Στο προηγούμενο άρθρο μου για το ιώδιο μιλήσαμε για το το κρίταμο ή κρίθμον το παράλιον – Crithmum maritimum, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο,
τον μαϊντανό,
το μάραθο,
τον άνηθο και μου ζητήσατε να σας πω πως κάνουμε εναλλακτικό αλάτι από το αυτό.
Το κρίταμο είναι πολυετές παχύφυτο και θα το βρούμε στις περισσότερες παραθαλάσσιες και αμουδερές περιοχές της χώρας μας, και όχι μόνο, να χρησιμοποιείται αφειδώς στη μαγειρική, ειδικά στις περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.
Στις περισσότερες χώρες το κρίταμο είναι γνωστό ως θαλάσσιος μάραθος.

Και ήταν μέσα σε μια σχισμή του κρίταμου που κατάφερε ο Προμηθέας να κρύψει τη φωτιά και να τη δώσει πάλι πίσω στην ανθρωπότητα.

Με το κρίταμο λοιπόν μπορούμε να φτιάξουμε εναλλακτικό αλάτι, το οποίο έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο και έχει κρατήσει την αλμύρα του βοτάνου.
Η διαδικασία είναι πανεύκολη.
-. συλλέγουμε τα εναέρια τμήματα του κρίταμου πριν την ανθοφορία τους- όσοι ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές γνωρίζουν πότε είναι η ανθοφορία στην δική τους περιοχή
-. με υπομονή, καθαρίζουμε ένα-ένα τα κρίταμα, από χαλασμένους και ινώδεις μίσχους και χτυπημένα φύλλα
-. αποξηραίνουμε τα κρίταμα σε φωτεινό και καλά αεριζόμενο σημείο, ώσπου να γίνουν εντελώς ξερά – μπορούμε να τα βάλουμε πάνω σε μία αυτοσχέδιο ξύλινη επιφάνεια, κατάλληλες είναι και οι ξύλινες επιφάνειες που έχουμε για το ζύμωμα του ψωμιού – και να τα σκεπάσουμε με ένα μεγάλο τούλι, ώστε να τα προστατεύσουμε από ξένα σώματα και σκόνες
-. μόλις τα κρίταμα έχουν αποξηρανθεί πλήρως, τα αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια  λεπτή σκόνη και
-. την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο, το οποίο κλείνουμε με αεροστεγές καπάκι και το αποθηκεύουμε σε ψυχρό και ξηρό σημείο της κουζίνας μας.
Το κριτάμινο αλάτι μας είναι υπέροχο καρύκευμα, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε όλα μας τα φαγητά και βέβαια σε όλες μας τις σαλάτες.
Και βέβαια στο κριτάμινο αλάτι μας, εκτός από το ιώδιο, θα βρούμε και
σίδηρο,
ψευδάργυρο,
μαγνήσιο,
θειικά άλατα,
βιταμίνη C,
ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα,
καροτενοειδή,
οργανικά οξέα και φαινολικά
Το κριτάμινο αλάτι μας  είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μπαχαρικό στην κουζίνα μας, που παράγει πολλά διαφορετικά αρώματα, καθώς και μια ιδιαίτερη οπτική, αλλά και θρεπτική επίδραση στα πιάτα μας!
        Σε επόμενο άρθρο όλες οι πληροφορίες για το θαλασσινό βότανο

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X13000085
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5052179/

Share: