτα και βότανα που περιέχουν αυτό το ισχυρό Triterpenoid- το ursolic acid – είναι τα μήλα, των οποίων οι φλούδες τους περιέχουν μεγάλες ποσότητες ursolic acid,
ο βασιλικός,
τα μύρτιλλα,
τα βατόμουρα,
η μέντα,
το δεντρολίβανο,
η λεβάντα,
η ρίγανη,
το θυμάρι,
ο κράταιγος και τα δαμάσκηνα…
rosmarinic acid
chlorogenic acid
coumaric acid
hesperetin
catechin
quercetin
kaempferol
naringenine
eriodictyol
diosmetin
luteolin
apigenin
kaempferol-3-O-glucoside
quercetin-3-O-glucoside
narigenin-O-hexoside
apigenin-glucuronide
rutin
luteolin-7-O-β-glucuronide
oleanolic acid – ισχυρότατο ηπατοπροστατευτικό
βιταμίνες όπως:
vitamin A
vitamin C
vitamin Β6
vitamin B3 ή νιασίνη
vitamin B9 ή φολικό οξύ
vitamin Κ και
β – καροτίνη,
αποτελείται δε από 40% φυτικές ίνες…
μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως:
σίδηρος
φώσφορος
κάλιο
ασβέστιο
ψευδάργυρo
μαγγάνιο – βέβαια αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πάντα η περιεκτικότητα των ουσιών εξαρτώνται από την περιοχή που αναπτύχθηκε το φυτό…
θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις της ματζουράνας

Τα μέρη της ματζουράνας που χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική είναι τα αποξηραμένα φύλλα,
τα αποξηραμένα άνθη,
τα ροφήματα των φύλλων,
των λουλουδιών και το αιθέριο έλαιο.

Εθνοϊατρικές χρήσεις
Οι εθνοϊατρικές χρήσεις της ματζουράνας είναι πάρα πολλές:

#. τα φύλλα της έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούντα:
ως αντιμικροβιακά,
ως αντισηπτικά,
ως αντικαρκινικά,
ως αντιβηχικά,
για γαστρεντερικές διαταραχές,
για κρυολόγημα,
για την ωτίτιδα, 
για τον πονοκέφαλο,
για την επιληψία,
για τον καταρράκτη,
για τις κράμπες,
ως εμμηναγωγά,
για τον πόνο στην πλάτη,
για την κόπωση.
#. το αιθέριο έλαιό της έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται:
για τον μετεωρισμό,
για τη νευρικότητα,
ως διουρητικό,
ως ηρεμιστικό,
για το βρογχικό βήχα,
για τον ασθματικό βήχα,
για τον κοκκύτη,
για τον πονόδοντο,
για τις πονεμένες αρθρώσεις,
για τους μυϊκούς πόνους,
για τις λοιμώξεις,
για τη δυσπεψία,
για την υπέρταση.
Φαρμακολογικές δραστηριότητες
Λεπτομερώς οι φαρμακολογικές ιδιότητες της Origanum majorana
– ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές
Τα βακτήρια, ως γνωστόν,  που προκαλούν ασθένειες θεωρούνταν πάντα, ως κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Η εμφάνιση ανθεκτικών μικροοργανισμών άνοιξε το δρόμο για την εμφάνιση λοιμώξεων που αντιμετωπίζονται μόνο από περιορισμένο αριθμό αντιμικροβιακών παραγόντων.
Η εμφάνιση ανθεκτικών κατά Gram αρνητικών βακτηρίων αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αντιμικροβιακή θεραπεία μολυσματικών ασθενειών και αυξάνει τη συχνότητα θνησιμότητας και νοσηρότητας.
Η βακτηριακή αντίσταση στους αντιμικροβιακούς παράγοντες είναι ένα ιατρικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας, με κοινωνικοοικονομικές, ακόμη και πολιτικές επιπτώσεις.
Τα βακτήρια που παράγουν β-λακταμάσης ευρέως φάσματος (Extended-Spectrum Beta-Lactamases, ESBL) διαδίδονται παγκοσμίως.
Ο επιπολασμός τους αυξάνεται με την πάροδο των ετών και η επίπτωσή τους εξαρτάται από την περιοχή και το περιβάλλον.
Λόγω της αύξησης της κρίσης αντοχής στο ESBL και της αμελητέας ανάπτυξης αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες αντιβακτηριακές ενώσεις για την καταπολέμηση της εμφάνισης αυτών των νέων ανθεκτικών παθογόνων.
Και τα βότανα που για αιώνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακα για πολλές θεραπείες ασθενειών, είναι πάλι στο προσκήνιο.
Και βέβαια, η περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι πλούσια σε πολλά είδη βοτάνων, περίπου 2.600 είδη, από τα οποία πολλά, έχουν ισχυρή φαρμακευτική δράση.
Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την αντιμικροβιακή δράση διαφορετικών βοτανικών ειδών σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.
Μεταξύ αυτών και η ματζουράνα, για την οποία έχει επιβεβαιωθεί η ισχυρή αντιμικροβιακή της δράση.
Ολόκληρο το βότανο έχει επιδείξει ισχυρές ανασταλτικές τόσο βακτηριοκτόνες, όσο και αντιμυκητιασικές ιδιότητες έναντι των Escherichia coli και Klebsiella pneumoniae, επίσης είναι πολύτιμη η βοήθεια της στη θεραπεία του τυφοειδούς πυρετού.
Ολόκληρο το αποξηραμένο βότανο,
το αιθέριο έλαιο,
τα ροφήματα των φύλλων, των μίσχων και των λουλουδιών του, όπως και όλα του τα εκχυλίσματα έχουν δείξει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, με το αιθέριο έλαιο να είναι πιο δραστικό ενάντια στα βακτήρια του lactic acid  και στους ζυμομύκητες, από τα ροφήματα.
Ολόκληρο το βότανο, με το αιθέριο έλαιο της ματζουράνας στην κυρίαρχη θέση, έχει ανασταλτική δράση έναντι διαφόρων παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων Beneckea natriegens,
Erwinia carotovera,
Moraxella,
Aspergillus,
Staphylococcus aureus,
Streptococcus pyogenes,
Bacillus cereus,
subtilis Β,
Pseudomonas aeruginosa,
Salmonella Poona,
Escherichia coli, και δερματόφυτα.
Αντίστοιχα τα ροφήματα του βοτάνου έχουν αντιμικροβιακή δράση κατά των Aspergillus niger,
Fusarium solani και Bacillus subtilis,
Pentatrichomonas hominis,
Sabinene hydrate.
– ισχυρές αντικαρκινικές και αντιπολλαπλασιαστικές, το βότανο έχει δείξει σημαντική κυτταροτοξικότητα, με ισχυρή αντιπολλαπλασιαστική δράση, η οποία βρέθηκε να είναι δοσοεξαρτώμενη (6)
Τα ευρήματα ερευνών παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ματζουράνα μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο χημειοπροστατευτικό και θεραπευτικό βότανο για τον καρκίνο γενικά και
ειδικά για τον καρκίνο του μαστού και τις μεταστάσεις του, επιβεβαιώνοντας έτσι και την εναλλακτική ιατρική χρήση της… (1) και (2)
Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως.
Περίπου το ένα τρίτο όλων των γυναικών με καρκίνο του μαστού αναπτύσσει μετάσταση και τελικά πεθαίνει ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της νόσου.
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι η ματζουράνα διαθέτει ευρύ φάσμα βιολογικής δραστικότητας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αντικαρκινικής, η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, προκαλώντας διακοπή κυτταρικού κύκλου και απόπτωση.
– ισχυρές αντιοξειδωτικές, οι ισχυρές και πολύτιμες για τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις της ματζουράνας έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες,
– ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
– ανοσοδιεγερτικές,
– ανοσοτροποποιητικές,
– αντισπασμωδικές,
– αντιδιαβητικές,
– αντισηπτικές,
– αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές, ιδανικό βότανο για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως
ο νευρικός βήχας,
το κρυολόγημα – παρόμοια η θεραπευτική του δράση με την ρίγανη –
οι αμυγδαλές,
η βρογχίτιδα,
το άσθμα.
– αγγειοδιασταλτικές,
– ισχυρές αναλγητικές  και μυοχαλαρωτικές για μυϊκούς πόνους,
διαστρέμματα,
στραμπουλίσματα και
νευραλγίες
– αντιεμετικές, ιδανικό για τις ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος καθώς ανακουφίζει από το μετεωρισμό και τη δυσπεψία,
– γαστροπροστατευτικές και καταπραϋντικές για τα προβλήματα του στομάχου και όλου του γαστρεντερικού συστήματος,
– ηρεμιστικές, οι ηρεμιστικές δράσεις της ματζουράνας μας χαρίζουν ένα θαυμάσιο ρόφημα για την αϋπνία, ποτέ όμως σε μεγάλες δόσεις, διότι μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και παραισθήσεις,
– καταπραϋντικές και τονωτικές του νευρικού συστήματος ιδανική για περιπτώσεις άγχους,
κατάθλιψης, ιδανικός ο συνδυασμός της με το μελισσοβότανο –
υπερευαισθησίας,
αϋπνίας,
ημικρανιών,
ιλίγγων,
επιληψίας,
απώλειας μνήμης,
– χωνευτικές,
– σπασμολυτικές,
– υποτασικές,
– χολαγωγές.
– καρδιοτονωτικές, μέσα από μελέτες επιβεβαιώθηκε η παραδοσιακή χρήση της μαντζουράνας για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και θρομβώσεων (7)
Σε προκλινικές και κλινικές μελέτες παρατηρήθηκε η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά λειτουργικά τρόφιμα και βότανα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά των λειτουργικών τροφίμων και των βοτάνων, έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία και οι παρεμβάσεις τους είναι ιδιαίτερα επωφελής στην πρόληψη και μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των σχετικών διαταραχών όπως η αθηροσκλήρωση,
η υπέρταση,
η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.**
Καταστάσεις του οργανισμού μας, για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση της ματζουράνας
Η χρήση της ματζουράνας ενδείκνυται για τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως οι λοιμώξεις από ερπητοϊούς,
από ρινοϊούς – κρυολογήματα
κοροναϊούς- κρυολογήματα
ιούς της γρίπης – γρίπη…
για τη βρογχίτιδα,
για τις αμυγδαλές,
για τη ρινίτιδα,
για την ιγμορίτιδα,
για σπασμούς και σπασμωδικούς πόνους,
για τη δυσπεψία,
για τη ρινοφαρυγγίτιδα και φαρυγγίτιδα,
για τις λοιμώξεις του στόματος και του φάρυγγα,
για τις φλεγμονές του στόματος,
τις φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας,
για το μετεωρισμό και τις εντερικές ζυμώσεις,
για τη γαστρεντερίτιδα,
για τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος,
για τους στομαχόπονους,
για την αποτοξίνωση,
για τις μυκητιάσεις,
για τους πόνους των αυτιών,
για την κατάθλιψη,
για το άγχος,
για την αϋπνία,
για τον  τον λόξιγκα,
για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως- η μαντζουράνα προωθεί την έμμηνο ρήση για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρά μόνο στο φαγητό όπου και χρησιμοποιούμε πολύ μικρές ποσότητες…
Τρόποι χρήσεις της ματζουράνας
Χρησιμοποιούμε τα εγχύματα,
τα καταπλάσματα,
τις κομπρέσες και
το αιθέριο έλαιο της μαντζουράνας, εσωτερικά και εξωτερικά…
1.- εξωτερική χρήση
– χρησιμοποιούμε το κατάπλασμα των φύλλων της σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους
– κάνουμε επαλείψεις με το αιθέριο έ­λαιο της σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους τους οποίους ανακουφίζει άμεσα
– χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της μαντζουράνας με το θαυμάσιο άρωμα της όταν έχουμε κακή διάθεση,
κατά­θλιψη,
άγχος και στρες…
– χρησιμοποιούμε τα φύλλα της πάνω σε μώλωπες ή σε τσιμπήματα εντόμων για άμεση ανακούφιση…
– χρησιμοποιούμε τα φύλλα της για να προστατέψουμε τραύματα και πληγές από τη σηψαιμία καθώς και για την γρήγορη επούλω­σή τους…
-χρησιμοποιούμε το χυμό των φύλλων της ματζουράνας για εντριβές σε νευραλγίες…
– χρησιμοποιούμε κομπρέσες με ζεστό έγχυμα ματζουράνας για να καταπραΰνουμε αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους καθώς και πρηξίματα…
– χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο ματζουράνας με τη βοήθεια μιάς μπατονέτας για το πονεμένο μας δόντι…
– χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της ματζουράνας για επαλείψεις στις πονεμένες μας αρθρώσεις, για να καταπραΰνουμε τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών…
-χρησιμοποιούμε ο αιθέριο έλαιο της μαντζουράνας απευθείας στο δέρμα:
α) για να ανακουφίσουμε τους μυϊκούς πόνους,
τα ελαφριά οιδήματα,
τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις…
β) για να θεραπεύσουμε τους μώλωπες και τις χιονίστρες…
– χρησιμοποιούμε κομπρέσες με έγχυμα για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων…
– χρησιμοποιούμε έγχυμα από τα φύλλα της μαντζουράνας στο νερό του μπάνιου μας για να ηρεμήσουμε και να τονώσουμε τον οργανισμό μας μετά από μιά κοπιαστική ημέρα…
2.- εσωτερική χρήση
Το έγχυμα της ματζουράνας…
-. το έγχυμα της μαντζουράνας μπορεί να συνδυαστεί άριστα με αρίστης ποιότητας μέλι προσφέροντάς μας ένα θαυμάσιο ρόφημα…
– χρησιμοποιούμε ολόκληρο το βότανο για την παραγωγή λειτουργικών προϊόντων διατροφής/συμπληρωμάτων διατροφής και διαφόρων θρεπτικών συστατικών…
– χρησιμοποιούμε το έγχυμα των φύλλων και των ανθών της ματζουράνας
για να καταπραΰνουμε, να ηρεμήσουμε και να θεραπεύσουμε τους πονοκεφάλους και
τους ιλίγγους,
– χρησιμοποιούμε το έγχυμα των φύλλων και των ανθών της ματζουράνας στη θεραπεία ρευματικών παθήσεων,
– χρησιμοποιούμε έγχυμα μαντζουράνας για
το βήχα,
το άσθμα,
το κρυολόγημα,
τη γρίπη
– χρησιμοποιούμε έγχυμα μαντζουράνας όταν νιώθουμε
κουρασμένοι,
αγχωμένοι,
μελαγχολικοί,
στρεσαρισμένοι..
– χρησιμοποιούμε έγχυμα μαντζουράνας για
τον στομαχόπονο
τη δυσπεψία
τις εντερικές διαταραχές,
τον μετεωρισμό,,,
– χρησιμοποιούμε έγχυμα ματζουράνας αν έχουμε αϋπνίες,
– χρησιμοποιούμε έγχυμα ματζουράνας σαν άριστο χωνευτικό,
– χρησιμοποιούμε έγχυμα ματζουράνας σαν μυοχαλαρωτικό…
Το αιθέριο έλαιο της ματζουράνας – όταν χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο ματζουράνας για εσωτερική χρήση, βεβαιωνόμαστε ότι είναι πόσιμο, είναι σημαντικό
– μπορούμε να σταλάξουμε λίγες σταγόνες σε μιά κουταλιά μέλι και να χαρούμε τη θαυμάσια γεύση του και το όμορφο άρωμά του…
– χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της μαντζουράνας ως αντισηπτικό και
αντισπασμωδικό, μπορούμε να σταλάξουμε μερικές σταγόνες στα ροφήματα ρίγανης, θυμαριού και ματζουράνας,
– χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της ματζουράνας στην οδοντόκρεμά μας
– χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο της ματζουράνας όταν έχουμε ανάγκη να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε
Η ματζουράνα στην κουζίνα μας
Τα φύλλα και τα λουλούδια της ματζουράνας τα χρησιμοποιούμε
– στην αρωματοποιία
– τη ζαχαροπλαστική και
– στη μαγειρική, όπου μαζί με τη ρίγανη είναι από τα βασικότερα βότανα της μεσογειακής κου­ζίνας…
Τη χρησιμοποιούμε στο κρέας,
στις σάλτσες για τα ζυμαρικά μας,
στις χορτόπιτες,
στα όσπρια,
στο ψωμί,
στο τυρί,
σε διάφορα είδη ψαριών και οστρακοειδών.
Τη χρησιμοποιούμε ακόμα για να αρωματίσουμε το λάδι μας και τα ποτά μας και
αν έχουμε από τους αρωματικούς της σπόρους, τους χρησιμοποιούμε ως άρτυμα αλλά και ως συντηρητικό σε ποτά και γλυκά (5)
Τη συνδυάζουμε με το θυμάρι,
με τη δάφνη,
με το βασιλικό,
με το σκόρδο,
με τη ρίγανη,
με το δεντρολίβανο,
με το φασκόμηλο,
με το θρούμπι…
Τη χρησιμοποιούμε στις διάφορες σαλάτες μας και όταν μας δίνετε η δυνατότητα τη χρησιμοποιούμε και φρέσκια.
Πάντα την προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να μην εξανεμιστούν τα αιθέρια έλαιά της και χάσει τα αρώματά της…
Αν έχουμε φρέσκια ματζουράνα και θέλουμε να τη διατηρήσουμε για όλο το χειμώνα κάνουμε το εξής:
– γεμίζουμε μιά παγοκύστη με νερό και σε κάθε θηκάκι βάζουμε και από λίγα φρέσκα φύλλα μαντζουράνας
– τοποθετούμε την παγοκύστη κανονικά στη κατάψυξη και
– κάθε που χρειαζόμαστε φρέσκια μαντζουράνα για το φαγητό μας χρησιμοποιούμε και από ένα παγάκι…

     Αυτή λοιπόν είναι η μαντζουράνα μας ένα από τα σπουδαία βότανα που φύονται στον τόπο μας
μια
εξαιρετική πηγή φυσικών βιοδραστικών ενώσεων που θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα μας, για να μας χαρίζει το άρωμά της και την κρυμμένη της δύναμη….
ας μην την ξεχνάμε..

μελέτες, έρευνες,αναφορές:
(1) http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0056649
(2) http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0068808
(3) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/%28SICI%291097-0010%28199805%2977:1%3C140::AID-JSFA18%3E3.0.CO;2-K/abstract
(4) http://europepmc.org/abstract/MED/11355692/reload=0;jsessionid=Us2u38cktaqbaWUxqYav.20
(5) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996904001681
(6) http://eprints.kingston.ac.uk/23139/
7) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1537189107001607
http://www.hindawi.com/journals/jb/2010/464087/
https://www.novapublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=26208
http://www.aensiweb.com/jasr/jasr/2013/1193-1201.pdf
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658365512600284
(8) Φυτοχημικά συστατικά Origanum majorana- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871212/
Αντιβακτηριακή δραστηριότητα των εκχυλισμάτων που λαμβάνονται από τα βότανα Rosmarinus officinalis ,
Origanum majorana και Trigonella foenum-graecum σε αρνητικά κατά Gram αρνητικούς βακίλλους
υψηλής αντοχής στα φάρμακα – https://www.hindawi.com/journals/jb/2010/464087/
https://www.peertechzpublications.com/articles/OJBS-5-126.php
researchgate.net
researchgate.net
*Φυτοχημικά συστατικά, βιολογικές δραστηριότητες και επιδράσεις που προάγουν την υγεία του γένους
Origanum –  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6785
https://www.bibliomed.org/?mno=60601
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831618/
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216650793
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S240565371630135X

** θα αφιερώσω ένα μελλοντικό άρθρο στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά θρεπτικά και φυτικά προϊόντα – thalia

Share: