Για όλα υπάρχει η κατάλληλη εποχή. Ακόμη και για τις σεξουαλικές τάσεις των πεταλούδων.

Έτσι, για να χαλαρώσουμε λίγο!

Η dr Kathleen L Prudic, PhD μελετά τη  βιοποικιλότητα της πεταλούδας μέσω αλληλεπιδράσεων – και όπως λέει και η ίδια:
Η έρευνά μου επικεντρώνεται στην οικολογία και στην εξέλιξη της μορφής και της λειτουργίας.
Μελετώ πώς οι μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνθήκες επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις τόσο σε οικολογικά όσο και σε εξελικτικά χρονοδιαγράμματα.
Είμαι χημικός και συμπεριφοριστικός οικολόγος με εκπαίδευση και γενικά ενδιαφέρομαι για τη σύνδεση μεταξύ οικολογικών αλληλεπιδράσεων και εξελικτικών αποτελεσμάτων.
Χρησιμοποιώ έναν συνδυασμό αναλυτικής χημείας, βιοπληροφορικής, βάσεων δεδομένων επιστημών πολιτών, επιτόπιων μελετών και εργαστηριακών πειραμάτων για να προσδιορίσω πώς οι αλληλεπιδράσεις εντός και μεταξύ ειδών επηρεάζουν την εξελικτική και οικολογική δυναμική σε διάστημα και χρόνο.
Έχω εφαρμόσει αυτήν τη γενική εννοιολογική προσέγγιση σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων, όπως προσαρμογή, συν-εξέλιξη, συστήματα ζευγαρώματος, μίμηση, αλληλεπιδράσεις φυτών-εντόμων και εποχιακή πλαστικότητα.

Σε όλα υπάρχει μια εποχή. Ακόμη και οι σεξουαλικές τάσεις των πεταλούδων.
Οι ερευνητές του Yale διαπίστωσαν ότι οι αρσενικές πεταλούδες δεν έχουν πάντα το προβάδισμα στο να φλερτάρουν τις γυναίκες σε ώρες ζευγαρώματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τα θηλυκά που ανοίγουν τις διαπραγματεύσεις και, περίεργα, ο αποφασιστικός παράγοντας φαίνεται να είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες μεγάλωσαν ως προνύμφες – είτε ήταν η ξηρή, δροσερή εποχή, είτε η υγρή και ζεστή εποχή.

Για όλα υπάρχει η κατάλληλη χρονική στιγμή, ακόμα και για τις σεξουαλικές ροπές των πεταλούδων.
Ερευνητές του Yale διαπίστωσαν ότι οι αρσενικές πεταλούδες δεν λαμβάνουν πάντοτε την πρωτοβουλία στο φλερτ την εποχή του ζευγαρώματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οι θηλυκές πεταλούδες που κάνουν την αρχή, αυτές είναι που αρχίζουν τον χορό του φλερτ και όλως περιέργως ο καθοριστικός και αποφασιστικός παράγοντας φαίνεται να είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μεγάλωσαν οι προνύμφες, αν κατά την διάρκεια της εποχής που μεγάλωσαν η ατμόσφαιρα ήταν ξηρή και δροσερή ή υγρή και ζεστή.
Αν κατά την διάρκεια που ήταν προνύμφες ο καιρός ήταν υγρός και ζεστός, οι θηλυκές πεταλούδες απαξιούν να σηκώσουν τα μάτια τους στα αρσενικά.
Είναι σεμνές και δεν κάνουν το πρώτο βήμα.
Αν οι προνύμφες έχουν μεγαλώσει σε ένα ξηρό και δροσερό περιβάλλον γίνονται επιθετικά θηλυκά και φλερτάρουν πρώτες τα αγόρια.
Γιατί όμως θα πρέπει κάτι τόσο απλό όσο η εποχή της γέννησης να επηρεάζει το γενετικό αυτό παιχνίδι-το ζευγάρωμα των πεταλούδων;
Η απάντηση λίγο δύσκολη λένε οι ερευνητές αλλά η ερευνήτρια dr Kathleen Prudic απαντάει ότι η τροφή είναι η αιτία αυτού του φαινομένου.
Eκτός από την παροχή σπέρματος κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος, τα αρσενικά παρέχουν στις θηλυκές πεταλούδες και θρεπτικά συστατικά.
Eκτός από την πιο κατάλληλη εποχή για αναπαραγωγή εκείνο που μετράει είναι ότι η προσφορά των συγκεκριμένων αρσενικών (που έχουν μεγαλώσει σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον) φαίνεται ότι οδηγεί σε επιμήκυνση της ζωής των θηλυκών.
Έτσι τα αρσενικά -σαν άλλοι κομιστές τροφής και συντήρησης- του συγκεκριμένου περιβάλλοντος, το οποίο θεωρείται και το πιο κατάλληλο- γίνονται επιθυμητά για τις θηλυκές.
Έτσι, τα αρσενικά – ως φορείς τροφοδοσίας – γίνονται πιο επιλεκτικά στη δροσερή εποχή, ενώ τα θηλυκά είναι σε θέση να κτυπούν τρελά τα φτερά τους προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
πηγές:
https://scholar.google.com/citations?user=dtI67UcAAAAJ&hl=en
discover
https://science.sciencemag.org/content/331/6013/73.full?rss=1

Share: