Κάλιο

Μπορεί όλοι μας να γνωρίζουμε ή να έχουμε ακούσει πως η μπανάνα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, όμως στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερο από το 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση.
Το ιόν του καλίου είναι απαραίτητο για τη λειτουργία όλων των γνωστών ζωντανών κυττάρων και γι’ αυτό είναι παρόν σε όλους τους φυτικούς και ζωικούς ιστούς και όλοι οι ενήλικες χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4.500 mg κάλιο την ημέρα.
Βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων και ιδιαίτερα στα φρούτα, για αυτό ας δούμε ποιες άλλες τροφές εκτός από την μπανάνα, τα 100 gr της οποίας μας δίνουν 358 mg κάλιο, μας προσφέρουν το κάλιό τους και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες ποσότητες:
– κακάο σε σκόνη 
τα 100gr μας δίνουν 1524mg κάλιο – το 44% της ημερήσιας πρόσληψης 
-μαύρα φασόλια
τα 100gr μας δίνουν 1500 mg κάλιο
-άσπρα φασόλια
τα 100gr μας δίνουν 1393 mg κάλιο
– αποξηραμένα βερίκοκα
τα 100gr μας δίνουν 1162 mg κάλιο – το 33% της ημερήσιας πρόσληψης 
– αποξηραμένα σύκα
τα 100gr μας δίνουν 1013 mg κάλιο – το 29% της ημερήσιας πρόσληψης
– μαύρη σταφίδα
τα 100gr μας δίνουν 749 mg κάλιο – το 16% της ημερήσιας πρόσληψης
– αποξηραμένα δαμάσκηνα
τα 100gr μας δίνουν 732 mg κάλιο – το 21% της ημερήσιας πρόσληψης
-αμύγδαλα με τη φλούδα
τα 100gr μας δίνουν 687 mg κάλιο – 20% της ημερήσιας πρόσληψης
– σπανάκι
τα 100gr μας δίνουν 558 mg κάλιο
-πατάτες
τα 100gr μας δίνουν 421 mg κάλιο
τα 100gr γλυκοπατάτας μας δίνουν 337 mg κάλιο
-σέσκουλο
τα 100grμας δίνουν 379 mg κάλιο
– κίτρινη κολοκύθα
τα 100gr μας δίνουν 340 mg κάλιο
– λαχανάκια βρυξελών
τα 100gr  μας δίνουν 389 mg κάλιο
και κάποιες με υψηλή περιεκτικότητα μεν, αλλά χαμηλότερη της μπανάνας:
-παντζάρι
τα 100grφλιτζάνι μας δίνουν 325 mg κάλιο
-σάλτσα ντομάτας
τα 100gr μας δίνουν 331 mg κάλιο
– μπρόκολο
τα 100gr μας δίνουν 316 mg κάλιο
– βερίκοκα φρέσκα
τα 100gr  μας δίνουν 259 mg κάλιο
-καρπούζι
τα 100gr μας δίνουν 116 mg κάλιο
-πορτοκάλι
τα 100gr μας δίνουν 181 mg κάλιο
– σταφύλια
τα 100gr  μας δίνουν 191 mg κάλιο!
Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα μεταλλικό στοιχείο με κεφαλαιώδη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από την εβδομαδιαία διατροφή μας.
Το κάλιο είναι το τρίτο σε αφθονία μέταλλο στο σώμα μας, όπου το 90% του ολικού καλίου είναι ενδοκυττάριο και μόνο το 2% είναι εξωκυττάριο και παίζει σημαντικό ρόλο στις διάφορες κυτταρικές διαδικασίες και στο ισοζύγιο υγρών και ηλεκτρολυτών.
Μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες του οργανισμού μας, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών.
Η φυσιολογική -βιοχημική- λειτουργία του καλίου είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του νατρίου, καθώς τα ιόντα νατρίου και καλίου χρησιμοποιούνται διαφορετικά για την παραγωγή ηλεκτρικού δυναμικού στα κύτταρά μας και ιδιαίτερα στα νευρικά κύτταρα.
Το κάλιο έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, καθώς είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων μας, των ιστών και των οργάνων του σώματός μας.
Συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες και υπέρταση.
Η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται από την αυστηρή ρύθμιση των συγκεντρώσεων καλίου τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων.
Μια αφύσικα χαμηλή συγκέντρωση καλίου αναφέρεται ως υποκαλιαιμία.   
Η έλλειψη καλίου έχει ως συνέπεια σοβαρές νευρολογικές δυσλειτουργίες,
πολλά και συχνά κρυολογήματα,
δυσκοιλιότητα αλλά και διάρροια που συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος
μυϊκή κόπωση και αδυναμία,
περιοδικούς πονοκεφάλους και ημικρανίες,
μειωμένη λειτουργία αντανακλαστικών….
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε και:
Το κάλιο ,το μαγνήσιο και τα αμύγδαλα
Αρτηριακή πίεση και κάλιο

Share: