Πως κάνω pesto/σάλτσα με το αρωματικό φασκόμηλο!

Για το πολύτιμό μας φασκόμηλο έχω μιλήσει πολλές φορές!
Το φασκόμηλο, το “βότανο της  αθανασίας” είναι ένα από τα βότανα της αγαπημένης μου 10αδας και οι τρόποι που το χρησιμοποιώ πολλοί και διάφοροι όπως σας έχω περιγράψει κατά καιρούς σε διάφορα άρθρα μου.
Σε αυτό μου το άρθρο θα σας περιγράψω πως κάνω pesto/σάλτσα με το αρωματικό φασκόμηλο!

Φασκόμηλο.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι χάριζε στον άνθρωπο την αθανασία.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ήταν ιερό, γιατί μπορούσε να σώσει την ζωή του ανθρώπου ή να του την χαρίσει.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι του είχαν μεγάλο σεβασμό και για αυτό συνόδευαν την συγκομιδή του με ειδικές τελετουργίες.
Οι Γάλλοι το ονομάζουν “το ελληνικό τσάι” και όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν σαν τρόφιμο και σαν ίαμα.
Οι Κινέζοι, το ιερό αυτό βοτάνι των αρχαίων Ελλήνων το ονόμαζαν “ελληνικό βλαστάρι” και το θεωρούσαν πολύ καλύτερο από το δικό τους τσάι.
Λέγεται ότι κατά την ακμή του εμπορίου του κινέζικου τσαγιού με την δύση, οι Κινέζοι αντάλλασσαν δύο δεσμίδες τσάι κινέζικο με μία δεσμίδα ελληνικό φασκόμηλο.

To pesto μου το κάνω πάντα με φρέσκο φασκόμηλο και δουλεύω τα υλικά μου στο γουδί.
Στο γουδί το φασκόμηλο, όπως και τα υπόλοιπα υλικά μου πολτοποιούνται και οι μυρωδιές και η νοστιμιά τους είναι ασυναγώνιστα.
Για να ετοιμάσω το pesto μου θα χρειαστώ
-. μισό  φλιτζάνι ελαιόλαδο
-. τρεις με τέσσερις σκελίδες σκόρδο
-. ένα φλιτζάνι από τις κορυφές φρέσκου φασκόμηλου, μόνο φύλλα
-. μισό φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό
-. μισό φλιτζάνι καβουρδισμένα κουκουνάρια
-. μισό φλυτζάνι καρύδια
-. λίγο θαλασσινό αλάτι
-. τζίντζερ σκόνη, μισό κουταλάκι του γλυκού
-. το χυμό ενός λεμονιού
και
χτυπάω το φασκόμηλο στο γουδί μου,  συνεχίζω με
με το σκόρδο,
το μαϊντανό...μόλις όλα αυτά τα έχω πολτοποιήσει πολύ καλά, ρίχνω
τα κουκουνάρια και τα καρύδια και συνεχίζω να πολτοποιώ, μόλις είναι έτοιμα και τα καρύδια και τα κουκουνάρια μου, αδειάζω το μείγμα μου σε ένα ανάλογου μεγέθους γυάλινο μπολ, όπου και προσθέτω το λάδι μου,
το αλάτι μου και το τζίντζερ,
ανακατεύω πολύ καλά να απορροφηθεί το λάδι μου και το pesto μου είναι έτοιμο!!!
Η σάλτσα μου του φασκόμηλου “δένει”  άριστα και δίνει μια εξαίσια γεύση σε διάφορα πιάτα μου, όπως
σε άσπρες μακαρονάδες,
σε ριζότο,
σε ψητά λαχανικά,
σε ψητά ψάρια – η απόλυτη γεύση!
σε ψητά κολοκυθάκια,
σε κολοκυθάκια Carpaccio
σε ψητές πατάτες!!!
Η διατροφική αξία της σάλτσας μου υψηλότατη και αν έχετε πρόσβαση σε φρέσκο φασκόμηλο ή αν έχετε στις γλάστρες σας φασκόμηλο, ετοιμάστε την, δίνη μια “θεϊκή” διάσταση, όπως σας είπα, σε πολλά-πολλά πιάτα!!!

Από τις συνταγές μου:thalia-botanologia.gr

Share: