Βότανα -Πως να διατηρήσουμε τα βότανά μας κάνοντάς τα σάλτσες

Βότανα – Και πολλές φορές χρειάζεται να τα διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ψάχνουμε τον τρόπο.
Ένας από τους πολλούς τρόπους διατήρησης των βοτάνων μας είναι και οι σάλτσες,
ένας εύγευστος,υγιεινός και έξυπνος τρόπος διατήρησης των ευαίσθητων και ευωδιαστών βοτάνων μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σάλτσες λοιπόν που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας με τα τόσα βότανα που μας χαρίζει η γη μας και με το λάδι μας.
Το λάδι μας,αυτό το ευλογημένο προϊόν της ελληνικής γης.
Τις σάλτσες αυτές μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για τρεις με τέσσερις περίπου μέρες  αφού πάντα μετά από κάθε χρήση θα τις σκεπάζουμε με ένα μικρό στρώμα λαδιού.
Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μια πληθώρα φαγητών ανάλογα με το βότανο ή τα βότανα που περιέχουν.
Θα σας δώσω τώρα μία σάλτσα,υψηλής διατροφικής αξίας,που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε χορτόσουπες*,σε μακαρονάδες και κυρίως σε ψητά.
               Θα χρειαστούμε:
# ~ ένα φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο βασιλικό
# ~ δύο σκελίδες σκόρδο
# ~ τρεις κουταλιές καρύδια
# ~μισό φλιτζάνι του τσαγιού λάδι ή όσο νομίζουμε
# ~ αλάτι και πιπέρι όσο πάρει
                                       Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο τρόπους παρασκευής.
                                      Ο ένας είναι ο γνωστός μας με το μίξερ και ο άλλος με το γουδί.
Ας δούμε πως:
1) Αν χρησιμοποιήσουμε το μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά μας στον κάδο του και αφού τα πολτοποιήσουμε προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας σιγά-σιγά μέχρι να απορροφηθεί τελείως και τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν πλήρως.
2) Αν χρησιμοποιήσουμε το γουδί μας.
Ο τρόπος με το γουδί είναι ιδανικός, γιατί τα υλικά μας δεν ταλαιπωρούνται και δεν ζεσταίνονται με τις στροφές που αναπτύσσει το μίξερ,και έτσι αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο τα αρώματά τους.
Αν χρησιμοποιήσουμε το γουδί βάζουμε ένα-ένα τα υλικά,τα οποία χτυπάμε πολύ καλά με το γουδοχέρι και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι.
Δουλεύουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το λάδι και το μείγμα μας να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως την σάλτσα μας τη βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο και ρίχνουμε τόσο λάδι,όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί η σάλτσα μας.
Σκεπάζουμε το βάζο και διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο για τρεις το πολύ τέσσερις μέρες.
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη σάλτσα μας,δεν ξεχνάμε να προσθέτουμε λάδι τόσο όσο να τη σκεπάζει.

*Μόλις σερβίρουμε την αχνιστή μας χορτόσουπα ή κοτόσουπα προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη σάλτσα μας -αμέσως η σούπα μας θα αναδειχτεί σε ένα πιάτο  υψηλής γαστρονομικής αξίας!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia –botanologia.gr

Share: