Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη:
Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας!
Αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύει στην περίπτωση της λουτεΐνης/lutein !!!
Η λουτεΐνη/lutein είναι ένα xanthophyl-carotenoid που προέρχεται από βότανα,
λαχανικά και φρούτα με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η καθημερινή διαιτητική πρόσληψη λουτεΐνης θεωρείται σημαντική ιατρική αξία, καθώς καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα παθολογιών, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων των ματιών, 
του νευρικού συστήματος, 
της καρδιάς, 
του δέρματος και πολλών άλλων.
Επιπλέον, η αυξημένη συγκέντρωση λουτεΐνης στο αίμα συνδέεται θετικά με 
α) αυξημένη αναπνευστική λειτουργία και
β) μειωμένη θνησιμότητα από αναπνευστικές παθήσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής βιοφαρµακευτικών-θρεπτικών συστατικών πλούσιων σε διαιτητικά συστατικά, 
συµπεριλαµβανοµένης της λουτεΐνηw/lutein, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος και να ενισχυθεί η αντιιική δράση κατά της λοίµωξης SARS-CoV-
Μια άλλη µελέτη που εστιάζει στη χρήση µιας δίαιτας πλούσιας σε καροτενοειδή κατά των ιογενών λοιµώξεων και ασθενειών, αποκαλύπτει εντυπωσιακά την ανάγκη κατανάλωσης λουτεΐνης ως µη-προβιταµινικής θρεπτικής ουσίας Α για την καταπολέμηση των σοβαρών παθολογικών συμπτωμάτων του COVID-19
Η λουτεΐνη/lutein βρίσκεται σε αφθονία σε πάρα πολλά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, 
και σε πολλά φρούτα και άλλα λαχανικά, εδώ θα δείτε τις διατροφικές πηγές της λουτεΐνη/lutein, αυτό όμως που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω είναι η  βιοδιαθεσιμότητά της, 
η βιοπροσβασιμότητα και η σταθερότητά της!
Στην παρούσα ανασκόπηση, διερευνούμε πρώτα τις υγειονοµικές ιδιότητες της λουτεΐνης και τους µηχανισµούς της δράσης της. 
Επιπλέον, αναλύουμε τον αντιοξειδωτικό και αντιφλεγµονώδη ρόλο της πλούσιας πρόσληψης λουτεΐνης µε βάση τα τρόφιμα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το οξειδωτικό στρες και οι οξειδωτικές οδοί που προκαλούνται από την πρωτεΐνη spike σε ασθένειες που σχετίζονται µε τον εµβολιασµό µετά τον εµβολιασµό µε mRNA, όπως η µυοπερικαρδίτιδα.
Επιπλέον, διερευνούμε τη βέλτιστη βιοδιαθεσιµότητα της λουτεΐνης/luteinσε συνδυασµούς τροφίµων που µπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες αποτελεσµατικές δόσεις λουτεΐνης/lutein για τη θεραπεία αυτών των διαταραχών. 
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει συνεργιστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και είναι βέλτιστος φορέας για μια εμπλουτισμένη με lutein διατροφή για την αντιμετώπιση των συνδρόμων και των παρενεργειών μετά τον COVID-19 και το mRNA εμβόλιο.
Το nitrosative stress  που συνοδεύει το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της lutein.
Γενικά οι ικανότητες της λουτεΐνης για τη θεραπεία ασθενειών υπερβαίνουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τις ιδιότητες απορρόφησης των Reactive Oxygen Species/ROS και προχωρούν πολύ πιο βαθιά στους μηχανισμούς μοριακής παθογένειας και αναστολής. 
Μεταξύ των σημαντικότερων θεραπευτικών επιδράσεων είναι οι αντικαρκινικές επιδράσεις,
η προστασία από καρδιακές επιπλοκές και νευροεκφυλισμό, εκτός από τις επιδράσεις ανοσοτροποποίησης και την αναστολή των προφλεγμονωδών αποκρίσεων και τη χρόνια φλεγμονή. 
Αυτές οι θεραπευτικές επιδράσεις είναι μερικές από τις πολλές που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για τη θεραπεία των συνδρόμων μετά τον εμβολιασμό με COVID και mRNA. 
Συνοψίζοντας τα βιβλιογραφικά στοιχεία για τις θεραπευτικές επιδράσεις της λουτεΐνης, το λιπόφιλο, υψηλής αντιοξειδωτικής δράσης μόριο λουτεΐνη, ασκεί τη δράση του σε πολλά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος,
η καρδιά,
τα νεφρά και το ήπαρ.

Λόγω των δομικών ιδιοτήτων της, οι ομάδες υδροξυλίου καθιστούν τη λουτεΐνη πιο υδρόφιλη από άλλες ξανθοφύλλες – π.χ. ζεαξανθίνη και αυξάνουν την πολικότητά της σε σύγκριση με άλλα καροτενοειδή.
Ως εκ τούτου, περιγράφεται στη βιβλιογραφία ότι, λόγω της αυξημένης υδρόφιλης και πολικότητας, η λουτεΐνη μπορεί να δράσει πιο αποτελεσματικά από άλλα καροτενοειδή ως εξουδετερωτής των ROS για την επαρκέστερη πρόληψη της συντριπτικής βλάβης στους ιστούς.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει συνεργιστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και είναι βέλτιστος φορέας για μια εμπλουτισμένη με lutein διατροφή για την αντιμετώπιση των συνδρόμων και των παρενεργειών μετά τον COVID-19 και το mRNA εμβόλιο.
Ολοκληρώνουμε με μια σύντομη ανασκόπηση άλλων φυσικών ενώσεων που μπορούν να δράσουν σε συνέργεια με τη λουτεΐνη για να μειώσουν τη δραστικότητα της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 spike και μπορούν δυνητικά να παρέχουν ένα κοινό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύνδρομα και παρενέργειες μετά το  mRNA εμβόλιο.
. Συμπεράσματα
Πλήθος ενδείξεων υποδηλώνουν ότι η λουτεΐνη θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός θεραπευτικός φυσικός παράγοντας προς χρήση για την αντιμετώπιση των συνδρόμων και των παρενεργειών μετά τον COVID-19 και του mRNA εμβολίου και άλλων χρόνιων ασθενειών!
Λόγω των ενισχυμένων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του μορίου σε σχέση με τις άλλες xanthophylls και carotenoids, η lutein μπορεί να προσφέρει την πιο αποτελεσματική ομοιοστατική ισορροπία οξείδωσης, να αποκαταστήσει τα φυσιολογικά επίπεδα NO και να ανακουφίσει την ανισορροπία ROS/RNS
Ιδιαίτερα σε πρόκληση συνδρόμων  μετά από COVID και mRNA, τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου/nitric oxide/NO μεταβάλλονται, υποδεικνύοντας νιτροστικό στρες εκτός από το οξειδωτικό στρες. 
Αν και το ΝΟ δεν είναι ιδιαίτερα δραστικό, τα παράγωγά του που παράγονται με αντιδράσεις ROS, όπως το υπεροξυνιτρικό και το N2O3, είναι ιδιαίτερα δραστικά με μεγαλύτερα βιομόρια. Εποµένως, τα µειωµένα επίπεδα του ΝΟ µπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας για την αρρυθµογόνο καρδιακή ανεπάρκεια. 
Για τους λόγους αυτούς, η επικουρική χρήση της λουτεΐνης για τη θεραπεία έχει τη δυνατότητα να είναι σωτήρια σε αυτές τις καταστάσεις. 
Εκτός από τη δυνητική συµβολή της λουτεΐνης στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήµατος, 
των νεφρών, 
του ήπατος και του νευρικού-εγκεφάλου, η λουτεΐνη µπορεί να είναι χρήσιµη κατά των καταστάσεων γνωστικής ανεπάρκειας και άνοιας που οφείλονται σε χρόνιες φλεγµονές.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της λουτεΐνης συμπληρώνονται από τις δυνητικές δομικές ικανότητες εξουδετέρωσής της έναντι των αλληλεπιδράσεων spike/ACE2. 
Ως εκ τούτου, οι  ικανότητες της λουτεΐνης όσον αφορά και την πρωτεΐνη spike την καθιστούν μόριο υψηλού ενδιαφέροντος για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. 
Προτιμάται μια πλούσια σε λουτεΐνη διαιτητική πρόσληψη έναντι ενός συμπληρώματος υψηλών δόσεων, με βάση τα αντιφατικά αποτελέσματα από κλινικές μελέτες οφθαλμικών παθήσεων με τη χρήση συμπληρωμάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σύντομη ανασκόπησή μας οι άλλες φυσικές ενώσεις που μπορούν να δράσουν σε συνέργεια με τη λουτεΐνη για να μειώσουν τη δραστικότητα της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 spike και μπορούν δυνητικά να παρέχουν ένα κοινό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με mRNA είναι:
Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ως ο καλύτερος φορέας για την εντερική απορρόφηση και τη συσσωρευτική διασπορά της λουτεΐνης στους ιστούς. 
Συµπληρωµατικά, οι πολύτιµες πολυφαινόλες και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου µπορούν να δράσουν συνεργιστικά µε τη λουτεΐνη για να αναστείλουν την πρωτεΐνη spike και να προσφέρουν πρόσθετες αντιφλεγµονώδεις δραστηριότητες. 
Επιπλέον, η λουτεΐνη μπορεί να συνδυαστεί με τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως η
curcumin/κουρκουμίνη,
η βρωμελίνη/bromelain
η κερκετίνη/quercetin και το theproteolytic enzyme nattokinase
 για να αναστείλει αποτελεσματικά την πρωτεΐνη spike του SAR-CoV-2 και των παραλλαγών του από τη δράση. 

Κλείνουμε με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη:
Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας!
Αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύει στην περίπτωση της λουτεΐνης!!!
~~~~~~~~~~~~~~
Σε ποια τρόφιμα θα βρούμε το πολύτιμο φυτοθρεπτικό lutein
Αν και η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ευθύνονται για τα φωτεινά χρώματα πολλών φρούτων και λαχανικών, στην πραγματικότητα βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
Οι βασικές πηγές αυτών των πολύτιμων δύο carotenoids είναι:
ο μαϊντανός,
το σπανάκι,
τα σπαράγγια,
το μαρούλι,
το αγριοράδικο,
η καλέντουλα,
τα γογγύλια,
το σινάπι,
τα μπιζέλα,
το κάρδαμο/Nasturtium officinale
το νεροκάρδαμο
τα καρότα,
τα κολοκυθάκια και όλα τα σταυρανθή λαχανικά όπως: το λάχανο,
το μπρόκολο,
οι κόκκινες πιπεριές,
τα λαχανάκια βρυξελών,
το kale, τα οποία περιέχουν υψηλότατες ποσότητες των πολύτιμων καροτενοειδών.
Επίσης τα σταφύλια,
το πεπόνι,
τα ακτινίδια,
ο χυμός του πορτοκαλιού και όλα τα άλλα επεριδοειδή, όπως και
ο κρόκος του αυγού, που εκτός της υψηλής ποσότητας lutein και zeaxanthin, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπη βελτιώνει την απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Γενικά τα λίπη βελτιώνουν την απορρόφηση της lutein και της zeaxanthin,, για αυτό επιβάλλεται η διατροφή μας να περιλαμβάνει το πολύτιμο και ΜΗ αναντικατάστατο ελαιόλαδο.
Βέβαια η πολύτιμη lutein έχει και πολλά άλλα οφέλη
-. lutein προστατεύει από διαταραχές των ματιών όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας
-. lutein προστατεύει το δέρμα, ειδικά από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες
-. προστατεύει από το διαβήτη
-. προστατεύει από τον καρκίνο
-. προστατεύει την καρδιά μας από διάφορους κινδύνους και βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας –
είναι κάποια από τα πολλά της οφέλη αυτής – της lutein – αλλά και της δίδυμής της  zeaxanthin
Σε επόμενό μου άρθρο θα σταθώ περισσότερο στα πολύτιμα αυτά carotenoids. –
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia/ntina:botanologia.gr
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr
το άρθρο:
Share: