Angelica archangelica – Ένα από τα πολυτιμότερα βότανα, ονομαζόμενο και θεϊκό βοτάνι

Angelica archangelica L

Ένα θεϊκό βοτάνι, ένα βότανο με πλήθος εφαρμογών και ιδιοτήτων γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων που τα τελευταία χρόνια μελετάται και ερευνάται επισταμένως.
– Και την ανακάλυψε και την περιέγραψε τον 14ο αιώνα ο σπουδαίος ιατρικός συγγραφέας και βοτανολόγος Mattheus sylvaticus
Και για να καταλάβουμε πόσο σπουδαίος ήταν αυτός ο άνθρωπος δυό-τρία στοιχεία για αυτόν.
– ήταν μαθητής και δάσκαλος στη βοτανική και  ιατρική στην Σχολή του Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας.
– συνέγραψε το περίφημο έργο “Pandectarum Medicinae” – το οποίο μπορούμε να μεταφράσουμε ως η “εγκυκλοπαίδια των φαρμάκων” όπου τα περισσότερα θεραπευτικά στοιχεία των ιαμάτων-φαρμάκων που περιγράφονται είναι φυτικής προέλευσης!
Η παρουσίαση των ιαμάτων είναι με αλφαβητική σειρά.
Το μεγαλύτερο μέρος του καταρτίζεται από προηγούμενα βιβλία ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων των
Διοσκουρίδη,
Αβικέννα,
Σεραπίωνα του νεώτερου,
και Σίμωνα της Γένοβας.
– Και το επίθετο archangelica της το έδωσε ο άλλος σπουδαίος Σουηδός βοτανολόγος ο Carl von Linné
– Και ο Nicholas Culpeper ό άλλος μεγάλος βοτανολόγος του 17ου αιώνα έγραψε για αυτήν μεταξύ άλλων “…μερικοί ονομάζουν αυτό το βότανο Holy Ghost – Άγιο Πνεύμα – και κάποιοι άλλοι Angelica – Αγγελική – λόγω των αγγελικών της αρετών…”
Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά ώστε να γνωρίσουμε το βότανο αυτό με το αγγελικό του όνομα και τις αγγελικές του αρετές!
Αυτό το πανέμορφο φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο και τροφή για πάνω από 2000 χρόνια.
Είχε και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε πάρα πολλές ορεινές και τροπικές περιοχές και για αιώνες είχε εκτιμηθεί από τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
Φάνταζε σαν ένας άγγελος πάνω στη γη που φρόντιζε για τη θεραπεία των ασθενειών!
Βέβαια δεν θα απουσίαζε από την παραδοσιακή ιατρική της Ayurveda όπου κατείχε και κατέχει σημαντική θέση και βοηθά στον έλεγχο σοβαρών ασθενειών.
Ωστόσο οι φαρμακευτικές της ιδιότητες της  Angelica archangelica , μόλις τώρα αρχίζουν να διερευνώνται επιστημονικά.
Πολλοί ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η αναθεώρηση θα τονώσει περαιτέρω την έρευνα για την κατανόηση και εκτίμηση της αξίας αυτού του φυτού θαύματος που μας έχει χαρίσει η φύση!
Στις μελέτες και στις έρευνες που γίνονται εντοπίζονται πάρα πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν τις ισχυρές ιδιότητες της και ερευνώνται συστηματικά  τα ιχνοστοιχεία που την αποτελούν,ώστε να εξηγηθούν και να κατανοηθούν οι ιδιότητές της και οι δράσεις της.
Οι έρευνες για τις φυτοχημικές ουσίες, η φαρμακολογική αξιολόγηση, και μερικές συνταγές αποτελούν τον κεντρικό κορμό που καθιστούν αυτό το βότανο-φυτό όντως φύλακα άγγελο.
           Ιστορικά στοιχεία
Η angelica έχει την έννοια της “έμπνευσης” – αυτό το ψηλό και κομψό βότανο περιγράφεται στη λαογραφία ως ένα θαυμάσιο φάρμακα-πανάκεια.
Την χρησιμοποιούσαν από πάντα για τη θεραπεία των πεπτικών διαταραχών,
για τα προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος,
για τους νευρικούς πονοκεφάλους,
για τον πυρετό,
για τα δερματικά προβλήματα,
για τις πληγές,
τους ρευματισμούς και την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα ή αρθριτικά, ακόμα και για τον πονόδοντο.
Οι αρετές της επαινέθηκαν από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, και τα λαογραφικά στοιχεία όλων των χωρών της Βόρειας Ευρώπης μαρτυρούν την πίστη στην αξία της αλλά και την ισχυρή της προστασία έναντι της μετάδοσης αλλά και της θεραπείας πολλών μολυσματικών ασθενειών.
Στην κεντρική και βόρια Ευρώπη, όπως στην Πομερανία και Ανατολική Πρωσία, όπου και φύεται άφθονα η άγρια ​​Angelica ήταν έθιμο μεταξύ των αγροτών στις αρχές του καλοκαιριού να φέρνουν στις πόλεις τα όμορφα και αρωματικά λουλούδια της και να τα προσφέρουν προς πώληση, απαγγέλοντας αρχαία τραγουδάκια τόσο απαρχαιωμένα και ακατανόητα ακόμα και για τους ίδιους τους τραγουδιστές.
Τις λέξεις και τις μελωδίες τις μάθαιναν από την παιδική τους  ηλικία, και ήταν τα κατάλοιπα κάποιας αρχαίας παγανιστικής γιορτής με την οποία ήταν συνδεδεμένη η Angelica.
Με τον ερχομό του χριστιανισμού, το φυτό συνδέθηκε με το θεϊκό και αγγελικό στοιχείο, καθώς και με την άνοιξη και τον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες που εξηγούν πώς η Angelica πήρε ένα τέτοιο ιερό όνομα.
Μια από όλες αφηγείται την ιστορία ενός μοναχού κάπου εκεί το 1665 τον οποίο επισκέφτηκε στο όνειρό του ένας άγγελος.
Ο άγγελος του υπέδειξε ένα βότανο το οποίο θα μπορούσε να θεραπεύσει την πανούκλα!
Ο μοναχός πραγματοποίησε τις συμβουλές και αφού έβρασε βλαστούς αγγελικής με μελάσα και μοσχοκάρυδο ετοίμασε ένα τσάι ,με το οποίο θεράπευε τις πληγές.
Μια άλλη θεωρία για την προέλευση του ονόματος εικάζει ότι το φυτό προέρχεται το όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ , ο οποίος γιορτάζει στις οκτώ του Μάη την ημέρα που ανθίζει η Angelica.
Ο συσχετισμός του φυτού με τον αρχάγγελο Μιχαήλ ενισχύθηκε περισσότερο τον 17ο αιών. όταν το 1618 ο John Tradescant ο Πρεσβύτερος, Άγγλος φυσιοδίφης, κηπουρός, συλλέκτης, και ταξιδιώτης που κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε στο Suffolk της Αγγλία. επέστρεψε από ένα ταξίδι του στην πόλη Αρχάγγελο της Ρωσίας φέρνοντας μαζί του εκτός των άλλων και δείγματα του φυτού!
Και επειδή όλα τα μέρη του φυτού  ήταν αποτελεσματικά τα χρησιμοποιούσαν σε διάφορα ξόρκια και τόση ήταν η εκτίμηση των λαών που το ονόμαζαν Holy Ghost – Άγιο Πνεύμα!
Η επικρατέστερη όμως θεωρεία για την ονομασία του φυτού είναι ότι η αγγελική πήρε το όνομά της από την Ελληνική λέξη “αρχάγγελος” , εξάλλου  ο John Parkinson, ο μεγάλος αυτός Άγγλος βοτανολόγος και ιδρυτής της εταιρίας  Worshipful Society of Apothecaries στο έργο του Paradisus Sole Terrestris το 1629, βάζει την Angelica στην πρώτη γραμμή όλων των φαρμακευτικών φυτών , ενώ πίστευε ότι η ονομασία του φυτού οφειλόταν στις εξ ουρανού θεραπευτικές του ιδιότητες και κατέχει υψηλή θέση μεταξύ των  βοτανολόγων.
Angelica λοιπόν και
το βοτανικό της όνομα Angelica archangelica της οικογένειας των Apiaceae του γένους Angelica.
Σύμφωνα με ορισμένους βοτανολόγους η Angelica είναι ενδημικό βότανο της Συρίας από όπου και εξαπλώθηκε στα δροσερά κλίματα της Ευρώπης όπου και πολιτογραφήθηκε.
Έχει βρεθεί ακόμα και στα παγωμένα και υγρά εδάφη της Σκωτίας της Λαπωνίας και της Ισλανδίας.
Σε αυτά τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη εμφανίστηκαν περίπου το 1568 τριάντα ποικιλίες της Angelica , αλλά μόνο η Angelica archangelica χρησιμοποιείται επίσημα στην ιατρική.
Η Angelica είναι ένα ποώδες εντυπωσιακό βότανο-φυτό με επιβλητική δομή και η μακρά ιστορία της καλλιέργειάς της –
ως φάρμακο
ως γλυκαντικό – κατείχε τη θέση της ζάχαρης
ως παράγοντας γεύσης
ως λαχανικό και
ως καλλωπιστικό την έχει καθιερώσει ως σπουδαίο βότανο στη συνείδηση πολλών λαών.
Τα πτυχωτά στελέχη της λέγεται πως ήταν η έμπνευση για τους δωρικούς κίονες στην Αρχαία Ελλάδα.
Οι ρίζες της αγγελικής είναι παχιές, σαρκώδεις, ατρακτοειδείς και μερικές φορές μπορεί να ζυγίζουν και τρία κιλά.
Οι μίσχοι είναι κούφιοι, σωματώδεις, πτυχωτοί, τριχωτοί και πολλές φορές φτάνουν ύψος 3 και 4 μέτρα.
Το φύλλωμα της είναι παχύ και ευχάριστο με κοίλους μίσχους και τα όμορφα φύλλα της έχουν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα, οι δε άκρες τους είναι οδοντωτές ή πριονωτές.
Τα λουλούδια της είναι μικρά και πολλά με κιτρινοπρασινωπό χρώμα και σχηματίζουν μικρές σφαιρικές ομάδες.
Ανθίζουν τον Ιούλιο και δένουν τους καρπούς τους αργότερα, οι οποίοι έχουν μεμβρανώδεις άκρες με την μία πλευρά επίπεδη και την άλλη κυρτή.
Όλα τα μέρη της Angelica archangelica ακόμα και οι ρίζες αναδύουν ένα φίνο και ευχάριστο άρωμα εντελώς διαφορετικό από το μάραθο,
το μαϊντανό,
τον άνηθο,
το κύμινο ή
το σκαντζίκι
Κάποιοι συγγραφείς λένε πως έρχεται κοντά στο άρωμα του αγριοκυπάρισσου και του κέδρου.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε αγγελική θέλει σκιερές υγρές θέσεις ,καθώς ευδοκιμεί καλύτερα σε ένα υγρό χώμα για αυτό πάντα συναντάμε την αγγελική κοντά σε τρεχούμενο νερό.
Παρ’όλα αυτά μπορεί να αντέξει και σε δυσμενή περιβάλλοντα ακόμα μπορεί να αντέξει και κάποιο ήπιο παγετό.
Οι σπόροι της μπορούν να σπαρθούν το φθινόπωρο εκεί που θα παραμείνει για να μεγαλώσει, να ανθίσει και να καρποφορήσει.
Αν το φυτό μας έχει καλλιεργηθεί σωστά μπορούμε να το συλλέξουμε στα τέλη της άνοιξης πριν από την άνθηση.
Αν θέλουμε να παρατείνομε τη διάρκεια ζωής του, κόβουμε τις κορυφές πριν ή μετά την ανθοφορία εμποδίζοντας την καρποφορία ,με αυτόν τον τρόπο παρατείνομε τη διάρκεια της ζωής του βοτάνου μας για πολλά χρόνια αλλά δεν θα έχουμε σπόρους.
Αν κόψουμε τα κοτσάνια κοντά στη βάση τους το φυτό μας γίνεται πολυετές και μπορούμε να του δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
Αν αφήσουμε το φυτό μας να δέσει το σπόρο του για να τους συλλέξουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πως το βάτανό μας, μετά από λίγο, θα ξεραθεί όπως και ο βασιλικός.
Η ρίζα της αγγελικής πίστευαν ότι προστατεύει από την πανούκλα και άλλες μολυσματικές ασθένειες, καθώς και ότι μείωνε τα συμπτώματα μιας σειράς άλλων παθήσεων.
Σήμερα οι ζαχαρωμένοι μίσχοι της αγγελικής πωλούνται στα κορυφαία γαλλικά ζαχαροπλαστεία , ενώ τη συναντάμε να καλλιεργείται σε όλα αυτά τα μέρη της βόρειας Ευρώπης όπου και υπάρχουν πολλές ποικιλίες της Angelica , αλλά η ποικιλία που καλλιεργείται σε αφθονία κοντά στο Λονδίνο σε υγρά μέρη , για τη χρήση των ζαχαρωμένων μίσχων της είναι γνωστή ως Archangelica officinalis.
Σε μεγάλο βαθμό καλλιεργείται για ιατρικούς σκοπούς στη Θουριγγία, και την Ισπανία.
Στο εμπόριο τροφίμων η Angelica χρησιμοποιείται ευρέως και είναι ένα δημοφιλές άρτυμα για τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείτε ευρέως και στην αρωματοποιία.
 Η χρήση της Archangelica στην καθημερινότητά μας
Η αγγελική συλλέγεται στα τέλη του φθινοπώρου και τα μέρη της που χρησιμοποιούνται είναι:
τα φύλλα
οι μίσχοι
οι βλαστοί
οι σπόροι
και
η ρίζα
Όλα τα μέρη της αγγελικής χρησιμοποιούνται και για φαρμακευτικούς αλλά και για διατροφικούς σκοπούς.
Τα φύλλα της και τα νεαρά βλαστάρια της μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, αλλά και μαγειρεμένα.
Οι μίσχοι πριν να χρησιμοποιηθούν πρέπει να ξεφλουδιστούν και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σαν το σέλινο, επίσης οι μίσχοι και οι βλαστοί της μπορούν να χρησιμοποιηθούν
ως αρωματικές ουσίες σε μικτές σαλάτες και ως γλυκαντικές ουσίες σε τάρτες και φρουτοσαλάτες.
Μπορούν να γίνουν και γευστικότατες μαρμελάδες
Η ρίζα της και αυτή μαγειρεύεται όπως η σελινόριζα.
Και ας δούμε ένα μικρό δείγμα εφαρμογών.
Δόσεις και εφαρμογές της Αngelica archangelica:
– μια κομπρέσα σε ζεστό αραιωμένο βάμμα ή αφέψημα αγγελικής που εφαρμόζεται σε αρθρώσεις που υποφέρουν από ρευματικά ή αρθριτικά μας προσφέρει άμεση ανακούφιση.
– αραιώνουμε μέχρι 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο αγγελικής σε 70 ml αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο για να ετοιμάσουμε ένα ισχυρό μείγμα για μασάζ σε πονεμένες από αρθριτικά ή ρευματικά αρθρώσεις
         Η συνιστώμενη δόση αιθέριου ελαίου αγγελικής ανά μέρα είναι 10 το πολύ 15 σταγόνες.
– κάνουμε αφέψημα αγγελικής με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη ρίζας της για κάθε φλιτζάνι νερό.
Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει το αφήνουμε να σιγοβράστε για 2 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
        Η συνιστώμενη δόση είναι μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Το αφέψημα της αγγελικής είναι πικρό
– κάνουμε έγχυμα αγγελικής με ένα κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους ή φύλλα για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό.
Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει το τραβάμε από την εστία ρίχνουμε μέσα το βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο 10-15 λεπτά,στη συνέχεια σουρώνουμε,αφήνουμε να κρυώσει και
η συνιστώμενη δόση είναι μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.
– βάμμα αγγελικής 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού ή 10 έως 40 σταγόνες μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Όταν υπάρχει νεύρωση του στομάχου ή λειτουργική δυσπεψία ή όταν το αυξημένο άγχος καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
και το στομάχι μας διαμαρτύρεται,
πονάει,
έχουμε ξινίλες,
καούρες και αν έχουν αποκλειστεί με βεβαιότητα όλες οι παθολογικές αιτίες,
– κάνουμε έγχυμα και πίνουμε έως και πέντε φλυτζάνια την ημέρα από:
α) μελισσόχορτο που είναι ένα ηρεμιστικό βότανο
και
β) αγγελική
Πρότυπη ποσότητα:
-τρία μέρη μελισσόχορτου
-ένα μέρος από τριμμένη ρίζα αγγελικής
Όταν χρησιμοποιούμε συσκευασμένα εκχυλίσματα ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεις του σκευάσματος.
       Πως συλλέγουμε τη ρίζα της αγγελικής.
Η φρέσκια ρίζα της Angelica έχει μιά κιτρινωπή-γκρι φλούδα και είναι το πιο ενεργό ιατρικά τμήμα της.
Πρέπει να τη συλλέγουμε το φθινόπωρο του πρώτου έτους της ανάπτυξής της , καθώς τότε είναι λιγότερο ικανή να μουχλιάσει και δεν έχει επηρεαστεί από διάφορα έντομα.
Τη κόβουμε σε φέτες κατά μήκος για να επιταχύνουμε η διαδικασία της ξήρανσης κάτι το οποίο είναι απαραίτητο και την αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία, με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τις φαρμακευτικές της ιδιότητες  για πολλά χρόνια.
Η  αποξηραμένη ρίζα έχει ένα γκριζωπό καφέ χρώμα και εξωτερικά φαίνεται σαν ζαρωμένη, ενώ το εσωτερικό της είναι υπόλευκο και σπογγώδες με μιά δυνατή ευχάριστη αρωματική μυρωδιά και υπόγλυκη γεύση στην αρχή, μετά ζεστή και μοσχοβολιστή.
Αυτές της οι ιδιότητες όταν εκχυλίζεται σε αλκοόλη δίνουν μιά πολλή ιδιαίτερη γεύση.
             Οι σπόροι της
Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται στην παρασκευή λικέρ ,όπως το Chartreuse  και σε γλυκά.
Τους σπόρους πρέπει να τους συλλέγουμε όταν είναι ώριμοι σε ηλιόλουστες ημέρες και αφού ο ήλιος έχει στεγνώσει την πρωινή δροσιά και να τους αποξηραίνουμε πολύ καλά σε μέρος ζεστός όπου ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα.
Αφού έχει φύγει η περισσότερη υγρασία τους βγάζουμε στον ήλιο ώστε να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας , θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι σπόροι πρέπει να είναι τελείως στεγνοί πριν τους αποθηκεύσουμε.
             Τα φύλλα της
Τα αποξηραμένα φύλλα της ,λόγω των αρωματικών τους ιδιοτήτων, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή ποτών ,αυτός είναι και ο λόγος που πολύ μεγάλες ποσότητες αποξηραμένων τμημάτων της αγγελικής αγοράζονται από ζαχαροπλάστες.
Εάν θέλουμε το βότανό μας για φαρμακευτική χρήση θα πρέπει να το συλλέγουμε τον Ιούνιο και να το κόβουμε λίγο πάνω από τη ρίζα.
              Οι μίσχοι
Εάν οι μίσχοι είναι ήδη πάρα πολύ παχείς μπορούμε να αφαιρούμε με προσοχή τα φύλλα και να τα αποξηραίνουμε ξεχωριστά.
Οι μίσχοι ,οι οποίο έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση πρέπει να κόβονται μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου – οι μίσχοι είναι που γίνονται ζαχαρωτά για αυτό και η μεγάλη ζήτησή τους.
Όλα τα μέρη του φυτού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε να κάνουμε:
αφεψήματα με τη ρίζα και τους σπόρους
βάμμα από τις ρίζες και τους σπόρους
εγχύματα με τα φύλλα και τους μίσχους
          Αιθέριο έλαιο της Angelica archangelica
Από τους σπόρους της Angelica archangelica παράγεται ένα από τα αρωματικότερα αιθέρια έλαια
Παρασκευάστηκε πριν χρόνια στη Γερμανία και είναι πανάκριβο.
Είναι ένα πολύτιμο έλαιο, το οποίο λαμβάνεται από τους σπόρους της Angelica*, κατόπιν απόσταξης, όπου το έλαιο διαχωρίζεται από τον ατμό που συμπυκνώνεται από τη βαρύτητα! 

Το μήνυμα που φέρνει η Angelica archangelica είναι ελπίδα και ανανέωση.
Η πόρτα για μεγαλύτερη κατανόηση δεν κλείνει ποτέ.
Ό,τι κι αν έχει συμβεί στο παρελθόν, η ζωή συνεχίζεται με αναγέννηση, ανανέωση και μάθηση – thalia

Και όπως οι σπόροι και η ρίζα, έτσι και το πολύτιμο αυτό αιθέριο έλαιο των σπόρων χρησιμοποιείται:
a) στη φαρμακολογία – το αιθέριο έλαιο της Angelica έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια – στις αρχές δε του 17ου αιώνα ήταν ένα από τα κυρίαρχα βότανα στην παραδοσιακή ιατρική.
Το αιθέριο έλαιο της Angelica για εσωτερική χρήση δίνεται ΜΟΝΟ από ειδικούς βοτανολόγους-ιατρούς
b) στη ζαχαροπλαστική
c) στην ποτοποιία

“Η αρωματοθεραπεία είναι μια τέχνη και μια επιστήμη βασισμένη σε στοιχεία και οι πιο επιδέξιοι επαγγελματίες κατανοούν τόσο τις φυσιολογικές όσο και τις ενεργειακές δράσεις των αιθέριων ελαίων.
Στόχος μας ως θεραπευτές και δάσκαλοι είναι να συνδυάσουμε την επιστήμη και την αλχημεία σε ένα απρόσκοπτο μοντέλο θεραπείας.”

και
d) στην αρωματοποιία – όπως πολλά αιθέρια έλαια, το έλαιο από τους σπόρους της αγγελικής χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία για τη θεραπεία συναισθηματικών προβλημάτων καθώς και νευρικών καταστάσεων όπως το στρες ή το άγχος.
Απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα και προάγει τη συναισθηματική ισορροπία.
Πολλοί αρωματοθεραπευτές θεωρούν ότι η Angelica έχει ενισχυτική δράση στο νευρικό σύστημα και τη χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις νευρικής εξάντλησης και κόπωσης που σχετίζεται με το στρες και την ένταση.
Όταν διαχέεται ή εισπνέεται, προάγει αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης  και βοηθά στην εξάλειψη των γενικών συναισθημάτων αρνητικότητας.
Έχει ένα ζεστό, μοσχομυριστό και γήινο άρωμα, στο οποίο πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά και όταν διαχέεται στο σπίτι δημιουργεί θετικά συναισθήματα ηρεμία και χαρά.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιο της αγγελικής για να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας ευεξία, όπως:
-. η διάχυση, η οποία είναι μια εξαιρετική επιλογή όπως και η απευθείας εισπνοή.
-. εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι μας το βράδυ ή μερικές σταγόνες στο μπάνιο μας και να αφήσουμε αυτό το υπέροχο λάδι να “ξεπλύνει” το σώμα και το μυαλό μας από τα αρνητικά συναισθήματα.

Γενικά  η Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά…
-. να αγκαλιάσουμε το τριαντάφυλλο, επιλέγοντας να μην μείνουμε στα αγκάθια, είτε είναι αληθινά είτε καθαρά φανταστικά,
-. να μάθουμε από τις αμφιβολίες μας,
-. να βρίσκουμε κάθε φορά την ευελιξία, ώστε να μπορούμε εύκολα να αλλάζουμε κατεύθυνση,
-. να απαλλαγούμε από κολλημένα πρότυπα συμπεριφοράς, 
-. να βρούμε γαλήνη,
-. να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, να επιλέξουμε την ελευθερία και να αφήσουμε τα δεσμά του παρελθόντος να φύγουν,
-. να αποκαλύψουμε νέα παραδείγματα ζωής,
-. να προετοιμαστούμε να πάρουμε το ρίσκο και να περάσουμε την πόρτα, ώστε να μπορούμε να δούμε πέρα από τις δικές μας προσδοκίες και προκαταλήψεις.

Και γενικά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιο αγγελικής ανάλογα με την όποια ανισορροπία του οργανισμού μας θέλουμε να θεραπεύσουμε.
π.χ
-. εισπνοή – μπορούμε να εισπνεύσουμε με ασφάλεια το έλαιο αγγελικής από το μπουκάλι ή από ένα κομματάκι βαμβακιού για να καταπολεμήσουμε το στρες και το άγχος καθώς και τα αναπνευστικά προβλήματα.
-. διάχυση – διαχέουμε το έλαιο της αγγελικής στο σπίτι και το γραφείο για να φτιάξετε τη διάθεση μας.
-. μασάζ – προσθέτουμε μερικές σταγόνες έλαιο αγγελικής σε ένα λάδι μεταφοράς και φτιάχνουμε ένα υπέροχο, καταπραϋντικό λάδι μασάζ για να βοηθήσουμε την πέψη και να βελτιώσουμε την κυκλοφορία.
-. προβλήματα εμμήνου ρύσεως – αραιώνουμε το έλαιο και κάνουμε μασάζ στην κοιλιά κάθε βράδυ ή προσθέτουμε μερικές σταγόνες σε μια ζεστή κομπρέσα και απλώνουμε στην κοιλιά μας.
-. μπάνιο – προσθέτουμε μερικές σταγόνες στο μπάνιο μας για να αντιμετωπίσουμε συναισθηματικά και πολλά προβλήματα σωματικής υγείας.
Το αιθέριο έλαιο των σπόρων της αγγελικής θεωρείται μια γυναικεία νότα κορυφής, το οποίο συμπληρώνει την ομάδα των πολύτιμων γυναικείων αιθερίων ελαίων, τα οποία είναι  ο γλυκάνισος, Pimpinella anisum,
το περγαμόντο, Citrus bergamia,
η λεβάντα, Lavandula angustifolia,
το λεμόνι, Citrus limon,
το νερόλι, Citrus aurantium και το πορτοκάλι, Citrus
το αιθέριο έλαιο των σπόρων της αγγελικής είναι μια εξαιρετική νότα βάσης, με μεσαίο έως δυνατό αρχικό άρωμα που διαλύεται καλά.
Το γήινο και πιπεράτο άρωμα του αιθερίου ελαίου των σπόρων της αγγελικής ταιριάζει καλά με τον κέδρου, Cedrus atlantica,
το πορτοκάλι, Citrus sinensis,
το περγαμόντο, Citrus bergamia,
τα μούρα αρκεύθου, Juniperus communis και μερικά έλαια μπαχαρικών.
Τι προσέχουμε
Το αιθέριο έλαιο αγγελικής θεωρείται γενικά ασφαλές για εισπνοή και τοπική χρήση, αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
-. δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ αιθέριο έλαιο αγγελικής εσωτερικά, εκτός εάν είστε υπό την επίβλεψη ειδικού.
-. το αιθέριο έλαιο αγγελικής δεν είναι ασφαλές για διαβητικούς ή
-. το αιθέριο έλαιο αγγελικής είναι εμμηναγωγό και πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους
-. αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί όταν εφαρμόζεται τοπικά, ειδικά εάν το λάδι χρησιμοποιείται σκέτο, γι’ αυτό πάντα να το αραιώνουμε σωστά.
-. το αιθέριο έλαιο αγγελικής είναι φωτοτοξικό και μπορεί να αυξήσει τη φωτοευαισθησία , επομένως αποφεύγουμε την έκθεση του δέρματός μας απευθείας στον ήλιο.

*το αιθέριο έλαιο από τους σπόρους της Angelica archangelica δεν πρέπει να συγχέεται με το αιθέριο έλαιο από τη ρίζα της

Το άρθρο συνεχίζεται με τα συστατικά,
τις ιδιότητες,
τις χρήσεις και την βιβλιογραφία της Angelica archangelica.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174116/
http://www.herballegacy.com/Maeder_Dosages.html
www.ijnpnd.com
μεγάλη εγκυκλοπαίδεια των θεραπευτικών φυτών,σελ 305
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/angelica-archangelica
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/angelica-archangelica
https://extension.unh.edu/resource/how-grow-angelica-angelica-archangelica
www.sciencedirect.com
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/angelica

Share: