Το αμυγδαλόγαλα, τα οφέλη του και δυό υπέροχες συνταγές

Αμυγδαλόγαλα, ένα φίνο ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Σε πιο παλιό μου άρθρο είχαμε δει πως μπορούμε να κάνουμε αμυγδαλόγαλα
Όπως είχα αναφέρει σε εκείνο μου το άρθρο “το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό
άκρως θρεπτικό και θεραπευτικό, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους”
Σε αυτό μου το άρθρο ας παρακολουθήσουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, διότι
α) το αμυγδαλόγαλα είναι μιά εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν πρέπει να τρώνε ζωικό γάλα
β) περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα φυτικά γάλατα όπως π.χ το γάλα ρυζιού ή το γάλα σόγιας
γ) στη χώρα μας έχουμε πολλές αμυγδαλιές και αμύγδαλα και είναι εύκολο να παρασκευάσουμε μόνοι μας γάλα αμυγδάλου
Tα θρεπτικά-θεραπευτικά συστατικά και ιδιότητες-οφέλη του γάλατος αμυγδάλου:
1) Το γάλα του αμύγδαλου βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
2) Το γάλα του αμύγδαλου δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι γνωστό πως καταναλώνοντας τροφές χαμηλές σε νάτριο και χοληστερόλη διατηρούμε την αρτηριακή μας πίεση στα φυσιολογικά της επίπεδα και δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς μας.
Το χωρίς χοληστερίνη αμυγδαλόγαλα δεν επιβαρύνει τη χοληστερίνη μας* και τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχει, περίπου 150 mg σε κάθε μερίδα, συμβάλει και αυτό στην συνολική υγεία του οργανισμού μας.
3) βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών μας
Το γάλα των αμυγδάλων περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου
και το 25% της βιταμίνης D.
Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται  για την οικοδόμηση ισχυρών οστών σε άνδρες,
γυναίκες,
παιδιά και
βρέφη.
Βοηθούν στη αποτροπή της οστεοπόρωσης και στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Επίσης η βιταμίνη D βοηθά στην απρόσκοπτη λειτουργία των κυττάρων μας και το μαγνήσιο είναι άκρως αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, απαραίτητο στο νευρικό μας σύστημα.
– Ας θυμηθούμε τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D και τη σχέση της με τη γνωστική λειτουργία
– Ας θυμηθούμε συνδυασμούς τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
4) βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Το αμυγδαλόγαλα είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες το οποίο
σημαίνει ότι δεν θα αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.
Επίσης λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακές του ως ενέργεια με αποτέλεσμα τα σάκχαρα να μην αποθηκεύονται ως λίπος.
5) βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών
Η βιταμίνη Α που περιέχει το γάλα του αμυγδάλου βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών μας διότι η βιταμίνη Α επηρεάζει άμεσα την ικανότητα του ματιού να προσαρμόζεται στις διαφορές και εναλλαγές του φωτός.
6) δεν περιέχει λακτόζη
Το γάλα του αμυγδάλου είναι κατάλληλο για τα άτομα που ο οργανισμός τους δεν δέχεται τη λακτόζη, στα άτομα δηλαδή που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
7) φροντίζει το δέρμα μας
Μία μερίδα αμυγδαλόγαλου περιέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και δρα ως πρωταρχικό ρυθμιστικό θρεπτικό συστατικό στη βελτίωση της υγείας του δέρματός μας, στη διατήρηση της νεανικότητάς του και παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της βιταμίνης Α και στη διαθεσιμότητά της.
8) βοηθά στη διαχείριση του βάρους μας
Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 60 θερμίδες
9) συμβάλλει στη μυική δύναμη και στην επούλωση
Το γάλα του αμυγδάλου περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαμίνη
και σιδήρου – 4% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.
Τα συστατικά αυτά βοηθούν τους μύες να απορροφούν τις πρωτεΐνες  μετατρέποντάς τες σε ενέργεια, ενώ παράλληλα βοηθούν τις κυτταρικές λειτουργίες!
10) η υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-τοκοφερόλη, η οποία είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό,  προστατεύει τον οργανισμό μας από τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών
11) το αμυγδαλόγαλα περιέχει ένα μονοσακχαρίτη τον arabinose, ο οποίος έχει προβιοτικές ιδιότητες.
     Όντας μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων το αμυγδαλόγαλα είναι ένα από τα θρεπτικότερα φυτικά γάλατα, με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε γευστικότατα και θρεπτικότατα ροφήματα, πεντανόστιμα smoothies αλλά και υπέροχες πατάτες πουρέ και η κατανάλωσή του μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από αλλεργία ή δυσανεξία σε  ζωικά γάλατα.

Από τις συνταγές μου
Μου αρέσει το γάλα αμυγδάλου σε smoothies, μου αρέσει στο πρωινό,
σε κύρια πιάτα,
σε επιδόρπια, αλλά και σε ποτά.
1.# Ένα υπέροχο smoothie με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, υπέροχα κρεμώδες για όποια ώρα της ημέρας έχουμε ανάγκη ένα δυνατό ρόφημα
Θα χρειαστώ
– ένα φλιτζάνι μούρα
– μία μικρή ή μισή μεγάλη μπανάνα
– μισό μήλο με τη φλούδα του
– μία κουταλιά της σούπας κάσιους
– ένα φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα
– μία κουταλιά της σούπας γιαούρτη
Ανακατεύω όλα μου τα υλικά στο μπλέντερ στη υψηλή ισχύ.
Εάν είναι απαραίτητο προσθέτω περισσότερο γάλα αμυγδάλου για να έχω την πυκνότητα που μου αρέσει.
Σερβίρω σε ψηλά βαριά ποτήρια
2.# Μια υπέροχη σούπα με ντομάτα και αμυγδαλόγαλα
Θα χρειαστώ
– ένα ποτήρι του κρασιού λάδι
– ένα  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– τρεις σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
– δύο μεγάλες ντομάτες  τρυμμένες στο χντρό του τρίφτη μου
– τέσσερα φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
– μισό κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​μαύρο πιπέρι
– μισό φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα
– μια χούφτα βασιλικό, ψιλοκομμένο
– αλάτι
– μαύρο φρέσκο πιπέρι
Ζεσταίνω πολύ ελαφριά το λάδι σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα
Προσθέτω τα κρεμμύδια και σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν και να είναι ημιδιαφανή, ανακατεύοντας περιστασιακά. 
Προσθέτω το σκόρδο και ανακατεύω μέχρι το σκόρδο να βγάλει το άρωμά του – προσοχή , δεν πρέπει να κάψει το λάδι και να μαυρίσουν τα κρεμμύδια μου.
Ανακατεύω τις ντομάτες με το ζωμό και με προσοχή τα προσθέτω στην κατσαρόλα μου με τα κρεμμύδια και το σκόρδο,
Ανακατεύω και μόλις αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλό στο μισό τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και σιγοβράζω για 20-25 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτω το γάλα αμυγδάλου και το βασιλικό, τα οποία προσθέτω στην κατσαρόλα μου.
Σιγοβράζω για λίγο μέχρι η σούπα μου να έχει την πυκνότητα που θέλω.
Αφήνω τη σούπα μου να «ξεκουραστεί»  για λίγο πριν να σερβίρω.
Είναι ένα εξαίρετο πρώτο πιάτο, το οποίο συνδυάζω με ψητή στο φούρνο σαρδέλα!

 

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

μελέτες και αναφορές:

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/almond-milk
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5069255/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756203/
http://europepmc.org/abstract/med/16172596

Share: