Ένα snack υγιεινό , θρεπτικό και γρήγορο με ψωμί , βότανα και φέτα

Καθημερινά tips υγείας και ευζωίας.
Το snack  είναι ένα μικρό , ενδιάμεσο γεύμα.
Παραδοσιακά , το snack παρασκευάζεται από συστατικά που είναι συνήθως διαθέσιμα στην κουζίνα μας και δεν χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία.
Τα snacks πρέπει να είναι εύγευστα , να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , να μην έχουν προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο και να έχουν θρεπτικά συστατικά και αρκετές βιταμίνες.
Τα υγιεινά snacks πρέπει να περιλαμβάνουν:
Αυγά , συνήθως βραστά ,  
Φρούτα και λαχανικά ,
Άπαχο τυρί , 
Γαλακτοκομικά προϊόντα ,
Ξηρούς καρπούς και σπόρους
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ελαιόλαδο και μπαχαρικά όπως
κουρκούμι , 
τσίντζερ ,
μαύρο ή άσπρο πιπέρι
κανέλα ,
γαρίφαλο ,
μοσχοκάρυδο.
Ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τα προϊόντα που περιλαμβάνει ένα snack μας χαρίζει-
τόνωση , 
ευεξία ,
ενέργεια ,
ηρεμία ,
χαλάρωση.
Ένα από τα γνωστότερα snack της χώρας μας είναι οι τηγανίτες – γλυκές ή αλμυρές , 
της Γερμανίας το pretzel ,
της Ιταλίας η pizza ,
της Ισπανίας οι croquettes
της Γαλλίας η crêpe
Τα snacks που καταναλώνονται κάθε λίγες ώρες πιστεύεται ότι αυξάνουν το μεταβολισμό.
Ωστόσο , οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση snacks έχει ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στο μεταβολισμό και πολλές φορές συντελεί στην παχυσαρκία , ενώ αντίστοιχα η κατανάλωση snacks , πλούσιων σε πρωτεΐνες  και σε φυτικές  ίνες , ανάμεσα στα κυρίως γεύματα , βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Και βέβαια είναι πολύ καλύτερο να φάμε ένα υγιεινότατο snack από το να εξαντληθούμε από την πείνα , διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές τροφίμων , αλλά και σε πρόσληψη τροφίμων υπερβολικής θερμιδικής αξίας.


    – Και τώρα ας ετοιμάσουμε ένα snack , υγιεινό , θρεπτικό και γρήγορο με τρόφιμα που όλοι σχεδόν έχουμε στην κουζίνα μας και είναι άκρως υγιεινά.
Φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως με βότανα και φέτα:
-μισό κιλό ψωμί με προζύμι ολικής αλέσεως κομμένο σε λεπτές φέτες
-ελαιόλαδο – όσο μας αρέσει
-δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
-μία κουταλιά της σούπας ρίγανη
-τυρί φέτα σε φέτες
-ντομάτα σε φέτες.
Βάζουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο γκριλ για πέντε λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.
Τις βγάζουμε από τον φούρνο και
ραντίζουμε τις μισές με το ελαιόλαδο ,τις οποίες και πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό και τη μισή ρίγανη.
Τοποθετούμε πάνω τους μία πλούσια φέτα τυρί φέτα και μία φέτα ντομάτα.
Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και την υπόλοιπη ρίγανη και σκεπάζουμε κάθε μία με τις υπόλοιπες φέτες που έχουμε κρατήσει.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και
τις βάζουμε πάλι στο φούρνο για πολύ-πολύ λίγη ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα!
Αυτό ήταν!
Έχουμε ένα υγιεινότατο snack με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες , το οποίο θα μειώσει την πείνα μας και θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι την ώρα του κυρίως γεύματος 
Καλή μας όρεξη!!!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Προζυμένιο ψωμί με λάδι , σκόρδο , τυρί και ρίγανη
Ντάκος -Tόσο απλά,τόσο υγιεινά και τόσο νόστιμα
Τηγανίτες με πετιμέζι και σκληρό αλεύρι στάρινο-μιά εξαίσια λιχουδιά!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25862614
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21756320

Share: