Διαβήτης.

Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη να τον έχουν υπό έλεγχο, καθώς ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες και πολλά προβλήματα υγείας.
Μελέτη από την American Diabetes Association αναφέρει πως τη στιγμή που θα αναγνωρίσουμε τα φυσιολογικά σημάδια του διαβήτη, την ίδια στιγμή θα κάνουμε και το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή του.
Μαζί με ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα,
με άσκηση, και με αρκετές ώρες ύπνου κάνουμε τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία του.
Προς βοήθεια έρχονται τα φρούτα που
με τις υψηλές ποσότητες βιταμινών,
μετάλλων και αντιοξειδωτικών είναι ιδανικά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Τα κορυφαία φρούτα για τους διαβητικούς, σύμφωνα με τους γιατρούς μελετητές – ερευνητές, είναι:
#1.  τα κεράσια – αυτό το γλυκό φρούτο με γλυκαιμικό δείκτη 22, περιέχει τις χημικές ουσίες ανθοκυανίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 
Οι ανθοκυανίνες, βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων
των φρούτων – κόκκινο σταφύλι,
μούρα.
κόκκινο μήλο,
καρπούζι,
κεράσια,
φράουλες,
αχλάδια
των λαχανικών – ντομάτα,
ραπανάκι,
κόκκινο ξερό κρεμμύδι,
κόκκινο λάχανο,
κόκκινη πιπεριά.
του κόκκινου κρασιού και
των βοτάνων
Τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν
τα κεράσια,
οι φράουλες και
τα βακκίνια-blueberries.
Οι ανθοκυάνες ή ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου αυξάνοντας την παραγωγή ινσουλίνης κατά 50% περίπου!
#2. τα αχλάδια
τα αχλάδια, όταν καταναλώνεται ολόκληρο το φρούτο, φλούδα και σάρκα, συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη στα πρώτα στάδια, πάντα στο συνολικό πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, υποστηρίζει ο ερευνητής Kalidas Shetty, ενώ παράλληλα μας χαρίζουν μιά πλούσια γκάμα βιταμινών όπως
βιταμίνη Α,
βιταμίνη Β1,
βιταμίνη Β2,
βιταμίνη C
και βιταμίνη Ε.
“Αυτή η διατροφική στρατηγική που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, όχι μόνο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά και να μειώσει την εξάρτηση από τα φάρμακα για τα στάδια του prediabetes ή να συμπληρώσει μια μειωμένη φαρμακολογική δόση φαρμάκων με παρενέργειες για την καταπολέμηση πολύ πρώιμων σταδίων διαβήτη τύπου 2” ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης στο άρθρο τους.
#3. τα πορτοκάλια
τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C,
φυτικών ινών,
μετάλλων και ιχνοστοιχείων
Τα πορτοκάλια δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε  φυσική ζάχαρη, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη – 42 – ώστε να διατηρούν στα σωστά επίπεδα το σακχάρο στο αίμα.
Αυτό που είναι βασικό είναι να τρώγονται τα πορτοκάλια ως έχουν και όχι σε χυμό διότι χάνονται τελείως οι φυτικές ίνες άκρως απαραίτητες για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας μας και για τον έλεγχο του βάρους.
#4. τα grapefruit
Το γκρέιπφρουτ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη – 25 – , μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C,
και μεγάλη ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών που το κατατάσσουν σε μία από τις κορυφαίες συνιστώμενες υπερ-τροφές για διαβήτη από την American Diabetes Association.
Οι ειδικοί προτείνουν για τη διατήρηση των επιτρεπτών επιπέδων σακχάρου στο αίμα , μισό φλιτζάνι γκρέιπφρουτ καθημερινά, αντί για χυμό!
#5. τα μήλα
Το British Medical Journal λέει:
“ένα μήλο την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα” –
Έρευνα από το Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό έδειξε ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων όπως τα μήλα “συσχετίστηκε σημαντικά” με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τα μήλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών,
πλήθος αντιοξειδωτικών,
υψηλές ποσότητες βιταμίνης C
και φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις απαιτήσεις ινσουλίνης των διαβητικών κατά 35%.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μελέτες πανεπιστημίων έχουν δείξει ότι είναι επίσης ισχυροί αναστολείς της βλάβης των ιστών και της φλεγμονής που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

#6. η κανέλα 
Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του διαβήτη τύπου, μειώνοντας τη γλυκόζη.
Η κανέλα ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, ρυθμίζοντας το σάκχαρο του αίματος.
Η κανέλα περιέχει πολλές φαινολικές ενώσεις, όπως
κατεχίνη,
επικικατίνη,
προκυανιδίνη Β2 και πολυμερή φαινόλη , οι οποίες στις μελέτες  έδειξαν σημαντικές ανασταλτικές επιδράσεις στο σχηματισμό τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης.
Για τη σχέση της κανέλας και του διαβήτη έχουν γίνει πάμπολλες μελέτες, όπως και γενικά για την σχέση του διαβήτη με τα βότανα.
Βότανα, φρούτα και λαχανικά που η σχέση τους με τον διαβήτη ερευνάται είναι το φραγκόσυκο,
η Momordica charantia,
το gymnema sylvestre, μην σας ξενίζει το όνομα, προέρχεται από την ελληνική λέξη γυμνός και νήμα – “γυμνό νήμα”, ένα βότανο με ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες, σε επόμενο άρθρο μου όλες οι πληροφορίες.

“Αν δημιουργήσουμε ένα ντουλάπι με βότανα και μπαχαρικά και καρυκεύουμε το φαγητό μας γενναιόδωρα, μπορούμε να διπλασιάσουμε ή ακόμα και να τριπλασιάσουμε τη φαρμακευτική αξία του γεύματός μας χωρίς να αυξήσουμε το θερμιδικό του περιεχόμενο” 

Βότανα με επιβεβαιωμένη δράση είναι:
η Origanum vulgare, η πολύτιμη ρίγανη
το Rosmarinus officinalis, το ισχυρότατο δεντρολίβανο
το Taraxacum officinale,  το αγριοράδικο
η Trigonella foenum-graec, το μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα
το Panax Ginseng,
η Artemisia dracunculus L,
το Allium sativum, το σκόρδο και πολλά άλλα.
Όσον αφορά τις διάφορες φαινόλες των βοτάνων, οι ερευνητές επισημαίνουν πως απορροφώνται διαφορετικά από το σώμα και έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, επομένως μια ποικιλία μπαχαρικών προσφέρει το μέγιστο όφελος.
“Αν δημιουργήσουμε ένα ντουλάπι με βότανα και μπαχαρικά και καρυκεύουμε το φαγητό μας γενναιόδωρα, μπορούμε να διπλασιάσουμε ή ακόμα και να τριπλασιάσουμε τη φαρμακευτική αξία του γεύματός μας χωρίς να αυξήσουμε το θερμιδικό του περιεχόμενο” 
Επίσης μία μελέτη  με επικεφαλής ερευνητές από το  Harvard School of Public Health επεσήμανε πως:
Σταφύλια, μήλα και βατόμουρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 – τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες κάθε εβδομάδα από ορισμένα ολόκληρα φρούτα – ιδίως βατόμουρα, σταφύλια και μήλα – μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περίπου 23%, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα.
Οι χυμοί τους όμως σχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Η μελέτη αυτή ήταν  η πρώτη που εξέτασε τις επιδράσεις των μεμονωμένων φρούτων στον οργανισμό σε σχέση με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
“Ενώ τα φρούτα συνιστώνται ως μέτρο για την πρόληψη του διαβήτη, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα για τη συνολική κατανάλωση φρούτων.
Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελή για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη”  είχε δηλώσει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης  Qi Sun, επίκουρος καθηγητής στο Department of Nutrition
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1984 και 2008, από 187.382 συμμετέχοντες σε τρεις μακροχρόνιες μελέτες.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν διάγνωση παθήσεων όπως του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου κατά την εγγραφή αποκλείστηκαν.
Στο πέρας της μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 12.198 συμμετέχοντες, 6,5%, ανέπτυξε διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη συνολική κατανάλωση φρούτων, αλλά  και επιμέρους κατανάλωση κάποιων φρούτων όπως σταφύλια,
σταφίδες,
ροδάκινα,
δαμάσκηνα,
βερίκοκα,
μπανάνες,
πεπόνι,
μήλα,
αχλάδια,
πορτοκάλια,
γκρέιπφρουτ,
φράουλες και βατόμουρα
Επίσης εξέτασαν την κατανάλωση χυμών από μήλο,
πορτοκάλι,
γκρέιπφρουτ και κάποιων άλλων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες κάθε εβδομάδα από ορισμένα ολόκληρα φρούτα – ιδίως βατόμουρα, σταφύλια και μήλα – μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περίπου 23% σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα.
Αντιθέτως, εκείνοι που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες από  χυμούς φρούτων κάθε μέρα αύξησαν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 περίπου 21%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή τριών μερίδων  χυμών φρούτων την εβδομάδα με ολόκληρα φρούτα οδήγησε σε μείωση 7% του κινδύνου διαβήτη.
Στο συμπέρασμα της μελέτης, οι ερευνητές συνδέουν τα ευεργετικά αποτελέσματα με τις ανθοκυανίνες και τις πολυφαινόλες που περιέχουν τα μούρα
τα σταφύλια και τα μήλα.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

read more:
Για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, ναι στα αμύγδαλα, όχι στους υδατάνθρακες
Το κρεμμύδι και το σκόρδο μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα
Φακές- Συχνή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2

μελέτες, έρευνες, αναφορές:
http://news.harvard.edu/gazette/story/2013/08/reduce-type-2-diabetes-risk/
http://www.bmj.com/press-releases/2013/08/29/researchers-find-link-between-blueberries-grapes-and-apples-and-reduced-ri
http://www.medicalnewstoday.com/articles/265410.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908257/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92755/
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150413074905.htm
herbal-medicine.imedpub.com
https://www.diabetes.co.uk/Diabetes-herbal.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Momordica_charantia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027280/
https://en.wikipedia.org/wiki/Galega_officinalis
sciencedaily.com

Share: