Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. 
Και είναι φυσικό για εμάς να πλησιάζουμε το κουτί με τις νόστιμες ζαχαρούχες λιχουδιές, όταν οι γευστικοί μας κάλυκες το απαιτούν. 
Η απόλαυση ενός γλυκού πιάτου είναι σαν ανταμοιβή, επειδή είναι διασκεδαστικό να κλέβουμε ενδιάμεσα στα γεύματα και να ικανοποιούμε τους γευστικούς μας κάλυκες με κάτι γλυκό. 
Αλλά γιατί επιθυμούμε τόσο πολύ τη ζάχαρη; 
Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα, 
οι χρονικές περίοδοι μακροχρόνιου στρες, 
τα συναισθήματα μοναξιάς, 
η ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ακόμη και οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να μας ωθούν και να μας κάνουν να επιθυμούμε το γλυκό. 
Ωστόσο, η υπερβολή στα γλυκά πιάτα μπορεί να μην είναι η καλύτερη απόφαση. 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως παχυσαρκία,
καρδιακές παθήσεις,
διαβήτη τύπου 2,
ανισορροπία των ορμονών, 
πονοκέφαλοι – ας διαβάσουμε: Πονοκέφαλος – Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις αιτίες του
χαμηλή διάθεση ή ακόμη και άγχος. 

Και να μην ξεχνάμε, η ζάχαρη είναι άκρως εθιστική. 
Έτσι, αν επιθυμούμε καλή υγεία μακροπρόθεσμα, ίσως θα πρέπει μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης. 
Σε αυτή μας την προσπάθεια μπορούν να μας βοηθήσουν  βότανα,
μπαχαρικά και αρώματα!
Και σύμφωνα με μελέτες ορισμένα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την επιθυμία για ζάχαρη!
Εδώ χρειάζεται προσοχή, διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διαιτολόγος/διατροφολόγος Paige Doyle πολλές από τις προτάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, ενώ και οι ακραίες λύσεις, όπως η πλήρης αποχή, όχι απλώς δεν βοηθούν, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την dr. Paige Doyle μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση γλυκών  με κάποιες “έξυπνες” λύσεις και να τα αντικαταστήσουμε υγιεινά σάκχαρα. 
Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένα μπαχαρικά και βότανα μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλο την ψευδαίσθηση ότι τρώει κάτι γλυκό, χωρίς ωστόσο να προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 
Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι πρόκειται για τρόφιμα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας τα μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.
Αν θέλουμε λοιπόν να περιορίσουμε την επιθυμία μας για ζάχαρη, αυτά τα βότανα είναι η λύση που ψάχνουμε!
Στις ευεργετικές τους ιδιότητες ανήκουν επίσης η αντιφλεγμονώδης δράση τους και η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού
Ποια είναι αυτά;
Κανέλα:
Ο φλοιός της κανέλας περιέχει έλαια πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ αυτό το μπαχαρικό έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που βοηθούν στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ελαχιστοποιώντας την αντίδραση της ινσουλίνης. 

Η πεντανόστιμη κανέλα μιμείται τη γεύση του γλυκού και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα και ροφήματα, χαρίζοντας γεύση και μεθυστικό άρωμα.
περισσότερες πληροφορίες για την κανέλα:Κανέλα, ένα πανάρχαιο γιατρικό, το κιννάμωμον των αρχαίων Ελλήνων
Κουρκούμι: 
Πρόκειται για ένα βραβευμένο αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται εκτενώς στην αγιουρβεδική ιατρική. 
Η καλά μελετημένη δραστική πολυφαινόλη που βρίσκεται στο κουρκούμι, η κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπεργλυκαιμία. 
Διαθέτει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συγκρίσιμη με εκείνη των ισχυρών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 
Οι αντιοξειδωτικές δράσεις της κουρκουμίνης αποκαθιστούν τις κυτταρικές βλάβες και θεραπεύουν την επένδυση του παχέος εντέρου. 
Συνδυάζεται ιδανικά με γάλα, 
κοτόπουλο,
διάφορα άλλα ροφήματα,
ψάρια,
σάλτσες, και βέβαια μην ξεχνάμε το χρυσό γάλα: Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι
Γαρύφαλλο: 
Αυτό το βότανο έχει ρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αναφορικά με τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. 
Περιέχει quercetin, ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό, αποτελεσματικό στη θεραπεία των εποχιακών αλλεργιών και τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. 
Αυτή η ισχυρή φυτική χρωστική ουσία παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ασθένεια, 
η έλλειψη ύπνου, 
οι πολλές ώρες εργασίας και η έκθεση σε τοξίνες. 
Η ευγενόλη είναι μια άλλη αντιοξειδωτική ένωση που προέρχεται στο γαρύφαλλο και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των στομαχικών διαταραχών. 
Δοκιμάστε το γαρύφαλλο σε σάλτσες και μαγειρευτά.
Τζίντζερ:
Αυτό το υπερ-τρόφιμο έχει πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων της συμβολής του στην καταπολέμηση της επιθυμίας για γλυκό και της ανακούφισης των γαστρεντερικών διαταραχών. 
Αυτό το μπαχαρικό διεγείρει επίσης την πέψη, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, της περίφημες τζιντζερόλες. 
Το χρησιμοποιούμε φρέσκο, 
αποξηραμένο ή σε σκόνη, σε smoothies,
ροφήματα,
σούπες, 
πιάτα με βάση το κρέας – Το τζίντζερ στην κουζίνα μας – ένα θεραπευτικό πιάτο
Πιπέρι καγιέν:
Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το καροτένιο. 
Το ενεργό συστατικό καψαϊκίνη αναγνωρίζεται ευρέως για την ιδιότητά του να βοηθά στις καύσεις του λίπους και να αυξάνει το μεταβολισμό. 
Αν αντιμετωπίζετε κρυολόγημα, το πιπέρι καγιέν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του. 
Μπορεί να προστεθεί σε συνταγές με κοτόπουλο ή ακόμη και σε ένα ρόφημα κακάο, για μια ξεχωριστή γευστική πινελιά. – ας θυμηθούμε: Είκοσι δύο απίστευτα οφέλη για την υγεία μας των Capsicum
Share: