Angelica archangelica  – Η αγγελική συλλέγεται στα τέλη του φθινοπώρου και τα μέρη της που χρησιμοποιούνται είναι:
τα φύλλα
οι μίσχοι
οι βλαστοί
οι σπόροι
και
η ρίζα
Όλα τα μέρη της αγγελικής χρησιμοποιούνται και για φαρμακευτικούς αλλά και για διατροφικούς σκοπούς.
Τα φύλλα της και τα νεαρά βλαστάρια της μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένα.
Οι μίσχοι πριν να χρησιμοποιηθούν πρέπει να ξεφλουδιστούν και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σαν το σέλινο , επίσης οι μίσχοι και οι βλαστοί της μπορούν να χρησιμοποιηθούν
ως αρωματικές ουσίες σε μικτές σαλάτες και ως γλυκαντικές ουσίες σε τάρτες και φρουτοσαλάτες.
Μπορούν να γίνουν και γευστικότατες μαρμελάδες
Η ρίζα της και αυτή μαγειρεύεται όπως η σελινόριζα.
         Πως συλλέγουμε τη ρίζα της αγγελικής.
Η φρέσκια ρίζα της Angelica έχει μιά κιτρινωπή-γκρι φλούδα και είναι το πιο ενεργό ιατρικά τμήμα της.
Πρέπει να τη συλλέγουμε το φθινόπωρο του πρώτου έτους της ανάπτυξής της , καθώς τότε είναι λιγότερο ικανή να μουχλιάσει και δεν έχει επηρεαστεί από διάφορα έντομα.
Τη κόβουμε σε φέτες κατά μήκος για να επιταχύνουμε η διαδικασία της ξήρανσης κάτι το οποίο είναι απαραίτητο και την αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία, με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τις φαρμακευτικές της ιδιότητες  για πολλά χρόνια.
Η  αποξηραμένη ρίζα έχει ένα γκριζωπό καφέ χρώμα και εξωτερικά φαίνεται σαν ζαρωμένη, ενώ το εσωτερικό της είναι υπόλευκο και σπογγώδες με μιά δυνατή ευχάριστη αρωματική μυρωδιά και υπόγλυκη γεύση στην αρχή ,μετά ζεστή και μοσχοβολιστή.
Αυτές της οι ιδιότητες όταν εκχυλίζεται σε αλκοόλη δίνουν μιά πολλή ιδιαίτερη γεύση.
             Οι σπόροι της
Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται στην παρασκευή λικέρ, όπως το Chartreuse  και σε γλυκά.
Τους σπόρους πρέπει να τους συλλέγουμε όταν είναι ώριμοι σε ηλιόλουστες ημέρες και αφού ο ήλιος έχει στεγνώσει την πρωινή δροσιά και να τους αποξηραίνουμε πολύ καλά σε μέρος ζεστός όπου ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα.
Αφού έχει φύγει η περισσότερη υγρασία τους βγάζουμε στον ήλιο ώστε να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας , θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι σπόροι πρέπει να είναι τελείως στεγνοί πριν τους αποθηκεύσουμε.
             Τα φύλλα της
Τα αποξηραμένα φύλλα της ,λόγω των αρωματικών τους ιδιοτήτων, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή ποτών ,αυτός είναι και ο λόγος που πολύ μεγάλες ποσότητες αποξηραμένων τμημάτων της αγγελικής αγοράζονται από ζαχαροπλάστες.
Εάν θέλουμε το βότανό μας για φαρμακευτική χρήση θα πρέπει να το συλλέγουμε τον Ιούνιο και να το κόβουμε λίγο πάνω από τη ρίζα.
              Οι μίσχοι
Εάν οι μίσχοι είναι ήδη πάρα πολύ παχείς μπορούμε να αφαιρούμε με προσοχή τα φύλλα και να τα αποξηραίνουμε ξεχωριστά.
Οι μίσχοι ,οι οποίο έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση πρέπει να κόβονται μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου – οι μίσχοι είναι που γίνονται ζαχαρωτά για αυτό και η μεγάλη ζήτησή τους.
Όλα τα μέρη του φυτού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε να κάνουμε:
– αφεψήματα με τη ρίζα και τους σπόρους
– βάμμα από τις ρίζες και τους σπόρους
– εγχύματα με τα φύλλα και τους μίσχους
          Αιθέριο έλαιο της Angelica archangelica
Από τη ρίζα και τους σπόρους παράγεται και ένα πολύ αρωματικό αιθέριο έλαιο.
Στη Γερμανία πριν από μερικά χρόνια παρασκευάστηκε ένα έλαιο της Angelica, το οποίο είναι πάρα πολύ ακριβό , λαμβάνεται από τους σπόρους με απόσταξη με ατμό και ο ατμός που συμπυκνώνεται και το έλαιο διαχωρίζονται από τη βαρύτητα!
Όπως οι σπόροι και η ρίζα έτσι και το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται – 
– στη φαρμακολογία
– στη ζαχαροπλαστική
– στην ποτοποιία και
– στην αρωματοποιία.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
read more:https://botanologia.gr/angelica-archangelica-ena-apo-ta-polytimotera-votana-onomazomeno-kai-theiko-votani/

Share: