Πως συλλέγω, πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς

Τη συκιά την γνωρίζουμε όλοι μας – είναι φυλλοβόλο δέντρο, γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους.
Στην περιοχή του Παρισιού βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων και καρπών συκιάς από την Πλειστόκαινο εποχή της Τεταρτογενούς Περιόδου, οπότε καταλαβαίνουμε πως το πολύτιμο δέντρο υπήρχε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα στον προϊστορικό οικισμό Πολιόχνη, στο νησί της Λήμνου, έχουν βρεθεί απανθρακωμένα σύκα.
Στον ελλαδικό χώρο καλλιεργείται πριν από την Ομηρική εποχή.
Στην αρχαιότητα ήταν ευρέως γνωστή και φημισμένη για την ποιότητά της, ειδικά η ποικιλία “Βασιλική” η οποία καλλιεργείτο κυρίως στην Αττική.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως η συκιά δεν καλλιεργούνταν ούτε στη Λυδία ούτε στην Περσία πως ο βασικός λόγος της εκστρατείας του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη, ήταν η κατάκτηση της Αττικής, ώστε να έχει την δυνατότητα να τρώει όχι μόνο αποξηραμένα αλλά και νωπά σύκα!!!
Και βέβαια χρησιμοποιούσαν και τα φύλλα της συκιάς, όπως και τους καρπούς της και στην κουζίνα τους και στην ιατρική τους!
Εγώ θα σας δείξω πως συλλέγω,
πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς.
Συλλέγω τα φύλλα μου από τον Μάιο μέχρι και τα μέσα του Αυγούστου.
Η εποχή συλλογής εξαρτάται από την περιοχή που φύεται η συκιά και που έχει να κάνει με την ωρίμανση των σύκων, διότι συλλέγω τα φύλλα μου όταν τα σύκα είναι ακόμα πολύ μικρά, ανώριμα!
Λοιπόν –
Με ένα μικρό ψαλίδι κόβω αλώβητα φύλλα και τα τοποθετώ σε ένα ψάθινο καλαθάκι – εγώ δεν έχω αλλεργίες και το λάτεξ/γάλα που έχει το κοτσανάκι των φύλλων δεν με ενοχλεί καθόλου, όσοι όμως έχετε αλλεργίες να συλλέγεται τα φύλλα με γάντια
Μόλις συλλέξω την ποσότητα που χρειάζομαι, ρίχνω τα φύλλα μου σε ένα αρκετά μεγάλο γυάλινο μπολ – δεν χρησιμοποιώ πλαστικά δοχεία – και πλένω τα φύλλα μου πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό.
Μόλις τελειώσω με το πλύσιμο αραδιάζω τα φύλλα μου σε μια απορροφητική πετσέτα και τα απλώνω στο τραπέζι της κουζίνας μου.
Σε λίγες ώρες, ανάλογα και με την ζέστη του χώρου έχουν στραγγίζει από τα νερό, οπότε και τα τοποθετώ σε ένα μεγάλο ταψί και τα αφήνω σε ένα σημείο της κουζίνας μου για να αποξηρανθούν με την ησυχία τους
Αν δω ότι χρειάζεται, αυτό εξαρτάτε από την υγρασία του χώρου, τα σκεπάζω με ένα τούλι και
τα βγάζω στον ήλιο για 2-3 μέρες ΜΟΝΟ για μία το πολύ δύο ώρες την ημέρα!
Το πολύ σε μία εβδομάδα τα φύλλα μου έχουν αποξηρανθεί – αυτό θα το καταλάβω αν θρυμματίζονται πανεύκολα όταν να τρίβω με τα ακροδάχτυλά μου – αν δεν τρίβονται ή τρίβονται δύσκολα πρέπει να αποξηραθούν και άλλο!
Μόλις έχουν αποξηρανθεί τελείως – δεν πρέπει να έχουν ούτε την ελάχιστη υγρασία, γεμίζω γυάλινα βάζα τα οποία και κλείνω!
Τοποθετώ τα βάζα μου στα ντουλάπια της κουζίνας μου που έχω για τα βότανά μου, τα οποία δεν έχουν καθόλου υγρασία ή πολύ χαμηλά επίπεδα!
Με τα αποξηραμένα φύλλα μου κάνω εγχύματα/ροφήματα και το χειμώνα και το καλοκαίρι. –
Δες τε τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζω τα εγχύματά μου: πως παρασκευάζουμε έγχυμα
Το καλοκαίρι προσθέτω και βοτανοπαγάκια – δες τε πως τα ετοιμάζω: Πώς φτιάχνω “βοτανοπαγάκια” με ροφήματα βοτάνων
και έχω ένα γευστικότατο,
αρωματικό και δροσερό ρόφημα!!!
-. εάν θέλω φύλλα συκιάς για να φτιάξω ντολμαδάκια, επιλέγω την εποχή που τα φύλλα είναι νεαρά και πεντατρύφερα
-. εάν θέλω να τυλίξω και να ψήσω ψάρι ή κάποιο λαχανικό όπως π.χ ψητή ντομάτα  μπορώ καθ΄όλη τη διάρκεια που η συκιά μου έχει φύλλα, απλά διαλέγω μεγάλα και εύρωστα φύλλα!!!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

 

Share: