Αλήθεια – τι γνωρίζετε για τα φύλλα της συκιάς;
Τι σας έρχεστε στο νου όταν ακούτε “φύλλο συκιάς”;
Μόνο το φύλλο συκής;
Και όμως το φύλλο συκής δεν το χρησιμοποίησαν μόνο ο Αδάμ και η Εύα όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον παράδεισο, ούτε οι καλλιτέχνες  τον 15ο αιώνα και αργότερα, σε αγάλματα και σε πίνακες για τους γνωστούς λόγους, αλλά και πολλοί γιατροί και φαρμακολόγοι κατά την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και βέβαια θα βρούμε τα φύλλα της συκιάς σε πολλές λαϊκές παραδόσεις να χρησιμοποιούνται  στην κουζίνα, αλλά και στη λαϊκή ιατρική!
Και ναι – πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα φύλλα της συκιάς είναι κατάλληλα για την παρασκευή εγχυμάτων, τα οποία εγχύματα είναι πλούσια σε θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας!
Στην παραδοσιακή ιατρική, τα φύλλα της συκιάς χρησιμοποιούνται για την ιδιαίτερη ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στο αίμα
Ας παρακολουθήσουμε:
Λοιπόν…
Τα φύλλα της συκιάς τα χαρακτηρίζει η  μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών που περιέχουν και οι βιολογικές τους δράσεις!
Τα φύλλα της συκιάς έχουν  χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως για  γαστρικά προβλήματα,
για φλεγμονές και για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.
Φυτοχημικές μελέτες στα φύλλα της συκιάς έχουν δείξει ότι είναι πλούσια σε φαινόλες,
οργανικά οξέα,
πτητικές ενώσεις και την πολύτιμη πολυφαινόλη caffeoylmalic acid/CMA, η οποία είναι άφθονη και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά.
Το CMA παρουσίασε υψηλή αντιοξειδωτική δράση παρόμοια με εκείνη της βιταμίνης C ή της κατεχίνης/catechin!
Οι αναφορές σχετικά με τις βιολογικές δραστηριότητές τους αφορούν κυρίως τα ακατέργαστα εκχυλίσματά του, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν πολλές βιολογικές δράσεις και ιδιότητες, όπως οι αντιοξειδωτικές, οι οποίες παρέχουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες που συνδέεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες.
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές οι πιο ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες περιλαμβάνουν και τις αντικαρκινικές,
αντιφυματικές,
αντισπασμωδικές,
αντιαιμοπεταλιακές
ηπατοπροστατευτικές,
υπογλυκαιμικές/αντιδιαβητικές
υπολιπιδαιμικές,
αντιβακτηριδιακές,
αντιμυκητιακές kai
anti-HSV  HSV/Herpes Simplex Virus/ιός του απλού έρπητα, το υδατικό εκχύλισμα των φύλλων της συκιάς έχει μελετηθεί για την αντι-HSV δράση του και παρατηρήθηκες πως το  υδατικό εκχύλισμα είχε χαμηλή τοξικότητα και άμεση δράση θανάτωσης του HSV.
Έτσι, οι μελέτες που σχετίζονται με την ταυτοποίηση των βιοδραστικών ενώσεων και τη συσχέτισή τους με τις βιολογικές τους δράσεις είναι πολύ χρήσιμες για την περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των φύλλων της συκιάς ως πηγή θεραπευτικών παραγόντων.
Εν ολίγοις, τα ροφήματα με φύλλα συκιάς:
-. βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας – τα φύλλα της συκιάς είναι ήπια φυσικά καθαρτικά και διουρητικά, χρήσιμα για το ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. 
-. βοηθούν στο αδυνάτισμα
-. μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης
-. ενισχύουν τα οστά
-. αποτρέπουν την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα
-. βοηθούν σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας η κατανάλωση ροφήματος από φύλλα συκιάς είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις τρέχουσες θεραπείες για την  ατοπική δερματίτιδα
-. φύλλα συκιάς, ένα φυσικό αντιδιαβητικό – τα φύλλα της συκιάς είναι πλούσια σε ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και των λιπιδίων καθώς έχουν προστατευτικές ιδιότητες και στα ένζυμα του μεταβολισμού των υδατανθράκων και στα β-κύτταρα σε διαβητικούς
Αυτό τα καθιστά ένα πολύτιμο φυσικό ίαμα για τα άτομα με διαβήτη.
Η αποτελεσματικότητά τους στον έλεγχο του υψηλού σακχάρου στο αίμα έχει επικυρωθεί από διάφορες μελέτες!
#. Εδώ μία επισήμανση: τα φύλλα της συκιάς είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση, όμως είναι σημαντικό τα άτομα που λαμβάνουν ήδη φάρμακα ή θεραπεία με ινσουλίνη για διαβήτη να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν ενσωματώσουν το ρόφημα από φύλλα συκιάς στην καθημερινότητά τους, διότι αυτό διασφαλίζει ότι το συνολικό σχέδιο θεραπείας τους παραμένει ισορροπημένο και αποτελεσματικό.
Πως τα χρησιμοποιούμε:
-. προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα συκιάς σε ένα φλυτζάνι
-. προσθέτουμε μόλις βρασμένο νερό
-. σκεπάζουμε το φλυτζάνι μας και
-. αφήνουμε το έγχυμά μας για 15 λεπτά σκεπασμένο
-. σουρώνουμε και γευόμαστε το αρωματικό ρόφημα!
Το ρόφημά μας αυτό όχι μόνο βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά έχει επίσης καταπραϋντική επίδραση στο σώμα, καθιστώντας το ένα ευχάριστο ρόφημα που μπορούμε να το απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Και ίσως ρωτήσετε- τι γεύση έχουν τα φύλλα της συκιάς;
Τα φύλλα συκιάς έχουν ήπια,
ελαφρώς γλυκιά γεύση με διακριτικές γήινες νότες, που θυμίζουν καρύδα ή πράσινο τσάι.
Η γεύση τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ωριμότητά τους,
τον τρόπο συλλογής,
τον τρόπο αποξήρανσης,
τον τρόπο παρασκευής τους,
το έδαφος στο οποίο φύεται η συκιά μας αλλά συνολικά τα φύλλα της συκιάς προσφέρουν μια ευχάριστη και λεπτή γεύση που συμπληρώνει και μια ποικιλία πιάτων- γιατί; διότι τα τρυφερά φύλλα της συκιάς είναι βρώσιμα!
Τα φύλλα της συκιάς τρώγονται και έχουν ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Συνήθως χρησιμοποιούνται ως περιτύλιγμα για το μαγείρεμα κρεάτων,
ψαριών ή πιάτων με ρύζι, αλλά μπορούν επίσης να γεμιστούν,
να ψηθούν,
να βράσουν,
να ψηθούν στη σχάρα,
να μαγειρευτούν στον ατμό,
να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο σπανακιού ή να γίνουν σιρόπι για κοκτέιλ – σε επόμενο άρθρο θα σας δώσω συνταγές!
Και να θυμάστε πως ότι ξανα-ανακαλύπτουμε, γιατί τίποτα δεν είναι καινούργιο, απλά είχε ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου, είναι πάντα διασκεδαστικό,
κεντρίζει το ενδιαφέρον μας και μας παρακινεί να εξερευνήσουμε και να “βουτήξουμε” σε όλους τους υπέροχους τρόπους αξιοποίησης των φύλλων συκιάς και όλων των προϊόντων που μας χαρίζει απλόχερα η ΜΑΝΑ ΓΗ!

Η συκιά συμβολίζει τη γνώση,
τη διαφώτιση,
το πάθος και τη γονιμότητα!
Στην ελληνική μυθολογία, ο Διόνυσος, ο θεός της γεωργίας,
του κρασιού,
της γονιμότητας και της δημιουργικής τρέλας, εισήγαγε στην ανθρωπότητα τη συκιά.
Το όνομά του μεταφράζεται ως “φίλος της συκιάς” και κατά τη διάρκεια εορτών προς τιμήν του Διονύσου, οι μοναχές φορούσαν γιρλάντες από φύλλα συκιάς στο κεφάλι τους.
Εκτός από την ελληνική μυθολογία, οι Έλληνες κατανάλωναν σύκα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής και τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα εμφανίζονται στην τέχνη και την αρχιτεκτονική τους και από τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε ότι η συκιά είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα, σημερινές μελέτες την εντοπίζουν και πριν από 11.400 χρόνια. και πιθανολογούσε πως οι Πέρσες έχασαν στους ελληνοπερσικούς πολέμους επειδή ο περσικός στρατός δεν είχε σύκα στη διατροφή του.
Και ναι, τα φύλλα της συκιάς είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέρος ενός δέντρου που φέρει γλυκούς καρπούς.
Αποτελούν ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με οφέλη για την υγεία μας, με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για όσους πάσχουν από διαβήτη.
Ενσωματώνοντας το ρόφημα από φύλλα συκιάς στη διατροφή μας, όπως και άλλα πανίσχυρα βότανα του τόπου μας, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα προς μια πιο φυσική προσέγγιση της υγείας και της ευεξίας μας!
Είτε θέλουμε να διαχειριστούμε το σάκχαρο στο αίμα μας είτε απλώς να εξερευνήσουμε τα οφέλη των φυσικών θεραπειών, τα φύλλα συκιάς προσφέρουν, μαζί και με άλλα βότανα, μια πολλά υποσχόμενη και ευέλικτη επιλογή.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Σε επόμενο άρθρο περισσότερες πληροφορίες για τα πολύτιμα φύλλα της συκιάς!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3789402/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23606376/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9597370/
https://synapse.koreamed.org/articles/1033961
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130661/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9658579/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36832834/

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα, φυτά  ή τα παράγωγά τους, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Share: