Τηγανίτες με πετιμέζι και σκληρό αλεύρι στάρινο-μιά εξαίσια λιχουδιά!

Τηγανίτες με πετιμέζι – από τις ξεχασμένες λιχουδιές του τόπου μας!

Τηγανίτες, και μη νομίζετε ότι είναι μιά λιχουδιά των μεταγενέστερων Ελληνικών χρόνων…όχι…
Οι τηγανίτες, αυτό το επίπεδο, στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα, το οποίο παρασκευάζουμε με ένα είδος χυλού φτιαγμένο από αλεύρι και νερό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων!
Τις πρώτες βεβαιωμένες γραπτές μαρτυρίες τις βρίσκουμε στους αρχαίους Έλληνες και στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα όπως του Κρατίνου και Μάγνη.
Τις ονόμαζαν τηγανίτες ή ταγηνίες – λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον – το γνωστό μας τηγάνι!
Οι πρώτες ύλες και για τις αρχαϊκές τηγανίτες ήταν
το αλεύρι,
το νερό,
το λάδι,
το πετιμέζι ή και
το μέλι!
Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε ακόμα και τους σταιτίτες, που ήταν ένα είδος τηγανίτας ,που το ζυμάρι τους γινόταν αποκλειστικά από αλεύρι ποικιλίας σιταριού-σταῖς-σιτάρι-σταίτινος!
Και βέβαια τα περίφημα pancake, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι τηγανίτες των βόρειο-Ευρωπαίων και εμφανίζονται ως λέξη στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα!
Και εμείς, σε συνέχεια του πετιμεζιού, ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τηγανίτες με πετιμέζι με τα πιό απλά υλικά, όπως έχει φτάσει η συνταγή σε μας σήμερα από πολύ παλιά!
Ας ξεκινήσουμε:
Και θα χρειαστούμε-
• 1 ποτήρι νερού σκληρό αλεύρι στάρινο
• 1 ποτήρι νερού χλιαρό νερό
• λίγο αλάτι, θαλασσινό ανεπεξέργαστο και
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα*
Και συνεχίζουμε:
-κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα σκεύος που να μας βολεύει και
ρίχνουμε σιγά- σιγά το νερό ανακατεύοντας με δυό πιρούνια ή με τον αυγοδάρτη έως ότου το μείγμα μας γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός,
-προσθέτουμε το αλάτι.
-σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μας και
ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας,κουταλιά – κουταλιά.
-αφήνουμε τις τηγανίτες μας να ροδίσουν για 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά
και
– όπως είναι ζεστές τις βάζουμε σε μιά πιατέλα και τις περιχύνουμε με άφθονο πετιμέζι!
Τις σερβίρουμε ζεστές,αλλά και κρύες είναι πολύ-πολύ νόστιμες!
Λίγα λόγια ακόμα:
 – Για την παρασκευή του χυλού μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις , αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως το στάρινο αλεύρι δεν απορροφά πολύ λάδι και αυτό το κάνει ιδανικό για ζύμες και χυλούς που θα χρειαστούμε τηγάνι!
 – Τις τηγανίτες μπορούμε να τις γευτούμε όποια ώρα της ημέρας θέλουμε!
 – Ο συνδυασμός της τηγανίτας με το πετιμέζι είναι μοναδικός!
 – Μπορούμε να στολίσουμε τις τηγανίτες μας και με φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, βατόμουρα ή ότι μας αρέσει.
 – Το γευστικό αποτέλεσμα του συνδυασμού θα μας ξαφνιάσει ευχάριστα και θα μας χαρίσει τη γλύκα του!
 – Οι τηγανίτες είναι και ιδανικό πρωινό για τα παιδιά μας.
*Δεν χρησιμοποιώ άλλο λάδι παρά μόνο ελαιόλαδο, έτσι και αλλιώς για μας εδώ στην Ελλάδα ένα είναι το λάδι, το λάδι της ελιάς!

 

 

 

 

 

 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: