@

Λουίζα και σταυροβότανο-τα βοτάνων για να τα αναγνωρίζουμε(8)

Δημοσιεύτηκε στις 10/03/2012 στην κατηγορία Τα Βότανα Ένα - Ένα
Αριθμός προβολών 2960 | Αρέσει σε 1 | Μου αρέσει !

λουίζα
λεμονόχορτο
Lemon Verbena
Aloysia citrodora
Lippia citrodora
Verbena citriodora
Lippia triphylla
Herb Louisa
όλα τα παραπάνω ονόματα δηλώνουν ένα και μόνο βότανο
τη λουίζα
ανήκει στη οικογένεια Verbenaceae και
στο γένος Aloysia
σε κάποια συγγράμματα αναφέρεται ότι ανήκει στο γένος Lippia ένα γένος που μοιάζει πολύ με το γένος Verbe
γιατί τα αναφέρω όλα αυτά;
διότι
στο γένος Verbena της οικογένειας Verbenaceae  ανήκει και το Verbena officinalis
Verbena officinalis ή κοινή Verbena είναι το βότανο γνωστό στην Ελλάδα με τα ονόματα:
βέρβενα
βερβένα
σταυροβότανο
ιεροβότανο
γοργογιάνι
σπληνόχορτο
σπυρόχορτο
λοιπόν το σταυροβότανο πολλές φορές συγχέεται με την λουίζα
δεν είναι όμως το ίδιο βότανο,είναι βότανα της ιδίας οικογένειας αλλά άλλου γένους και είδους και το βασικότερο με διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις,απλώς κάποιες ιδιότητες του σταυροβότανου αναφέρονται στη λουίζα και το αντίστροφο για αυτό

χρειάζεται προσοχή...


σταυροβότανο....................................................................
..........................................................................παρατηρήστε τις διαφορές των δύο βοτάνων και σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ στις διαφορές τους και στις επιμέρους ιδιότητές τους...

σημείωση - κατά τη γνώμη μου:

η λέξη "γοργογιάνι"πρέπει να γράφεται μέ ένα "ν" και "ι" διότι είναι ουδέτερο το δε δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι από το ρήμα "υγιαίνω" που σημαίνει γίνομαι καλά και
πρώτο συνθετικό το επίρρημα "γοργά"-γρήγορα-το βότανο που φέρνει γρήγορη ίαση...

το γοργογιάνι...
thalia

« Επιστροφή

Quote

"Πήγανον, άνηθον, μάλαθρον βράσον, δος πιείν και ιάται. Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται."

Επικοινωνία

Κάντε κλικ εδώ και στείλτε μας το μήνυμά σας.

Αναζήτηση

Πληκτρολογήστε έναν όρο:

Μετάφραση

Επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες γλώσσες:

Βοτανοθεραπεία

Herbal Medicine - Βοτανοθεραπεία

Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους.

Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος - τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Λίγα λόγια από μένα

Στην ιστοσελίδα μου αυτή θα καταγράφω τα "μυστήρια", τη γνώση και τα έθιμα που σχετίζονται με τις "μαγικές" ιδιότητες των βοτάνων και τα οποία εμπλούτισαν την λαϊκή σοφία, γνώση και παράδοση στην πάροδο των αιώνων.

Σαν συγγραφέας, εκδότρια και ιδιοκτήτρια των πνευματικών δικαιωμάτων αυτής της ιστοσελίδας δεν αποσκοπώ στο να υποκαταστήσω την επαγγελματική συμβουλή ενός ειδικού σε θέματα υγείας, οι δε συνταγές δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες είναι αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. H δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστά τις συμβουλές του παθολόγου σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Ο αναγνώστης πρέπει πάντα να αναζητάει τη συμβουλή του γιατρού του ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Ο κόσμος των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων είναι ένας κόσμος "μαγικός", ένας κόσμος προς εξερεύνηση και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ότι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες, επισημαίνω ότι η χρήση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων, πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και ποτέ μα ποτέ να μην γίνεται αλόγιστα.

Καλή σας εξερεύνηση !!!

thalia