Μηλόξιδο – ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο
Μηλόξιδο – Οι χυμοί φρούτων που ετοιμάζουμε από φρέσκα φρούτα, γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν έχουν καμία σχέση με τους έτοιμους εμφιαλωμένους χυμούς.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ξύδι και ειδικά το μηλόξιδο.
Το μηλόξιδο που θα ετοιμάσουμε εμείς – έστω και αν την πρώτη φορά δεν το επιτύχουμε 100% – απέχει παρασάγγας από το έτοιμο εμφιαλωμένο του εμπορίου.
Και το βασικότερο, έχουμε ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη είναι πάρα πολλά.
Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο, ειδικά αυτή την εποχή που τα μήλα είναι στην πλήρη ωρίμανσή τους!
βήμα 1:
Παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα, τα οποία πλένουμε πολύ-πολύ καλά, τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά,
τα κόβουμε σε μικρά – μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο.
Το βάζο μας πρέπει να γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου για έχουμε χώρο και για το νερό μας.
Κατόπιν ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα μήλα μας πολύ καλά, αλλά να μένει περίπου ένα τέταρτο κενός χώρος από το μπουκάλι μας.
Σημείωση:
α) η αναλογία νερού και μήλων να είναι περίπου δύο μέρη νερό και ένα μέρος μήλα
β) από τα μήλα μας δεν πετάμε ούτε τις φλούδες ούτε τους σπόρους, διότι το κάθε ένα από αυτά θα μας δώσει τα δικά του μοναδικά οργανικά στοιχεία.
Ρίχνουμε μέσα στο νερό με τα μήλα, βιολογικό μέλι ή ανεπεξέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου σε αναλογία ένα τέταρτο του φλιτζανιού για κάθε λίτρο νερό
και
μέσα στη διάρκεια μιάς ώρας από την αρχή της διαδικασίας, ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ένα ξύλινο κουτάλι και καλύπτουμε το βάζο μας με ένα τουλπάνι στερεώνοντάς το με ένα λάστιχο.
Αποθηκεύουμε το βάζο μας σε δροσερό και με λογική θερμοκρασία χώρο, όπου στη συνέχεια και για μία εβδομάδα ανακατεύουμε τα υλικά μας με ένα κουτάλι , φροντίζοντας να κρατάμε το βάζο στο συγκεκριμένο χώρο.
Η ζύμωση έχει αρχίσει και δεν πρέπει να μας ανησυχήσει αν δούμε αφρό στο πάνω μέρος του βάζου μας, διότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ζύμωσης όπου
τα σάκχαρα των υλικών μας μετατρέπονται σε αλκοόλη.
βήμα 2:
Αφήνουμε το βάζο μας σε ησυχία για μιάμιση περίπου εβδομάδα.
Μετά το πέρας του συνολικού μας χρόνου παρατηρούμε το βάζο μας και όταν τα μήλα έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα του, αρχίζουμε τη διαδικασία του σουρώματος.
Χρησιμοποιούμε ένα τουλπάνι έτσι ώστε να σουρώσουμε το υγρό και να το μεταφέρουμε σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό γυάλινο δοχείο ώστε
να μπούμε στη τρίτη φάση της διαδικασίας μας.
Σημείωση:
Εδώ προσέχουμε να στραγγίσουμε πολύ καλά το τουλπάνι με πολύ καθαρά και στεγνά χέρια.
Μέχρι εδώ έχουμε μούστο και από δω και πέρα ξεκινάμε τη διαδικασία της μετατροπής του μούστου σε ξίδι
βήμα 3:
Αφού μεταφέραμε λοιπόν το χυμό μας στο καινούργιο μας βάζο, το καλύπτουμε πάλι με ένα πανί και το αποθηκεύουμε σε χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι
ζεστός,
σκοτεινός και πολύ καλά αεριζόμενος, διότι σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε θερμοκρασία περίπου 25 με 28 βαθμούς, καθαρό αέρα
και περίπου ένα με ενάμιση μήνα ώστε να μετατραπεί ο μούστος μας σε ξίδι.
Σημείωση:
ούτε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πρέπει να μας απασχολήσουν οι οσμές, οι οποίες είναι και πάλι μέρος της διαδικασίας της ζύμωσης.
Και έχουμε φτάσει πια στο τέλος της διαδικασίας, όπου ο μούστος από τα μήλα μας έχει μετατραπεί σε ξίδι και πάμε να το εμφιαλώσουμε.
Βάζουμε το ξίδι μας σε μικρά, ώστε μετά από κάθε χρήση να μην έρχεται όλη η ποσότητα του ξιδιού μας σε επαφή με το οξυγόνο, και
σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία, για να προστατεύεται το ξίδι μας από το φως.
Σημείωση:
όταν ανοίγουμε κάποιο από τα μπουκαλάκια μας θα πρέπει να το καταναλώσουμε το πολύ σε τρεις (3) περίπου εβδομάδες.
Κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία μας και τα μεταφέρουμε στα ντουλάπια αποθήκευσης των τροφίμων μας.
Αυτό ήταν, τώρα έχουμε και το δικό μας μηλόξιδο!
Το μηλόξιδο είναι ένα είδος ξιδιού, προφανώς.
Φτιάχνεται από χυμό μήλου, προφανώς.
Ο χυμός του μήλου έχει περάσει από τη διαδικασία της ζύμωσης για να μπορέσει να σχηματίσει τα προβιοτικά που προάγουν την υγεία καθώς και τα ένζυμα.
Αυτό είναι που του δίνει σημαντικά χαμηλά σάκχαρα καθώς και θερμίδες.
Στην πραγματικότητα, χρειάζονται μόνο μια ή δύο κουταλιές της σούπας μηλόξιδο για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από όλα τα οφέλη για την υγεία.
Αυτό οφείλεται στο ότι κάθε κουταλιά της σούπας ξίδι έχει περίπου μόλις 3 έως 5 θερμίδες και έχει μόνο μια μικρή ποσότητα ζάχαρης.
Επιπλέον, το μηλόξιδο είναι ένα ξίδι που έχει πολλές χρήσεις.
Είναι χρήσιμο ως συντηρητικό τροφίμων,
για τις vinaigrettes,
για μαρινάδες, για σάλτσες, για σαλάτες.
Και βέβαια το μηλόξιδο είναι πολύτιμο ως λαϊκό φάρμακο εδώ και αιώνες
Όσον αφορά το μηλόξιδο, υπάρχουν διάφοροι όροι, και πρέπει να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε
Ας δούμε
-. βιολογικό μηλόξιδο: αυτός ο τύπος στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το μηλόξιδο δεν είναι από γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες, καθώς και τεχνητά πρόσθετα, τα οποία προκαλούν βλάβες στην υγεία μας.
-. ακατέργαστο μηλόξιδο: αυτός ο τύπος μηλόξιδου δεν έχει θερμανθεί ή δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, που σημαίνει πως έχει τη “μάνα” μέσα του, ακόμα, πως έχει το σύμπλεγμα των ενζύμων,
των καλών βακτηρίων και των πρωτεϊνών που συχνά αφαιρούνται κατά τη διαδικασία ζύμωσης.
-. αφιλτράριστο μηλόξιδο: αυτό το συγκεκριμένο είδος μηλόξιδου, το οποίο είναι όπως και το ακατέργαστο μηλόξιδο, με την διαφορά ότι δεν έχουν αφαιρεθεί ούτε τα ιζήματα.
Σε επόμενο άρθρο όλες οι ιδιότητες, τα οφέλη αλλά και η παρενέργειες του μηλόξιδου!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5620630/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25648676/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173469/nutrients
https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/debunking-the-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
https://www.mindbodygreen.com/articles/is-apple-cider-vinegar-a-probiotic
Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Μήλο – ένα φρούτο θησαυρός με πλήθος θρεπτικά συστατικά.