Δυόσμος και μέντα, δυο δεξαμενές σιδήρου και μαγνησίου

Δυόσμος και μέντα

Τα είδη του γένους της μέντας είναι περίπου είκοσι πέντε και παρουσιάζουν έναν μεγάλο χημικό πολυμορφισμό, δηλαδή το κάθε είδος παράγει αιθέρια έλαια με διαφορετική ποιοτική σύσταση και διαφορετικές ιδιότητες και θεραπευτικές χρήσεις.
Στην Ελλάδα τα πιο γνωστά είναι ο δυόσμος με το βοτανικό όνομα Mentha spicata L. ή Mentha viridis , το φλισκούνι με το βοτανικό όνομα Mentha pylegium και η μέντα με το βοτανικό όνομα Mentha × piperita L.
Η Mentha × piperita L. ( M. aquatica × M. spicata ) ή peppermint είναι διασταύρωση του αρχαϊκού δυόσμου Mentha aquatica, που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Carl Linnaeus το 1753 και του δυόσμου Mentha spicata L.

Οι φυτικές τροφές -είναι πια γνωστό- διατηρούν την υγεία μας, διότι περιέχουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Βέβαια η θρεπτική σύνθεση ποικίλλει, μεταξύ των διαφόρων φυτικών ειδών, ανάλογα με την σύσταση των μετάλλων που περιέχουν, όπως το μαγνήσιο,
το σίδηρος,
ο ψευδάργυρος
Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για την αξιολόγηση των ιχνοστοιχείων έχει παρατηρηθεί ότι κάποια βότανα υπερτερούν έναντι άλλων στα παραπάνω ιχνοστοιχεία.
Έτσι η μέντα-Mentha × piperita L. ( M. aquatica × M. spicata ) ή peppermint και ο δυόσμος-Mentha spicata L. ή Mentha viridis, περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε σίδηρο-fe-
και μαγνήσιο-mg
Και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο απαραίτητα είναι στον οργανισμό μας αυτά τα δυο ιχνοστοιχεία.
Βέβαια ο δυόσμος και η μέντα δεν σταματούν σε αυτά τα δυο συστατικά.
Περιέχουν επίσης:
1) πολλές φαινολικές ενώσεις, με πιο σημαντικά τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές,
κυτταροπροστατευτικές,
αντιφλεγμονώδες και αντιδιαβητικές ιδιότητες
2) αιθέρια έλαια, τα οποία είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και έχουν αντιβακτηριακές,
αντιπαρασιτικές
αντιιικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Εμείς δεν ξεχνάμε να προσθέτουμε στις σαλάτες και στις σάλτσες μας αυτά τα δυο θαυμάσια βότανα: τον δυόσμο και την μέντα και να κάνουμε και πάνγευστους χυμούς.
Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός μας κάθε μέρα προμηθεύεται τα δυό απαραίτητα ιχνοστοιχεία: το σίδηρο και το μαγνήσιο!
Και πως μπορούμε να έχουμε κάθε μέρα δυόσμο και μέντα;
Μα, στις γλάστρες μας!
Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/mentha-piperita
https://www.intechopen.com/books/aromatic-and-medicinal-plants-back-to-nature/chemical-composition-and-biological-activities-of-mentha-species
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017301037

Share: