Αντιοξειδωτικό ξανανιώνει τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε έξι εβδομάδες

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό, το οποίο στοχεύει ειδικά, τα μιτοχόνδρια, παρατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία τους να ξανανιώνουν 15 με 20 χρόνια μέσα σε έξι εβδομάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν ένα νέο αντιοξειδωτικό που στοχεύει ειδικά στις κυτταρικές δυνάμεις ή στα μιτοχόνδρια, παρατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία τους να ξανανιώνουν 15 με 20 χρόνια μέσα σε έξι εβδομάδες, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder-University of Colorado Boulder.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension-Association journal Hypertension – της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας , προσθέτει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι συμπληρώματα διατροφής φαρμακευτικής ποιότητας ή συνταγογραφούμενα συμπληρώματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Το ενδιαφέρον αναζωογονείται από την ιδέα ότι τα από του στόματος αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό ως αναποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια , θα μπορούσαν να αποκομίσουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία εάν είναι στοχευμένα, λένε οι συγγραφείς.
“Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος ενός μιτοχονδριακού ειδικού αντιοξειδωτικού στην αγγειακή λειτουργία στους ανθρώπους”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Matthew Rossman, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα της ενσωματωτικής φυσιολογίας. “Υποδεικνύει ότι τέτοιες θεραπείες μπορεί να είναι καθοριστικής σημασείας για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την ηλικία”.
Για τη μελέτη, ο dr Rossman και ο επικεφαλής συγγραφέας  dr Doug Seals, διευθυντής της Integrative Physiology of Aging Laboratory, προσέλαβαν 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 έως 79 ετών από την περιοχή Boulder.
Τα άτομα σχημάτισαν δυό ομάδες.
Η μία ομάδα έλαβε 20 χιλιοστόγραμμα την ημέρα ενός συμπληρώματος που ονομάζεται MitoQ, το οποίο έγινε με χημική μεταβολή του φυσικά απαντώμενου αντιοξειδωτικού Coenzyme Q10 για να προσκολληθεί στα μιτοχόνδρια μέσα στα κύτταρα.
Οι φυσικές πηγές του Coenzyme Q10 είναι οι  ξηροί καρποί, όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως:
τα αμύγδαλα,
τα φιστίκια και
τα καρύδια,
το σουσάμι,
το ελαιόλαδο,
το μπρόκολο,
το σπανάκι,
το κουνουπίδι,
το λάχανο,
πολλά φρούτα,
οι σαρδέλες,
το σκουμπρί.
Η άλλη ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.
Μετά από έξι εβδομάδες , οι ερευνητές αξιολόγησαν τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όσο και το ενδοθηλίο, μετρώντας πόσες και πόσο οι  αρτηρίες των ασθενών διευρύνθηκαν με αυξημένη ροή αίματος.
Στη συνέχεια, μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων “αποχής”, χωρίς λήψη , οι δύο ομάδες αντάλλαξαν ρόλους, με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου να πάρει το συμπλήρωμα, και αντίστροφα.
Οι δοκιμές επαναλήφθηκαν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη λήψη του συμπληρώματος , η διαστολή των αρτηριών των ατόμων της ομάδας που έπαιρνε το αντιοξειδωτικό, βελτιώθηκε κατά 42%, καθιστώντας τα αιμοφόρα αγγεία τους, να μοιάζουν με αυτά ενός ατόμου 15 με 20 χρόνια νεότερου.
Μία βελτίωση αυτού του μεγέθους, εάν μπορούσε να διατηρηθεί, σχετίζεται με περίπου 13% μείωση της καρδιακής νόσου, ανέφερε ο dr Rossman
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η βελτίωση της διαστολής οφειλόταν σε μείωση του οξειδωτικού στρες.
Τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται άκαμπτα με την πάροδο της ηλικία κυρίως ως αποτέλεσμα οξειδωτικού στρες.

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιπιδικά αντιοξειδωτικά, το οποίο εμποδίζει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και τις τροποποιήσεις των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
Το οξυγόνο εισέρχεται, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, στον οργανισμό με την αναπνοή.
Στη συνέχεια μεταφέρεται με το αίμα στα κύτταρα και χρησιμοποιείται σε ποσοστό 95% για την παραγωγή ενέργειας.
Το υπόλοιπο ποσοστό προκαλεί τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, αφού αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματός μας.
Εμπλέκονται σε διάφορες ευεργετικές διαδικασίες.
Βοηθούν να καταστραφούν τα εισβάλλοντα βακτηρίδια και παίξουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική επικοινωνία. 

Ελεύθερες ρίζες είναι μια μορφή ενώσεων οι οποίες αποτελούν φυσικό προϊόν του μεταβολισμού των κυττάρων μας.
Ο οργανισμός μας, στα πλαίσια της φυσιολογικής του λειτουργίας, παράγει καθημερινά κάποια ποσότητα ελεύθερων ριζών.

Όσο η παραγωγή ελεύθερων ριζών, λοιπόν, βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα δεν αποτελούν πρόβλημα για την υγεία μας, επειδή όμως είναι ασταθή στοιχεία, ο οργανισμός μας έχει ανεπτυγμένα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα για τον έλεγχό τους, ενώ παράλληλα λαμβάνει συνεχώς βοήθεια από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται στις τροφές.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο οργανισμός μας μπορεί να βρεθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες και η συγκέντρωση ελευθέρων ριζών να αυξηθεί, τότε ο ευεργετικός τους ρόλος αναιρείται και γίνονται καταστροφικές για τον οργανισμό, καθώς “επιτίθενται” σε διάφορα σημεία των κυττάρων προκαλώντας αλλοιώσεις.
Αυτή ακριβώς η μεγάλη αύξηση χαρακτηρίζεται ως οξειδωτικό στρες.
Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, που περιέχονται στις τροφές μας είναι από τα πιο γνωστά εξωγενή “αντιοξειδωτικά”
“Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αναμφισβήτητη θεωρία ότι η συμπλήρωση της δίαιτας με αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσει την υγεία”, δήλωσε ο ο dr Doug Seals. “Και υποδεικνύει ότι η στόχευση μιας συγκεκριμένης πηγής, όπως τα μιτοχόνδρια, μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγεία”.
Ο dr Rossman και ο επικεφαλής συγγραφέας  dr Doug Seals, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια μελέτη παρακολούθησης τριών μηνών για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα σε ένα μεγαλύτερο αριθμό θεμάτων και να εξετάσουν προσεκτικότερα τις επιπτώσεις στα μιτοχόνδρια.
Το ίδιο εργαστήριο δημοσίευσε πρόσφατα μια άλλη μελέτη, που δείχνει ότι μια ένωση που ονομάζεται νικοτιναμίδη ριβοζίδη* μπορεί επίσης να είναι σε θέση να αναστρέψει την αγγειακή γήρανση σε υγιή άτομα.
“Η άσκηση και η κατανάλωση υγιεινής διατροφής είναι οι πιο καταξιωμένες προσεγγίσεις για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας”, δήλωσε ο dr Doug Seals.
“Αλλά στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, δεν είναι αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Έτσι αναζητούμε συμπληρωματικές επιλογές που βασίζονται σε στοιχεία για να αποτρέψουμε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και που προκαλούν ασθένειες”
Οι μελέτες του dr Doug Seals συνεχίζονται και ο καθηγητής  δεν παραλείπει να παρουσιάζει καινούργια δεδομένα, όπως τα δεδομένα από μια πιλοτική μελέτη* πάνω σε υγιή ηλικιωμένα άτομα με μέση ηλικία 68 ετών, που έδειξε ότι η συμπλήρωση της διατροφής με mitoQ μείωσε τους δείκτες του οξειδωτικού στρες και ανέστειλε τις επιδράσεις της μεσολαβούμενης από οξειδωτικό στρες καταστολής της ενδοθηλιακής λειτουργίας και ότι αυτές οι αλλαγές σχετίζονταν με βελτίωση της αορτικής δυσκαμψίας.
Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα προτρέπουν την περαιτέρω διερεύνηση του mitoQ σε μεγαλύτερες δοκιμές.

Κείμενο-παρουσίαση thalia-botanologia.gr
*σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την νικοτιναμίδη ριβοζίδιο, η οποία θεωρείται από τους ερευνητές βιταμίνη , η οποία καθυστερεί την γήρανση του οργανισμού

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29661838
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25126052/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24389208/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3178961/
*https://www.eas-society.org/news/453229/EAS2019-Maastricht—Novel-insights-into-metabolic-dysfunction-in-cardiovascular-disease.htm
sciencedaily.com

Share: