αγάπη – agape
Οι Αρχαίοι Έλληνες περιέγραφαν με τη λέξη Αγάπη ένα πανανθρώπινο συναίσθημα , ήταν ένας γενικότερος όρος που δεν είχε καμία σχέση με την αποκλειστικότητα αλλά με ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που αφορούσε τα πάντα γύρω τους.

Πριν κάποια χρόνια – το 2012 – τη δημοφιλέστερη  θέση ανάμεσα στις αναζητήσεις στο google Search  ήταν η πρόταση “τι είναι η αγάπη”
Στην ερώτηση θέλησαν να δώσουν απάντηση και άτομα από τον επιστημονικό,θρησκευτικό και καλλιτεχνικό χώρο.
Ανάμεσά τους και η Philippa Perry* ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του Couch Fiction , η οποία έδωσε τη δική της απάντηση , βασιζόμενη περισσότερο στις έννοιες που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στη λέξη , έτσι λέει:
“Η αγάπη έχει πολλές όψεις”
Σε αντίθεση με εμάς , οι αρχαίοι άνθρωποι δε στρίμωχναν  ποικίλα συναισθήματα στην ίδια λέξη δίνοντάς τους την ετικέτα “αγάπη”.
Έτσι είχαν πολλές και διαφορετικές λέξεις , ώστε να καθορίζουν τις διαφορετικές έννοιες που έχει η λέξη αγάπη.
Παρατηρούμε λοιπόν τις παρακάτω λέξεις:
Fhilia – φιλία
Φιλία , την οποία αντιλαμβάνονταν ως μια βαθιά αλλά χωρίς σεξουαλική διάσταση , οικειότητα , ανάμεσα σε στενούς φίλους ή ανάμεσα σε μέλη μιάς οικογένειας ή ως το βαθύ δέσιμο , που σφυρηλατείται μεταξύ στρατιωτών που πολέμησαν ο ένας δίπλα στον άλλο στη μάχη.
Ludus – οι αρχαίοι Ρωμαίοι έχουν τη λέξη Ludus , που δηλώνει και περιγράφει ένα πιο παιχνιδιάρικο πάρε-δώσε, που συμβαίνει όταν χαζολογάμε ή φλερτάρουμε.
Ωστόσο, η Αγάπη ,  είναι μια έννοια ωρίμανσης που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των ζευγαριών που είναι πάρα πολύ καιρό μαζί και περιλαμβάνει κατανόηση στην πράξη , αφοσίωση , συμβιβασμό και αλληλοϋποστήριξη.
Agape-αγάπη
Οι Αρχαίοι Έλληνες περιέγραφαν με τη λέξη Αγάπη ένα πανανθρώπινο συναίσθημα , ήταν ένας γενικότερος όρος που δεν είχε καμία σχέση με την αποκλειστικότητα αλλά με ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που αφορούσε τα πάντα γύρω τους.
Philautia – φιλαυτία
Και έχουμε τη λέξη φιλαυτία που είναι η αγάπη για τον εαυτό μας και που δεν είναι τόσο εγωιστική όσο ακούγεται,διότι όπως έλεγε ο Αριστοτέλης ή όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ψυχοθεραπευτής, για να μπορέσεις να νοιαστείς για τους άλλους, πρέπει πρώτα να έχεις φροντίσει και να αγαπάς τον εαυτό σου.
Εros – έρωτας
Τέλος , έχουμε τη λέξη έρωτας.
Έρωτας και έχει να κάνει με τη σεξουαλική έλξη και το πάθος , και που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα και επιπλοκές , εκτός αν μετεξελιχθεί σε φιλία ή και σε ένα δυνατό δεσμό ζωής , αλλιώς ο έρως θα εκφυλιστεί και θα σβήσει μόνος του.
 Αγάπη λοιπόν είναι όλα τα παραπάνω.
Αλλά είναι παράλογο και μη ρεαλιστικό να έχουμε την προσδοκία να βιώσουμε και τις έξι εκδοχές της με ένα μόνο πρόσωπο.
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες η οικογένεια και η κοινωνία.
Και όπως έλεγα κάπου αλλού ο Αριστοτέλης:
Έστω δει το φιλείν το βούλεσθαί τινι ά οίεται αγαθά , εκείνου ένεκα , αλλά μη αυτού , και το κατά δύναμιν πρακτικόν είναι τούτων-
δηλαδή
Ας τεθεί σαν βάση , ότι αγάπη σημαίνει το να επιθυμεί κανείς για κάποιον , όσα νομίζει καλά για κείνον και όχι για τον εαυτό του, και να ενεργεί όσο μπορεί για να τα’ αποκτήσει εκείνος!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Leo Buscaglia , o Dr. Love λέει : αγαπάς για να αγαπάς

*Philippa Perry 
theguardian.com

Share: